Szemüvegben sportolni több szempontból veszélyes

2019. június 01.
A mindennapokban sem mindig könnyű a szemüvegesek élete, a sport pedig sokszor tovább komplikálja a képletet: legyen szó hobbisportról, vagy versenyszerűen végzett mozgásról, a szemüveg mindkét esetben komoly akadály lehet. A szemüvegkeret akadályoz a zavartalan térlátásban, a szabad mozgásban, így elveszhet a sport okozta szabadság öröme is - mondja Dr. Nagymihály Attila, a Budai Szemészeti Központ intézetvezető főorvosa.

Azok a sportkedvelők vagy sportolók, akik látásromlással küzdenek, jól tudják, hogy bizonyos sportoknál milyen zavaró a szemüveg, mennyire korlátozza a térlátást, a szabad mozgást. Ahogy a mindennapi tevékenységeknél, a szemüvegeseknek sport közben is kerülniük kell a hirtelen mozdulatokat, hiszen a leesett, összetört szemüveg már nem segítség.

Különösen nagy problémát jelent a szemüveg a labdasportoknál, ahol a térlátás kiemelten fontos. Ha csapatokban játszanak a játékosok, és mások is vannak a pályán, akkor tovább nő a kockázat, hogy valaki véletlenül megütheti, lelökheti a szemüveget.

Az ugrások, karlendítések, gyors irányváltások sem egyszerűek. A vizes sportok esetében a normál szemüveget pedig egyszerűen nem lehet viselni. Úszásnál és egyéb olyan sportnál, ahol vízbe merülhet a sportoló feje, a kontaktlencse sem jelent alternatívát, hiszen a lencse bármikor kimosódhat a szemből, vagy olyan mikroorganizmusokkal szennyeződhet, ami komoly, akár vakságot okozó fertőzést okozhat. Ezek a baktériumok még úszószemüveg használata mellett is bejuthatnak és megtapadhatnak a kontaktlencse felszínén.

“A vízi sportok kedvelőinek biztonságos, bár költséges megoldás lehet a dioptriás úszószemüveg vásárlása, de az egyéb sportok kedvelői is tudnak  dioptriás sportszemüveget készíttetni. Mindkét lehetőség jelentős plusz költséget jelent a normál szemüvegre, kontaktlencsére fordított összegen felül, A sportszemüveg a tisztánlátás problémáját ugyan megoldja, de továbbra is korlátozza a szabad mozgást, hiszen ha egy ilyen drága eszköz törik össze, az még bosszantóbb. Ha mindezeket számításba vesszük, akkor a lézeres szemműtéttel történő dioptriacsökkentés már nem is tűnik olyan költséges megoldásnak, ráadásul egy ilyen kezelés egy életre megszabadít a korlátoktól!” – mondja Dr. Nagymihály Attila.

A lézeres szemműtét után két nappal könnyebb fizikai terhelés és mozgás, mint például a kocogás, biciklizés már nyugodtan végezhető, nehezebb fizikai munka, megterhelőbb sportok, mint az  aerobik, súlyzózás egy hétig vannak tiltólistán, utána már ezek is gyakorolhatók. Egy hónap elteltével pedig a vízi-, és küzdősportokhoz is visszatérhetnek a sportolás szerelmesei.

„A gyors regenerálódás miatt az évszakok sem  korlátozzák, hogy mikor lehet elvégezni a lézeres látásjavító kezelést. A műtét minden évszakban kivitelezhető, azonban az allergiásoknak érdemes még az allergiaszezon előtt belevágni, a nyári vízi sportok kedvelői pedig jobb, ha még tavasszal sort kerítenek a dioptria csökkentő kezelésre”- magyarázza a Budai Szemészeti Központ főorvosa.

Fotók: Getty Images