Szemüvegben sportolni több szempontból veszélyes

2019. június 01. |

A mindennapokban sem mindig könnyű a szemüvegesek élete, a sport pedig sokszor tovább komplikálja a képletet: legyen szó hobbisportról, vagy versenyszerűen végzett mozgásról, a szemüveg mindkét esetben komoly akadály lehet. A szemüvegkeret akadályoz a zavartalan térlátásban, a szabad mozgásban, így elveszhet a sport okozta szabadság öröme is - mondja Dr. Nagymihály Attila, a Budai Szemészeti Központ intézetvezető főorvosa.

Azok a sportkedvelők vagy sportolók, akik látásromlással küzdenek, jól tudják, hogy bizonyos sportoknál milyen zavaró a szemüveg, mennyire korlátozza a térlátást, a szabad mozgást. Ahogy a mindennapi tevékenységeknél, a szemüvegeseknek sport közben is kerülniük kell a hirtelen mozdulatokat, hiszen a leesett, összetört szemüveg már nem segítség.

Különösen nagy problémát jelent a szemüveg a labdasportoknál, ahol a térlátás kiemelten fontos. Ha csapatokban játszanak a játékosok, és mások is vannak a pályán, akkor tovább nő a kockázat, hogy valaki véletlenül megütheti, lelökheti a szemüveget.

Az ugrások, karlendítések, gyors irányváltások sem egyszerűek. A vizes sportok esetében a normál szemüveget pedig egyszerűen nem lehet viselni. Úszásnál és egyéb olyan sportnál, ahol vízbe merülhet a sportoló feje, a kontaktlencse sem jelent alternatívát, hiszen a lencse bármikor kimosódhat a szemből, vagy olyan mikroorganizmusokkal szennyeződhet, ami komoly, akár vakságot okozó fertőzést okozhat. Ezek a baktériumok még úszószemüveg használata mellett is bejuthatnak és megtapadhatnak a kontaktlencse felszínén.

“A vízi sportok kedvelőinek biztonságos, bár költséges megoldás lehet a dioptriás úszószemüveg vásárlása, de az egyéb sportok kedvelői is tudnak  dioptriás sportszemüveget készíttetni. Mindkét lehetőség jelentős plusz költséget jelent a normál szemüvegre, kontaktlencsére fordított összegen felül, A sportszemüveg a tisztánlátás problémáját ugyan megoldja, de továbbra is korlátozza a szabad mozgást, hiszen ha egy ilyen drága eszköz törik össze, az még bosszantóbb. Ha mindezeket számításba vesszük, akkor a lézeres szemműtéttel történő dioptriacsökkentés már nem is tűnik olyan költséges megoldásnak, ráadásul egy ilyen kezelés egy életre megszabadít a korlátoktól!” – mondja Dr. Nagymihály Attila.

A lézeres szemműtét után két nappal könnyebb fizikai terhelés és mozgás, mint például a kocogás, biciklizés már nyugodtan végezhető, nehezebb fizikai munka, megterhelőbb sportok, mint az  aerobik, súlyzózás egy hétig vannak tiltólistán, utána már ezek is gyakorolhatók. Egy hónap elteltével pedig a vízi-, és küzdősportokhoz is visszatérhetnek a sportolás szerelmesei.

“A gyors regenerálódás miatt az évszakok sem  korlátozzák, hogy mikor lehet elvégezni a lézeres látásjavító kezelést. A műtét minden évszakban kivitelezhető, azonban az allergiásoknak érdemes még az allergiaszezon előtt belevágni, a nyári vízi sportok kedvelői pedig jobb, ha még tavasszal sort kerítenek a dioptria csökkentő kezelésre”- magyarázza a Budai Szemészeti Központ főorvosa.

Fotók: Getty Images

Szólj hozzá te is!

Még több Életmód

Turbózzuk fel ősszel az immunrendszerünket természetesen! csipkebogyó

Turbózzuk fel ősszel az immunrendszerünket természetesen!

Miért olvasd el ezt most hangosan? felolvasás

Miért olvasd el ezt most hangosan?