A férfiak nemzőképességét visszafordíthatatlanul károsítja a junk food

2019. június 30.
A tinikorban elfogyasztott pizza, hamburger és rengeteg üdítőital egyszerűen rendkívül rossz hatással van a férfiak nemzőképességére. Tizennyolc éves korukra visszafordíthatatlan károkat okoz a spermatermelő sejtek állapotában.

Egy friss tanulmány szerint a tinédzserek által olyannyira kedvelt magas zsírtartalmú és finomított alapanyagokból készült pizza, chips és egyéb rágcsálnivalók egyszerűen megölik a spermatermelésért felelős sejteket, melyeket már nem tud pótolni később sem a test. Nem meglepő ezek után, hogy a halban, csirkében, zöldségekben és gyümölcsökben gazdag étrend viszont megvédi ezeket a sejteket, és növeli az egészséges sperma mennyiségét.


Számít az étrend
Régóta tudják már a kutatók, és számos tanulmány bizonyította, hogy az étrend rendkívül nagy hatással van a férfiak gyermeknemző-képességére. Ám az eddigi kutatások inkább az idősebb korosztályra fókuszáltak, azokra a húsz-negyven év körüli férfiakra, akiknek nehézségeik voltak a gyermeknemzéssel. Ám a Harvard Egyetem friss tanulmánya most a fejlődésben lévő szervezetre koncentrált, és arra a következtetésre jutottak, hogy már a gyermekkori étrend meghatározza, hogy valaki milyen sikerrel válik apává felnőtt korában. A kutatók szerint a feldolgozott élelmiszerek egyszerűen elszívják az antioxidánsokat a spermatermelő sejtek elől, így azok tulajdonképpen az oxidatív stressz miatt halnak el. “Ez a kutatás ismét bebizonyította, hogy az étkezésnek mekkora szerepe van a herék működésében. Az elégtelen étrend fiatalkorban életre szóló károkat okoz” – mondta Dr. Allan Pacey, a Sheffieldi Egyetem professzora, a kutatás vezetője.

A vegetáriánusok nagy előnye
A Harvard Egyetem tudósai közel 3000 férfi adatait összesítették. Őket azelőtt vetették alá orvosi vizsgálatnak, mielőtt megkezdték volna szolgálatukat a dán hadseregben. Átlagéletkoruk 19 év volt. Az étrendjükre vonatkozó kérdésekre adott válaszaik alapján négy csoportba sorolták be őket. A nyugati étrendet folytatók sok vörös húst, feldolgozott hústermékeket, zsírt és cukros ételeket, üdítőket fogyasztottak. Átgondolt étrendnek nevezték a tudósok a főleg csirkét, halat, zöldséget és gyümölcsöt fogyasztók menüjét. A Smørrebrød diéta füstölt hústermékeket, teljes kiőrlésű gabonát, majonézt, füstölt halat, tejtermékeket és zöldfűszereket tartalmaz, a tradicionális vegetáriánus étrenden élők pedig sok zöldséget, szójatejet és tojást fogyasztottak. 

Megvizsgálták a különböző étrendet folytatók spermaminőségét, és azt találták, hogy a vegetáriánus és a Smørrebrød diétát folytatók sokkal jobb minőségű spermiumokkal rendelkeznek, mint a másik két csoportba tartozók. A tudósok hormonális vizsgálatokat is végeztek, mely a spermatermelő Sertoli-sejtek egészségét mutatja. Ebben a vizsgálatban is bizonyítást nyert, hogy a junk food rettentően romboló hatással van a fiatalok állapotára.

Motiváló férfiasság
A kutatók a vizsgálat után abban reménykednek, hogy a fiatalokra talán ösztönzőleg hatnak az eredmények. “Meglepődnénk, ha látnánk, milyen érzékenyek a fiatalok a férfiasságukat érintő dolgokra. Talán egy ilyen eredmény motiválja őket, hogy egészségesebben étkezzenek” – mondta a kutatás vezetője. Amire szükség is van, hiszen a spermiumokban bekövetkező DNS-károsodás kimutatható, és jelentős mértékben felelős a vetélésekért.

Fotó: Unsplash