Ételfotók, ahogyan még biztos nem láttad őket

2019. március 22.
A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum gyűjteménye számos ponton kapcsolódik az étkezési kultúrához, éppen ezért fontos feladatuk az e területen fellelt történelmi, történeti források, dokumentumok megőrzése mellett a gasztronómia művészeti értékének bemutatása is. Ilyen értéket képviselnek a gasztrodesign sajátos ágát reprezentáló ételfotók is.

A FoodPlay/Gasztro Játék nemzetközi kortárs fotókiállítás igyekszik a trendérzékeny látogatói réteget is megszólítani, inspirációt adni a hazai közönségnek, a fotográfus és a stylist szakmáknak az izgalmas ételfotókkal.

Fotó: Paloma Rincon & Pablo Alfieri 

A különféle élelmiszerek, ételek és az étkezési kultúra évszázadok óta fontos ihletői a képzőművészetnek – gondoljunk például Giuseppe Arcimboldo (1526/27–1593) termésekből, gyümölcsökből, zöldségekből összeállított ötletes portréira vagy a németalföldi festők élethűen és részletgazdagon megfestett ínycsiklandó csendéleteire.

Fotó: Supermercat Studio

Manapság gyakran beszélünk a gasztronómia forradalmáról, amelyhez természetes módon kapcsolódik a kortárs képi megjelenítés is. Az „imagekorszak” egyik legmeghatározóbb és leglátványosabb megnyilvánulási formái alighanem az ételekről és az étkezésről készített képek – ez az a terület, ahol úgy érezhetjük, hogy belőlünk is könnyen válhat mesterszakács vagy éppen ínyenc. Hiszen nem kell fotóművésznek lennünk ahhoz, hogy szívesen komponáljunk és küldjünk egymásnak képeket az általunk elkészített ételről vagy az étteremben éppen feltálalt lakomáról. Az ilyen fotócsemegék „jó étvággyal fogyasztása” mindennapi életünk részévé vált. Míg ezeket kóstolgatjuk, magunkat is ízlelgetjük: mit, hogyan eszünk, hogyan gondolkodunk az ételekről. Így az ételfotó tulajdonképpen korrajz.

Fotó: Toiletpaper

Az ételfotók minősége természetesen igen változatos képet mutat, nemcsak technikai, de esztétikai és koncepcionális szempontból is. Az egyik végponton a tisztán funkcionális igénnyel létrehozott, étvágygerjesztő ételképeket látjuk, – ilyenek az étlapokon megjelenített fogások, a szakácskönyvek illusztrációi, óriásplakátok vágykeltő vagy árkommunikációs céllal készült fotói – a másikon a mögöttes tartalmakat hordozó műalkotásokat, amelyeken az étel önmagán túlmutató, játékos asszociációra, esetleg valamilyen szimbolikus jelentés megfejtésére buzdító inspiráció.

A kiállítás elsősorban az utóbbi terület alkotásait és azok alkotóit szeretné bemutatni, széles nemzetközi kitekintéssel. Helyet kap itt néhány tisztán képzőművészeti munka is, de az alkotások zöme mégsem önálló művészeti projektek eredménye, hanem stílusteremtő fotográfiai magazinok, internetes oldalak felkérésére vagy termékreklámként készült produkció. A különböző indíttatásból és stílusban megfogalmazott művek mindegyikén ihletadó forrásként jelenik meg az étel, közös jellemzőjük a játékos kidolgozás és az autonóm vizuális nyelv.

Az itt látható ételfotók többsége csapatmunkában született. A fényképész együtt dolgozik a művészeti vezetővel, a food stylisttal, azaz az „aszpik-szobrásszal”, a set designerrel és a retusőrrel. Ezekből az együttműködésekből lenyűgözően gazdag látványvilágok születnek, a csapat saját, egyedi stílusában, a németalföldi csendéleteket idéző szín- és forma-kavalkádtól a minimalista megoldásokig. A kiállítás a látvány séfjeinek mesterfogásaiból kínál ízelítőt.

Fotó: Bela Borsodi

A kiállító művészek:

Aaron Tilley, Adorján Éva, Barbay Csaba, Iain Graham, Aliki Kirmitsi, Gem Fletcher, Grant Cornett, Victoria Granof, Noemi Bonazzi, Michelle Gatton, Davide Luciano & Claudia Ficca, Carl Warner, Elise Mesner Photography, Dejana Vucicevic, Anna Keville Joyce, Andrew B Myers, Bela Borsodi, Henry Hargreaves and Caitlin Levin, Luke Kirwan, Oliver Schwarzwald, Elena Mora, Mauricio Alejo, Mikkel Jul Hvilshøj, Filkey Áron, Studio Furious, Erdőháti Áron, Tessa Dóniga, Paloma Rincon, Pablo Alfieri, Toiletpaper, rvrbr studio, Theis Bothmann & Malte Gaarde, Van Santen & Bolleurs, Milica Mrvic, Karsten Wegener, Javi Dardo, Moro Máté, Milutinovits Panka, Mitz po Flitz

A kiállításhoz kapcsolódó programok:

  1. Tálalás magas fokon

– Lantos Judit, dish prop designer – április 11. csütörtök, 18.00-20.00

  1. FoodPlay tárlatvezetés

– Flanek Péter, art director, fotódesigner, a kiállítás kurátora – április 12. péntek, 19.00-20.00

  1. Set design és food styling a színfalak mögött

– Milutinovits Panka, food designer és Adorján Éva, stylist interaktív workshopja – április 14. vasárnap, 14.00-16.00

Cím: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, 1036 Budapest, Korona tér 1.

Nyitvatartás: keddtől vasárnapig 10-18, hétfőn Zárva