Régóta rajta van a kedvenc helyeim bakancslistáján a Mák, és nagy örömömre végre eljutottunk, hogy végigkóstoljuk a semmilyen szempontból nem átlagos ebédmenüjüket. Amit kaptunk: fantasztikus ételek a legfrissebb alapanyagokból, fesztelen környezetben. Ilyen a Mák, a hely, amit sokaknak már úgysem kell bemutatni, azért mégis elmesélem, milyen volt nekem.
Annak ellenére, hogy egy csúcskategóriás étteremről van szó, nyoma sincs a kimértségnek, a tányérokon viszont maximális precizitással és meggondolt ízösszeállításokkal találkoztunk. Mizsei János, a Mák fiatal konyhafőnöke már 8 éve felel a töretlen sikerű koncepcióért: a lazább, időhiánnyal küzdő vendégeknek szánt ebéd ötletekért és a degusztációs menü helyett Máksorra keresztelt fine-dining vacsorákért.
Míg mi teljesen elájultunk a háromfogásos ebédünk ízfúzióitól, János elárulta, hogy számára inkább maga a vacsorára szánt Máksor jelent igazi kihívást, amelyhez sokszor épp a déli étlaphoz kitalált egyszerűbb fogások adják az ötletet. Ilyenkor kísérletezik az alapanyagokkal is, hogy bonyolultabb textúrában, formavilágban vajon megállná-e a helyét egy-egy hozzávaló a degusztációs menüben.
Előételként uborkás zöldborsólevest ettünk pisztrángkaviárral, ami csak úgy pattogott a számban, akárcsak egy robbanós cukorka. A zöldborsóról le se tagadhatták volna, hogy egyből a kiskertből érkezett a tányérra, frissen és ropogósan, a leves uborkás, citrusos jellege pedig egy egészen különleges ízélményt nyújtott. Felváltva kóstoltunk marha rilette-et céklával és hollandival, amelyre ugyancsak a frissesség és intenzív ízkavalkád a hívószó.
Érdekes tájékoztatást kaptunk Rácz Imre sommelier-től a széles borkínálatukra vonatkozóan, aki elbűvölően készségesen válaszol minden laikus kérdésre is. Amellett, hogy a világ minden tájáról kóstolhatunk értékes borokat, a legnépszerűbb magyar és biodinamikus palackok is megtalálhatók náluk. Kedvencem a mangó jegyeit viselő Új-Zélandi Tohu savignon blanc-ja volt az Awatere Valley-ből, amit leginkább egy frissítő nyári koktélhoz hasonlítanék.
További képeinkért kattints a galériára!
Főételek közül lazacot kaptunk grillezett sárgabarackkal és túrófánkkal, és mangalicatarját vajtökfőzelékkel, ami ebben a hőségben egy igazán üdítő, nyári fogásnak számít. Laktató, mégis épp annyi, amennyit ebben az időben jó szívvel fogyasztunk.
Ezután következett az édes bűnbeesés, a könnyed kókuszkrém, epersorbet és tökmag összeállítással, amelynek tényleg képtelenség ellenállni!
Ilyen a Mák, könnyed, mégsem egyszerű, de vitathatatlan profizmussal készülő ételeket kínál, melyek mindenki számára tartogatnak kulináris meglepetéseket. Alig várjuk, hogy vacsorára is visszatérjünk!
Kiknek ajánljuk: Mizsei János séf azoknak, akik nem a megszokott köntösben keresik a magyar konyha ízeit. Célja, hogy korosztálytól függetlenül megismertesse a Mák filozófiáját és a gasztronómia minőségi oldalát vendégeivel.
Mikor: ha sietünk, ebédelni ajánljuk, ha van 2-3 óránk és megdanánk a módját, mindenképp vacsorázni menjünk. Asztalfoglaláshoz kattints ide.
Árfekvés: a kétfogásos ebédmenü 4200 Ft, három fogás 4800 Ft-ért kérhető. Á la carte étlapjukért kattints a honlapjukra.
Marie Claire plusz: végre egy fine-dining étterem, ahol nem mondvacsinált lazaság, ami a személyzeten és vendégeken is érződik.
Szöveg és fotók: Bodnár Zsófi