Kipróbáltuk: a menstruációs bugyit

2019. július 11.
A menstruációs kehely és a mosható betét után új zero waste termék jelent meg a női intimhigiéniás piacon. A menstruációs bugyi azt ígéri, hogy más termék mellett vagy egyszerűen önmagában használva is képes szag- és szivárgásmentesen magába szívni a menstruációs vért. Első hallásra ez azért elég idealisztikusan hangzik, de mivel minden menstruációs eszköznek megvan a maga hátránya, kipróbáltuk, tényleg érdemes-e beújítani a menstruációs kelléktárunkba a menstruációs bugyikat. 

A teszthez az amerikai Thinx márka két fazonját, a Hiphuggert és a Hi-waist terméket használtam felváltva és előrebocsáthatom, hogy ezek a bugyik a teszt után is biztosan maradnak velem, sőt, új darabot is tervezek beszerezni…

Amikor kibontottam a Thinx csomagot, a menő designon és testpozitív mondatokon túl két első látásra túlméretezett bugyi nézett vissza rám, melyeken látszott, hogy nagyon igényesen vannak megvarrva és hogy a lábuk közötti rész finom pamutborítása mögött tényleg ott van egy extra nedvszívó réteg. De utóbbi annyira vékonyka volt, hogy szinte lehetetlennek éreztem, hogy ez ne kezdjen el szivárogni fél-egy óra után.

Az első használat előtt mindenképpen ki akartam mosni a tengeren túlról érkező bugyijaimat, de ezeket sajnos beleraktam egy hagyományos 40 fokos mosásba, melyhez öblítőt is használtam, ez viszont mint utólag kiderült, kifejezetten nem ajánlott a Thinx termékei esetén, mert ronthatják a nedvszívó képességét a speciális anyagokból préselt résznél. Jól kezdődik, gondoltam magamban és felhúztam életemben először a Hi-waistet…

Ha nem lettek volna menstruációs görcseim, az első 5 órában tuti nem is gondoltam volna arra, hogy menstruálok. Gyorsan körbeírtam a barátnőimnek, hogy azonnal rendeljenek menstruációs bugyikat, mert ez egy csoda. Nem volt szaga, nem volt nedves, nem vágott sehol a bugyi és imádtam, hogy jó magasan körbeöleli a derekamat. Az általam tesztelt termék 2 tampon kapacitásának felel meg és ha megtelik egyszerűen csapnál ki kell öblíteni alaposan, majd öblítő nélkül kézzel vagy mosógépben max 40 fokon kimosni.

A legfőbb különbség egy ilyen bugyi és a betétek között, hogy ha hozzáérünk belülről az anyaghoz, akkor sem érezzük azt nedvesnek és véresnek, valamilyen csodamágiának köszönhetően tényleg magába szívja a középső, Thinx által kifejlesztett réteg a vért és nem is engedi a baktériumoknak, hogy elszaporodjanak a bugyiban. Számomra ez a tény még most is kicsit misztikusnak tűnik, de az biztos, hogy se szagot se nedvességet nem éreztem a bugyik használatánál, szóval elfogadtam, hogy tényleg létezhet ez a technológia.

Eddig két menstruációt csináltam végig a bugyikkal. Éjszakára és otthoni munkavégzéshez kizárólag ezeket használtam, gyengébb napokon, amikor tudtam, hogy már nem kellene kelyhet/betétet cserélnem amúgy sem idegen helyen, akkor kimerészkedtem a külvilágba is bennük, majd a nap végén kiöblítettem és kimostam a bugyikat – soha nem történt velük ilyenkor sem baleset. A kedvencem az volt, hogy éjszaka nem keltett fel szivárgó kelyhem vagy a megtelt betétem és nyugodtan végigalhattam az éjszakát egyetlen bugyival, ami mivel teljesen felveszi a test formáját, leköveti az éjszakai mozgolódást is.

A legerősebb 2-3 napon azonban én személyesen nem mertem volna elindulni csupán a Thinxben – nem azért, mert átázik vagy ilyesmi, hanem egyszerűen nem tudtam elképzelni, hogy nyilvános helyen bugyit cseréljek. Elszánt menstruációs bugyi használóknak ilyenkor egy mosható betétes szuperbiztos tárolószütyő biztos jó szolgálatot tehet, én viszont nem merészkedtem idáig. Illetve ugyan iszonyú felszabadító érzés „minden nélkül”, de mégis biztonságosan menstruálni, de emberek között mégis frusztrálóvá vált számomra hogy nincsen rajtam/bennem se betét se tampon vagy kehely.

Az egyetlen negatívum az, hogy mintha egy lehelletnyit többet bírt volna az első próbahéten a két bugyi mint a másodikon, ezt a változást pedig nem a márka minőségének, hanem a túlmosásnak és az öblítős incidensnek tudtam be. Első héten még nagyon biztosra akartam menni és féltem, hogy nem lesz tiszta a bugyim, ha csak kézzel vagy alacsony fokon mosom. Az első pillanattól meg kellett volna bízni a termékben és a saját szabályaik szerint cselekedni…

A menstruációs bugyis fórumok szerint sok nő használja kiegészítésképpen a menstruációs bugyit az erős napokon. Kehellyel vagy tamponnal kombinálva extra biztonságérzetet ad ez a csodatermék amellett, hogy a fazonja is tökéletes ahhoz, hogy kényelmesen éljük meg a legkeményebb menstruálós napokat. E mellett van kifejezetten inkontinencia problémával küzdők számára kifejlesztett bugyikollekció is márka kínálatában, ami sportoláshoz, strandoláshoz vagy csak általánosan a hétköznapokra is életmentő lehet annak, akinek ezzel vannak gondjai.

Két menstruáció alatt rájöttem, hogy két bugyi kicsit kevés ahhoz, hogy végigcsinálhassam csak ezekkel a termékekkel a heteket, de arra pont jó, hogy kipróbáljam, tetszik-e egyáltalán ez az alternatíva. Nem mondom, hogy csak bugyival fogok ezentúl menstruálni, de kehellyel kiegészítve azt hiszem, megtaláltam a tökéletes hulladékmentes és biztonságos menstruációs eszközt.

Fotó: shethinx.com