Nem minden tea színezi el a fogakat

2019. július 15.
A fogorvosunk is ezerszer elmondta már, de magunktól is tudjuk, hogy a tea elszínezi, foltossá teszi a fogakat. Ám nem minden fajta, és nem ugyanannyira.

Úgy tűnhet, hogy minden olyan ital, ami finom, de legalábbis, amit érdemes rendszeresen fogyasztani, károsítja a fogakat: kávé, bor, buborékos víz és még a tea is. Ám a fogorvosoknak jó hírük van a zöld tea szerelmeseinek, ám előtte azért van egy kis bökkenő. “A zöld tea foltot hagy a fogakon, sőt, ebből a szempontból rosszabb, mint a kávé” – mondja Dr. Jeffrey Sulitzer fogorvos.

A tannin a hibás
A tea tanninokat tartalmaz, melyek ugyanúgy viselkednek, mint a kávéban található koffein, nyomot hagynak a fogakon. “A fogzománc természetesen porózus, és magába szívja a tea tanninjait, melyek az elszíneződést okozzák” – magyarázta el a rossz hírt a fogorvos. És mi a jó hír? “Bár elszínezi a fogakat a zöld tea, nem annyira erősen és jól láthatóan, mint a sötétebb teák, például egy fekete tea” – vígasztalja meg a teaivókat a fogorvos.


Kivétel, ami erősíti a szabályt
A matcha kedvelőinek szolgálhatunk viszont az igazán szívderítő hírekkel. “A japán matcha tea viszont szinte semennyire sem színezi el a fogakat, mivel magas a klorofill és katechin tartalma. Mindkettő vegyület ellenáll a baktériumoknak, ezért a matcha természetes méregtelenítőként is működik, így tulajdonképpen megvédi a fogakat a foltoktól” – mondja Dr. Sulizer.

Tehetünk a foltok ellen
Bármilyen teát (vagy kávét) is válasszunk, sokat tehetünk azért, hogy minél kevésbé színeződjenek el a fogaink. Fontos, hogy minden nap fogselymezzünk, mivel ezzel megőrizhető a fogzománc erőssége, és a szennyeződés eltávolításával nem tudnak bekerülni az elszíneződést okozó anyagok a fog felszínébe. “Az is hasznos lehet, ha a teaivás, vagy bármilyen savas kémhatású ital fogyasztása után vízzel öblögetünk egyet. Emellett fontos az étkezések utáni fogmosás, hogy minimalizáljuk a fogbetegségek kialakulását” – javasolja a fogorvos.

Forrás: Popsugar
Fotó: Unsplash