6 hiba, ami rémálommá teheti a kerti grillezést

2019. július 20.
Nem kell sok minden a kerti grillezéshez, csupán meleg idő, a család és barátok, akikkel szeretünk együtt lenni, és a finom étel. Ám a vendéglátásban gyakran vannak olyan zökkenők, melyeket egyszerű lenne elkerülni. Ezeket gyűjtöttük össze, hogy a hétvégi parti tiszta élvezet legyen.

Az ételek előkészítésétől a mennyiségeken át az italokig, több olyan pont van, ami megkeserítheti a grillezést, pedig egyszerű lenne elkerülni.

1. Utolsó pillanatra hagyott előkészületek.
A hús előkészítése és pácolása, a grill felállítása, rendrakás és takarítás, a kinti szemetes előkészítése, és még sorolhatnánk, mit kell előkészíteni a kerti sütögetéshez. Hogy egyszerűbb legyen, már napokkal előtte készítsünk egy listát a tennivalókról, majd osszuk kategóriákra az elintéznivalókat aszerint, mennyivel hamarabb lehet elvégezni őket a vendégség előtt. Így sokkal kevesebb teendőnk lesz közvetlenül a grillezés napján, és kisebb lesz a pánik.


2. Az étel hűtésének problematikája.
A kerti grillezés, ahogy a neve is mutatja, szabadtéri tevékenység. Ez azt jelenti, hogy az ételek odakint maradnak a napon bizonyos ideig. Ha túl sokáig, akkor bizony elszaporodhatnak olyan baktériumok, melyek ételmérgezést okozhatnak. Az élelmiszerbiztonsági szakemberek ezért azt javasolják, ne hagyjunk két óránál hosszabb időre romlandó, hűtőben tartandó ételt szobahőmérsékleten. A szószokat, édeségeket, felvágottakat, tésztákat ne vigyük ki az asztalokra korábban, csak közvetlenül fogyasztás előtt, így garantáltan megkíméljük a vendégeket egy esetleges gyomorrontástól.

3. Túl bonyolult ételek.
A kerti sütögetés lényege az együtt töltött idő, így olyan ételeket tervezzünk, melyek elkészítése egyszerű, nem kell az aprítással és többlépéses előkészítéssel bíbelődnünk a grillezés alatt. Így nem a főzéssel leszünk elfoglalva, hanem élvezhetjük a partit.

4. Túl nagy italválaszték.
A rengeteg különböző italból álló bárasztal felállítása nemcsak drága, de stresszes is. Sokkal hatékonyabb, ha kevesebb fajta innivalót szolgálunk fel, főleg ha nagy vendégséget szervezünk. Legyen néhány népszerű típus sörből és borból, szódával a rozéfröccshöz, illetve egy-két üdítő és víz, ám azokból nagyobb mennyiség, hogy mindenkinek jusson, aki kedveli. Ha látványos italos asztalt szeretnénk, egy tartályos-csapos limonádéállvány lesz a legjobb választás.

5. Elfeledkezünk a diétás menüről.
Vendéglátóként azt szeretnénk, ha mindenki jól érezné magát és mindenkinek ízlene az étel. Ha ismeretlenek is érkeznek kísérőként a kerti grillezésre, kérdezzünk rá előre az ételallergiára és más diétás megszorításokra, hogy már eleve úgy vásárolhassuk a hozzávalókat, hogy ne utólag kelljen kapkodni, mikor a sütögetés napján kiderül a probléma. Nem árt jelölni is az ételek készítésekor, tálálásakor, hogy melyik köret a gluténmentes, melyik a vegán vagy tejmentes étel, így biztosan nem lesznek félreértések, és mindenki nyugodtan fogyaszthat a finomságokból.

6. Elszámítjuk a mennyiséget.
Mielőtt bevásárolnánk, próbáljuk meg kiszámolni, melyik alapanyagból mennyire lesz szükség, ne csak találomra szerezzük be az ételeket. Mindig abból induljunk ki, hogy a vendégek többet esznek majd, mint amennyire gondolnánk. A népszerű ételekből, mint például tésztasaláta vagy sajt, szintén kalkuláljuk felül az adagokat. Egy kerti grillezésnél a maradék étel még mindig jobb, mintha nem jutna mindenkinek, így legalább megspórolhatjuk magunknak a másnapi főzést.

Fotó: Unsplash