Így grillezz egészségesen!

2019. június 10.
Végérvényesen beköszöntött a grillszezon. Milyen jó is a kertben sütögetni a családdal vagy a barátokkal. De mire figyeljünk oda?

Ám néhányan félnek a nyílt lángtól, a füsttől, a magas hőmérséklettől, amik a grillezés velejárói. Ráadásul az égés során sajnos rákkeltő anyagok is keletkezhetnek: heterociklikus aminok (HCA) és policiklikus aromás szénhidrogének (PAH). Érdemes tehát odafigyelni, és betartani a grillezés szabályait!

A következő stratégiákkal nincs okod aggodalomra, nyugodtan megtarthatod a kerti partidat, és egészséges étellel kínálhatod a vendégeidet!

1. Távolítsd el a zsírt!

Amikor felszeleteled a húst, ügyelj rá, hogy a nagyon zsíros részeket is vágd le róla. De ennél is fontosabb, hogy grillezés előtt csepegtesd le róla a felesleges páclét. Így kevésbé fog füstölni a sütő, és kevesebb káros égésterméket fogsz belélegezni.

2. Vágd vékonyabbra!

A kisebb, vékonyabb hússzeletek sokkal hamarabb megsülnek, így kevesebb ideig kell a lángokhoz közel tartanod. Max. 10 centiméterre tartsd az ételt a faszénhez vagy a gázrózsa lángjaihoz, és forgasd meg gyakran. Kerüld a túlsütést, az elszenesedett részeket pedig vágd le, azt nem egészséges megenni.

3. Spórolj a cukorral!

Használj ecet- vagy citrus alapú pácokat. Ha túl sok cukrot vagy mézet teszel bele, a végén még szénégetőt nyithatsz. A cukortartalmú pácokat csak a grillezés utolsó pár percben szabad a húsra kenni, így megakadályozhatod, hogy már égjen a finom husi felszíne, mielőtt a belseje egyáltalán átsülne.

Még több tippért kattints a Well&Fit oldalára!

Fotó: Profimédia – Red Dot

PLUSZ EGY TIPP: A valódi bükkfával füstölt Karaván Grillsajt és az egyedi fűszerkeverékkel ízesített Tihany Grill Camembert az idei grillszezonban három új termékkel egészül ki. Az új Karaván Grillkorongok újszerű, praktikus csomagolásának köszönhetően nagyon egyszerű és kényelmes a felhasználása. A könnyen nyitható tégelyből kivéve a sajtot, csak rá kell helyezni a grillrácsra és pár perc alatt el is készül a grillezett fogás. Ráadásul a termék natúr és paradicsom-oregánós ízben is kapható. A Tihany Grill Camembert a már jól bevált fűszeres változat mellett most az édes ízeket kedvelők számára kínál új ízvariánst. A vörösáfonya-lekvár kellemesen kiegészíti a tejszínes Tihany ízvilágot.