Bolondítsuk meg a nyári grillételeket magyar borral!

2019. június 24.
Mezítláb a fűben állva vacsorát készíteni, miközben a jól behűtött hosszúlépés hamvassá teszi a poharunk falát? Ha a nyári kánikulában felvértezzük magunkat, és úgy döntünk, hogy a főzést nem igénylő, hideg fogások helyett mégiscsak valami másra vágyunk, a grillezés a legjobb választás. Milyen borokat érdemes beszerezni hozzá?

A grillezésről szinte mindenkinek a steak, a hamburgerpogácsa és a flekken jut az eszébe. Valóban ezek tűnnek a legáltalánosabb választásnak. Az ilyen erőteljes, a hús zamataira koncentráló fogások esetében egyértelműen a vörösborok pályáján mozgunk, még a kánikulában is. A testes vörösborok megszállott kedvelői ilyenkor is szívesen nyúlnak a súlyos cabernet-khez és merlot-khoz.

Azoknak azonban, akiknek ez már sok lenne 30 fok fölötti napi csúcshőmérséklet esetén, szívesebben ajánlunk inkább savakra és gyümölcsösségre fókuszáló szőlőfajtákat, amilyen a kékfrankos, a zweigelt, a pinot noir, vagy akár az e fajták által meghatározott házasítás. Ha grillezünk, a hús felületén keletkező pörkréteg miatt előnyös, ha hordós érlelésű bort keresünk.

Egyre többen tesznek ugyanakkor a rácsra halakat, csirkét, sajtot és zöldségeket. Ilyen esetben egy nyári hangulatú, élénk, ízgazdag fehérbor lehet a legjobb választás. A nyárra, melegre tekintettel szívesen ajánljuk a könnyed, zamatos, illatos fehérborokat, amilyen a cserszegi, az Irsai, a muskotály vagy a sauvignon blanc; azoknak a borkedvelőknek pedig, akik nem riadnak meg a melegtől és a kicsit tartalmasabb fehérboroktól, jó választás lehet egy lépéssel testesebb chardonnay, rajnai vagy olaszrizling is.

Végül, ha grillezésről beszélünk, nem feledkezhetünk el arról sem, hogy ennél az általában családdal, barátokkal töltött társasági eseménynél a vendégek sokszor már az ételkészítés alatt is jelen vannak, így érdemes erre a gyakran nem is olyan rövid időszakra is frissítőkről gondoskodnunk. A rozé évek óta az egyik legnagyobb közönségkedvenc, és ebben a szerepkörben is remekül megállja majd a helyét. Nézzük, hogy ilyen felvezetés után milyen borok közül választhatunk!

Frittmann Kékfrankos Rosé 2018

Az alföldi Kunsági borvidék ismert szereplője a Frittmann család, ahol több generáció dolgozik együtt a szőlőtől a fesztiválokig annak érdekében, hogy nyaranta felüdítsenek minket fehérboraikkal és rozéikkal. Cseresznye és más üde, piros bogyós gyümölcsök, könnyed test, mértéktartó alkoholtartalom teszi ezt a bort ideálissá arra, hogy jól behűtött palackjaival fogadjuk a vendégeket. Nyáron kritikus kérdés a hőmérséklet. Gondoskodjunk jelentős mennyiségű jégről, és tartsuk abban a palackot, ha egyszer kikerül a hűtőből!

 

Koch Frisch Cserszegi Fűszeres 2018

Ugyancsak az alföldi borrégióhoz tartozik a Hajós-Bajai borvidék, ahol a Koch családnak immár a tizedik generációja foglalkozik borkészítéssel. A Frisch nevet viselő cserszegijük azért is érdekes, mert ennél a fajtánál – nem megszokott módon – egy dűlőszelektált borral van dolgunk, ahol terméskorlátozással és kézi szürettel is gondoskodtak a minőségről. A könnyed bor a többi 2018-as évjáratú társához hasonlóan lágyabb savérzetű, lendületet a vadvirágos, zöldfűszeres asszociációk adnak neki. Süssünk hozzá zöldségeket, és tálaljuk hűvös, mentás joghurtmártással!

Pfneiszl Ugrál a kenguru Kékfrankos 2015

A soproni Pfneiszl pincészetet egy fiatal testvérpár, Birgit és Katrin vezetik. A lányok nemcsak remek borokat készítenek, hanem jól értenek a történetmeséléshez is. Lassan az már köztudottá válik, hogy az egyes borok karakterének kialakulásában az évjáratoknak fontos szerepük van. A Pfneiszl-borok ezért minden évjáratban egy-egy mottót kapnak, amelyről szívesen mesélnek a pincészetnél. És hogy miért ugrál a kenguru a 2015-ös Kékfrankoson? Derítsétek ki, és menjetek Sopronba nyáron! Ezt a kékfrankost gazdag gyümölcsös ízeivel, fűszerességével, érett tanninjával és közepes testével mintha csak grillezett húsok mellé találták volna ki.


Kapcsolódó