Nyolc tipp, hogy te legyél a kerti grillezés királynője

2018. május 02.
Hirtelen beköszöntött a meleg idő, ami egyet jelent a kerti grillszezon nyitányával. Ne érjen felkészületlenül a buli, inkább olvasd el tippjeinket, és nyűgözd le a barátaidat egyszerű de innovatív ételekkel.

Új húspác a láthatáron

Hagyd ki az előre elkészített bolti pácokat, hiszen gyakran olyan anyagokat is tartalmaznak, amire semmi szükség nincs a grillhúsok ízesítése során. Az extra sóadag helyett készítsd el a saját keverékedet: a pikk-pakk összedobott olívaolajos-zöldfűszeres-fokhagymás páccal is biztosra veheted, hogy egészségesebb eredményt kapsz, mint ha bolti terméket használnál.

Ha pedig csak egyetlen új húspácot próbálsz ki az idei grillszezonban, akkor legyen az a koreai bulgogi. Késes betétű robotgépben dolgozd össze 1 puha körte húsát negyed hagymával, 1 cm-es friss gyömbérdarabbal, néhány gerezd fokhagymával, 3 evőkanál szójaszósszal, 1 evőkanál mézzel, 1 evőkanál szezámolajjal, és frissen őrölt borssal. Ebben a keverékben pácold a falatnyi darabokra vágott marhahúst nagyjából egy órán át, majd lecsepegtetve, vékonyra karikázott hagymával együtt süsd oldalanként 2-3 percig. A hús formája miatt egybefüggő grilltárcsán praktikus készíteni az ételt, de a pác nagyszerűen működik egészben hagyott húsok marinálásakor is.

Szenesíts!

Bár grillezésnél kissé megfordul az aranyszabály, miszerint a zöldséges ételek jóval hamarabb elkészülnek, mint a húsos fogások, mégis érdemes kísérletezni a vega grillfogásokkal is, hiszen ízben bőven felveszik a versenyt a húsokkal. A füstös aromákat kitartó sütéssel érhetjük el: a padlizsán és a kaliforniai paprika külső héját süssük szénfeketére a grillen, majd húzzuk le a megsült héjat, és ízlés szerint pürésítsük a zöldséget. A gombákat, cukkínit, spárgát, kukoricát és zöldhagymát addig tartsuk a rácson, amíg csíkosra nem sülnek.

Tálalj bőkezűen

A zöldséges grillfogások titka a megfelelő sózás és a bőkezű tálalás. Adjunk hozzájuk olívaolajjal és borssal kikevert görög joghurtot, indiai vagy arab fűszereket, esetleg nagy csokor felaprított friss zöldfűszert, apróra vágott friss chilit vagy citromgerezdeket.

Saláta fűszernövényekből

A grillpartira készülő köreteket hajlamosak vagyunk egy egyszerű salátával elintézni (ó, azok a szárított oregánóval megszórt görög saláták…), pedig ezen a téren is könnyedén készíthetünk kimagasló fogásokat. Vegyünk három-négy csokor petrezselymet, bazsalikomot és mentát, majd keverjük a leveleiket paradicsommal, uborkával, mintha csak salátalevelek lennének.

Marinálj sajtot

Ha igazán emlékezeteset nyújtanánk a vendégeinknek (és visszautalnánk a gyerekkori klasszik görög salátás emlékekre), akkor készítsünk marinált fetát a grillezett húsok vagy zöldségek mellé. Ehhez 200 gramm kockákra vágott sajtot tegyük egy zárható műanyag dobozba, öntsünk mellé 3 dl olívaolajat és 1-2 evőkanál vizet, majd pakoljunk még a dobozba kevés felaprított fokhagymát, vékonyra szeletelt hagymát, chilit és koriandert, valamit oregánót vagy egyéb zöldfűszert. Keverjük át, hogy a sajtot egyenletesen bevonja a marinád, majd hagyjuk pihenni néhány órán át.

Süss kenyeret kerti grillen

Ne feledjük, grillen nem csak zöldséget, húst vagy gyümölcsöt süthetünk, de kenyeret is.  A kedvenc lepénykenyerünk mellett készíthetünk szabadtéri tűzön naant, focaccia-t, vagy akár tortillát is. A kertipartin felszolgált menü abszolút megkoronázása lesz a frissen kisült kenyér.

Fagyizásra fel

A legnagyobb népszerűségnek a fagyik örvendenek, ezeket pedig nem feltétlenül kell cukrászdából vagy a szupermarketból beszerezni. Fagyigéppel mindenképpen egyszerűbb az élet (és ha rendelkezünk ilyen masinával, akkor szinte biztos, hogy szakmányban gyártjuk majd a jeges desszerteket), de anélkül is nyugodtan nekiállhatunk a feladatnak. Készíthetünk joghurt- vagy közepesen felvert tejszín alapú, gyümölcsökkel dúsított fagyit, de a laktózérzékeny vendégekre gondolva könnyen előállíthatunk gyümölcsös jégkását vagy garnitát is.

Pofonegyszerű záróakkord, a gyümölcs-carpaccio

Ha nem akarunk azon aggódni, hogy elolvad-e a desszert, mielőtt a társaság elfogyasztja, akkor készítsük el a leghangzatosabb nevű, de legkisebb energiabefektetéssel járó zárófogást, a gyümölcs-carpacciot. Az elnevezéshez hűen vékonyra vágott eperről, barackról vagy ananászról van szó, amelyet az ízek és a látvány turbózása érdekében megszórhatunk mentával, pisztáciával, vagy kevés gránátalmasziruppal is.

Futureater