Nyolc tipp, hogy te legyél a kerti grillezés királynője

2018. május 02. |

Hirtelen beköszöntött a meleg idő, ami egyet jelent a kerti grillszezon nyitányával. Ne érjen felkészületlenül a buli, inkább olvasd el tippjeinket, és nyűgözd le a barátaidat egyszerű de innovatív ételekkel.

Új húspác a láthatáron

Hagyd ki az előre elkészített bolti pácokat, hiszen gyakran olyan anyagokat is tartalmaznak, amire semmi szükség nincs a grillhúsok ízesítése során. Az extra sóadag helyett készítsd el a saját keverékedet: a pikk-pakk összedobott olívaolajos-zöldfűszeres-fokhagymás páccal is biztosra veheted, hogy egészségesebb eredményt kapsz, mint ha bolti terméket használnál.

Ha pedig csak egyetlen új húspácot próbálsz ki az idei grillszezonban, akkor legyen az a koreai bulgogi. Késes betétű robotgépben dolgozd össze 1 puha körte húsát negyed hagymával, 1 cm-es friss gyömbérdarabbal, néhány gerezd fokhagymával, 3 evőkanál szójaszósszal, 1 evőkanál mézzel, 1 evőkanál szezámolajjal, és frissen őrölt borssal. Ebben a keverékben pácold a falatnyi darabokra vágott marhahúst nagyjából egy órán át, majd lecsepegtetve, vékonyra karikázott hagymával együtt süsd oldalanként 2-3 percig. A hús formája miatt egybefüggő grilltárcsán praktikus készíteni az ételt, de a pác nagyszerűen működik egészben hagyott húsok marinálásakor is.

Szenesíts!

Bár grillezésnél kissé megfordul az aranyszabály, miszerint a zöldséges ételek jóval hamarabb elkészülnek, mint a húsos fogások, mégis érdemes kísérletezni a vega grillfogásokkal is, hiszen ízben bőven felveszik a versenyt a húsokkal. A füstös aromákat kitartó sütéssel érhetjük el: a padlizsán és a kaliforniai paprika külső héját süssük szénfeketére a grillen, majd húzzuk le a megsült héjat, és ízlés szerint pürésítsük a zöldséget. A gombákat, cukkínit, spárgát, kukoricát és zöldhagymát addig tartsuk a rácson, amíg csíkosra nem sülnek.

Tálalj bőkezűen

A zöldséges grillfogások titka a megfelelő sózás és a bőkezű tálalás. Adjunk hozzájuk olívaolajjal és borssal kikevert görög joghurtot, indiai vagy arab fűszereket, esetleg nagy csokor felaprított friss zöldfűszert, apróra vágott friss chilit vagy citromgerezdeket.

Saláta fűszernövényekből

A grillpartira készülő köreteket hajlamosak vagyunk egy egyszerű salátával elintézni (ó, azok a szárított oregánóval megszórt görög saláták…), pedig ezen a téren is könnyedén készíthetünk kimagasló fogásokat. Vegyünk három-négy csokor petrezselymet, bazsalikomot és mentát, majd keverjük a leveleiket paradicsommal, uborkával, mintha csak salátalevelek lennének.

Marinálj sajtot

Ha igazán emlékezeteset nyújtanánk a vendégeinknek (és visszautalnánk a gyerekkori klasszik görög salátás emlékekre), akkor készítsünk marinált fetát a grillezett húsok vagy zöldségek mellé. Ehhez 200 gramm kockákra vágott sajtot tegyük egy zárható műanyag dobozba, öntsünk mellé 3 dl olívaolajat és 1-2 evőkanál vizet, majd pakoljunk még a dobozba kevés felaprított fokhagymát, vékonyra szeletelt hagymát, chilit és koriandert, valamit oregánót vagy egyéb zöldfűszert. Keverjük át, hogy a sajtot egyenletesen bevonja a marinád, majd hagyjuk pihenni néhány órán át.

Süss kenyeret kerti grillen

Ne feledjük, grillen nem csak zöldséget, húst vagy gyümölcsöt süthetünk, de kenyeret is.  A kedvenc lepénykenyerünk mellett készíthetünk szabadtéri tűzön naant, focaccia-t, vagy akár tortillát is. A kertipartin felszolgált menü abszolút megkoronázása lesz a frissen kisült kenyér.

Fagyizásra fel

A legnagyobb népszerűségnek a fagyik örvendenek, ezeket pedig nem feltétlenül kell cukrászdából vagy a szupermarketból beszerezni. Fagyigéppel mindenképpen egyszerűbb az élet (és ha rendelkezünk ilyen masinával, akkor szinte biztos, hogy szakmányban gyártjuk majd a jeges desszerteket), de anélkül is nyugodtan nekiállhatunk a feladatnak. Készíthetünk joghurt- vagy közepesen felvert tejszín alapú, gyümölcsökkel dúsított fagyit, de a laktózérzékeny vendégekre gondolva könnyen előállíthatunk gyümölcsös jégkását vagy garnitát is.

Pofonegyszerű záróakkord, a gyümölcs-carpaccio

Ha nem akarunk azon aggódni, hogy elolvad-e a desszert, mielőtt a társaság elfogyasztja, akkor készítsük el a leghangzatosabb nevű, de legkisebb energiabefektetéssel járó zárófogást, a gyümölcs-carpacciot. Az elnevezéshez hűen vékonyra vágott eperről, barackról vagy ananászról van szó, amelyet az ízek és a látvány turbózása érdekében megszórhatunk mentával, pisztáciával, vagy kevés gránátalmasziruppal is.

Futureater

Szólj hozzá te is!

Még több Gasztró

Ezért vagyunk oda az édes ízekért cukor

Ezért vagyunk oda az édes ízekért

Így együnk a szebb jövőért: flexitáriánus étrend egészséges diéta

Így együnk a szebb jövőért: flexitáriánus étrend

Megújult a Nosalty, és így még jobban imádjuk megújult a nosalty

Megújult a Nosalty, és így még jobban imádjuk