6 újabb módszer a hőhullám túlélésére

2019. július 23.
A nyár második, és ezúttal még forróbb hőhulláma közeleg. Szerencsére nem fogytunk ki a praktikákból, melyekkel légkondicionáló nélkül is túlélhetjük a kánikulát.

Azt ígérik, július vége hőmérsékleti rekordokat döntöget, érkezik az újabb hőhullám. A ventilátorok, hideg zuhany és a légkondicionált múzeumok látogatása enyhülést adhat a forróságban, ám más, egyszerű módszerekkel is elviselhetővé tehetjük az otthonunkat a legkritikusabb napokban.

1. Lehűtött ágynemű
Az alvás az egyik legnagyobb kihívás a forróságban, mivel a testünk a legjobban hűvösebb hőmérsékletnél tud pihenni. A legoptimálisabb szobahőmérséklet 20 fok körül van. Erről azonban csak álmodozhatunk hőhullám idején, ám az elalvást segítheti, ha az ágyneműnket be tudjuk tenni a fagyasztóba egy-két órára, mielőtt lefeküdnénk. Ezzel az elalvásunkat nagyban meg tudjuk könnyíteni.


2. Kerüljük az alkoholt és a koffeint
A jegeskávé és a jéghideg sör rendkívül csábító a nagy melegben, ám a hűsítő érzés nagyon rövid ideig tart csak. Az alkohol és a koffein ugyanis vízhajtó hatású, ezáltal túl sok folyadékot veszíthet a szervezetünk fogyasztásukkal, ami kiszáradáshoz vezethet. A hőhullám idején létfontosságú, hogy rengeteg folyadékot igyunk, erre pedig a víz a legjobb választás.

3. Lógassuk vízbe a karunkat
Egy jeges fürdőre vágyunk leginkább a kánikulában, ám sokkal praktikusabb, és ugyanúgy hatékony, ha egyszerűen az alkarunkat lógatjuk fürdőbe. Ha könyékig hideg vízbe merítjük a karunkat, az sokkal hatékonyabban csökkenti a testhőmérsékletet, mintha csupán a kezünket vagy csak a lábunkat mosdatnánk meg. Ráadásul ezt akár a munkahelyi mosdóban is alkalmazhatjuk.

4. Turmixoljuk le a salátát
A sok fehérjét fogyasztóknak a hőhullám idején kicsit át kell gondolniuk az étrendjüket. A magas protein- és zsírtartalmú ételek ugyanis rengeteg energiát használnak fel az emésztéshez. Sokkal egészségesebb, ha a forróságban könnyen emészthető ételeket választunk, melyeket ráadásul főzni sem kell, így a konyha sem melegíti tovább a lakást. Egy hideg krémleves vagy gazpacho sokkal jobban esik az embernek ilyen időben. De készíthetünk egy salátát is, melyet az aprítóban leturmixolhatunk, majd némi hűtés után azonnal javíthat a közérzeten.

5. Hűtő légzés
A hűsítő légzés a keleti orvoslás egyik technikája, mellyel csökkenthető a test hőmérséklete. A belégzés szájon át történik, miközben a nyelvünket kunkorítjuk, a kilégzés pedig az orron át. Legalább öt percig érdemes végezni a légzőgyakorlatot, hogy elérjük a kívánt hatást. Bár a nyugati orvoslás számára nem teljesen világos, miért működik ez a légzéstechnika, egy tanulmány során megfigyelték, hogy valóban csökkenti a vérnyomást és pulzust.

6. Légkondicionáló házilag
Ha van egy tál jég és egy ventilátor otthon, instant légkondicionálóként használhatjuk őket. Egyszerűen tegyük a tál jeget a ventilátor elé, és ahogy a jég olvad, a ventilátor hidegebb levegőt kever a szoba forróságába.

Forrás: Insider
Fotó: Unsplash