Hogyan aludjunk pihentetően a hőségben?

2019. június 25.
A kánikula beköszöntével a forróság és a magas páratartalom pokollá teheti az éjszakát, főleg ha valamilyen okból nem használunk légkondicinálót. Ám az alvásszakértőknek vannak titkos trükkjeik, amikkel átvészelhetjük a hőségriadó heteit.

Az ideális szobahőmérséklet 20-23 fok között van, de egyénenként változik, ki milyen melegben, vagy éppen hidegben alszik a legjobban. “A túl meleg környezet izzadáshoz vezethet, ez megzavarhatja az alvást az éjszaka folyamán” – magyarázta Dr. Sujay Kansagra, a Duke Egyetem alváskutató programjának vezetője. “Ha kényelmetlenül érezzük magunkat, nem tudunk átbillenni a mélyebb alvásfázisokba, így nem leszünk túl kipihentek ébredés után” – tette hozzá. Ám nyáron gyakran nem a mi kezünkben van az irányítás a termosztát felett.


Reggeli edzés
Alakítsuk úgy a napirendünket, hogy inkább reggel végezzük el a napi edzést. “Mikor lefekszünk aludni, a testhőmérsékletünk elkezd süllyedni, így segítve az elalvást. A késő esti vagy közvetlenül elalvás előtti mozgás megemelheti a testhőmérsékletet, így sokkal éberebbnek érezhetjük magunkat, ami akadályozza az álomba merülést” – javasolta az alvásszakértő.

Megfelelő öltözet
Győződjünk meg róla, hogy kellően könnyű, szellős pizsamát választottunk. A testhez tapadó ruhákban az izzadtság elvezetése nem mindig megfelelő, így könnyen felébredhetünk rá, hogy átnedvesedett a ruhánk. Takaró gyanánt válasszunk vászon huzatot, lepedőt, ami szintén megfelelő módon engedi a szellőzést, és hűti a testünket éjszaka.

Meleg zuhany
Vegyünk meleg zuhanyt lefekvés előtt. “Egy forró fürdő jelentősen megkönnyítheti az elalvást. Mesterségesen megemeli ugyanis a testhőmérsékletet egy rövid időre, így kilépve a tusolóból gyors hőmérsékletzuhanást tapasztalunk” – magyarázta az alvásszakértő. Ez a hőmérsékletesés még egy átmelegedett levegőjű szobában is érezhető lesz, és hozzásegít, hogy kényelmesebben és gyorsabban aludhassunk el.

Fotó: Unsplash