Ennyire jó ötlet kánikulában sportolni

2019. július 06.
Érdemes tudatában lennünk, hogy a 30 °C feletti kánikulában a sportolással kapcsolatban új szabályok lépnek életbe. Persze, ezt az érzi a leginkább, aki a saját bőrén tapasztalja, például mert megpróbálta a hőségben teljesíteni a szokásos futóedzését, vagy rákvörösre égett egy szabadtéri medencében. Érdekes módon, sokan vannak, akik kifejezetten szeretik az extrém körülmények között végzett edzést, mert az izzadtság és a kimerültség mértékével mérik a teljesítményt.

Futni kánikulában

A futás nem az a dolog, amit könnyű szüneteltetni. Mindenkinek kell a maga napi endorfinadagja, így teljesen ne álljunk le az edzésekkel, csak ésszerűsítsük a szokásos gyakorlatot!  Ne lepődjünk meg, ha a szokásos táv töredékére leszünk csak képesek. Az alapszabályok futásnál tehát a következők:

*   Nyugodtan felezzük meg a tervezett távot, vagy akár bontsuk részekre. Válasszunk árnyékos pályát, ne fussunk tűző napon! Az aszfalt nagy melegben szinte pumpálja a hőt.

*   Csak a kora reggeli (6.00-8.00) vagy a késő esti (21.00-23.00) órákban fussunk, amikor a hőmérséklet még 25 °C alatt van.

*   Minden kilógó bőrfelületünket kenjük be magas faktorszámú naptejjel, az arcunkat, nyakunkat is!

*   Feltétlenül gondoskodjunk legalább 5 dl-1 l ivóvízről az edzés idejére (a köztéri csapokra csak akkor bízzuk rá magunkat, ha biztosak vagyunk benne, hogy működnek)!

*   Felejtsük el a hosszú, sötét, szűk technikai ruházatot, kánikulában jobban járunk egy egyszerű, laza sorttal.

*   Nagy súlyfelesleg vagy szívproblémák esetén semmiképpen ne eddzünk melegebb napokon!

*   Fokozott óvintézkedések vonatkoznak a gyerekekre és az érettebb korúakra: figyeljünk oda, hogy gyermekeink ne eddzenek nagy melegben, és 50 éves kor fölött szintén kerüljük az edzést nagy melegben!

Vízi sportok és úszás kánikulában

Az úszás nagyon csalóka dolog, hiszen hűvös vízben szeljük a hosszokat, és aztán alaposan meglepődünk, ha a végén leégünk vagy napszúrást kapunk. Hasonló a helyzet a különféle vízi sportokkal, a szörfözéssel, az evezéssel: a kellemesen frissítő vízben nem érezzük a napsugarak erejét. Mire figyeljünk oda?

*   A szabályok elég hasonlóak az előzőekhez: korán vagy későn menjünk úszni, 10.00-16.00 között inkább hűsöljünk az árnyékban vagy zárt térben.

*   Persze van egy sokkal egyszerűbb és biztonságosabb megoldás is: ha fedett uszodába megyünk. Biztosan saját sávunk lesz, és még a napszúrástól sem kell félnünk.

*   Ha vízi túrán veszünk részt, szintén ne a legmelegebb órákat válasszuk az evezésre! A legjobb, ha korán elindulunk, délben és kora délután pihenünk, és a délutáni órákban folytatjuk az utunkat.

*   Mindig legyen nálunk elég ivóvíz!

*   Minden bőrfelületünket kenjük be jó minőségű, UV szűrős naptejjel (kopasz vagy tüsi hajú férfiaknak a fejük búbjára sem árt egy kis napvédő krém).

*   Viseljünk jó minőségű napszemüveget, a fejünkre tegyünk szalmakalapot!

*   Tartsunk hosszabb pihenőket, ne feszítsük túl a húrt! A szieszta nagyszerű találmány, ha lehetőségünk van rá, kánikulai napokon rendszeresítsük!

*   Mindig a leggyengébb csapattaghoz mérjük a vízi túra ütemét!

Túrázás kánikulában

Ismét egy megtévesztő sport, hiszen mi is lenne jobb, mint egy erdő hűvösében barangolni, míg mások megsülnek a városban?  Bár ez nagyszerű elképzelésnek tűnik a valóság gyakran picit eltér ettől.

*   Ne lepődjünk meg, ha a szokásos túracipőnk kicsinek bizonyul! Sokaknak meg szokott dagadni a lába nagy melegben.
*   Ügyeljünk a kullancsveszélyre, alaposan fújjuk be magunkat indulás előtt, és túra közben is!
*   Az alumíniumos dezodorokat feltétlenül cseréljük le, mert ezek kánikulában még mérgezőbbek. Kifejezetten ijesztő tüneteket produkálhatunk tőle: ha alumíniumos dezodorral eltömítjük a verejtékmirigyeinket, megeshet, hogy nagy kánikulában egy reggel akár cseresznye nagyságú dudorral ébredünk a hónunk alatt.
*   A szendvics készítésnél legyünk nagyon óvatosak! A legbiztonságosabb valamilyen zöldségkrém, (pl. padlizsánkrém, esetleg pár szelet pirított cukkíni), hiszen a tejszínes, túrós szendvicskrémek, a tojás, a sajt, a felvágottak mind hamar megromlanak a melegben és fertőzésveszéllyel járnak.
*   A szokásos ivóvíz min. kétszeresét vigyük magunkkal! Akkor is jól jöhet, ha napszúrás ellen lelocsoljuk magunkat vele.
*   Ide tartozik az is, hogy ha csapot látunk, ne csak a kulacsunkat töltsük újra, de nedvesítsük be a nyakunkat, arcunkat, karunkat is, mely átmenetileg segít kicsit lehűlni.
*   Az izzadással nem csak vizet, hanem ásványi anyagokat is vesztünk, ezt feltétlenül pótoljuk! Használhatunk vitaminokat, étrendkiegészítőket, de az még egyszerűbb, ha egy-egy nagyobb túrára sok lédús zöldséget viszünk: pl. uborkát, paradicsomot.