A pupilla és a pulzus lehet az autizmus diagnózisának kulcsa

2019. augusztus 04.
Végre sikerülhet objektív eszközt találni az autizmus minél korábbi diagnosztizálásra. A mesterséges intelligencia a pupilla tágulásából és a pulzusból már egészen kicsi korban felismerheti az autizmust.

Az autizmust és más, az idegrendszer fejlődési zavara miatt kialakuló rendellenességeket gyakran nem diagnosztizálnak a gyermekek néhány éves koráig, amikor a viselkedésben és beszédben megmutatkoznak a problémák. Pedig a minél korábbi fejlesztés kulcsfontosságú ezeknél a rendellenességeknél.

A mesterséges intelligencia nem hibázik
A Bostoni Gyermekkórház neurológus kutatói által kifejlesztett új módszer viszont két egyszerű, pontosan mérhető értékből, a pupilla tágulásának és a pulzus spontán ingadozásaiból jelentősen korábban diagnosztizálja az autizmus spektrumzavarokat és a Rett-szindrómát, egy lányoknál előforduló genetikai rendellenességet, mely érinti a szellemi és testi képességeket, és amelynek gyermekek 6-18 hónapos korában mutatkoznak meg az első tünetei.


Egy tanulásra képes algoritmust használtak a tudósok, amely a bevitt minták alapján felismeri az eltéréseket a pupilla tágulásánál, és képes jelezni a az autizmus spektrumzavart. “A mesterséges intelligencia nem csak az autizmus spektrumzavar esetén volt eredményes, hanem azt is pontosan diagnosztizálta, ha egy lánynak Rett-szindrómája van” – magyarázta Dr. Michela Fagiolini, a Bostoni Gyermekkórház neurológus kutatója, a tanulmány vezetője. A tudósok reményei szerint nem csak a diagnózishoz, hanem a kezelés hatásainak követésére is alkalmas lesz az általuk kidolgozott módszer.

Megváltozott pupillamozgás
A kutatók abból indultak ki, hogy az autizmus spektrumzavarral élőknél megváltoznak bizonyos viselkedési állapotok. Bizonyítékok támasztják alá, hogy az agy bizonyos részeinek ideghálózata valamilyen külső hatására összezavarodik, ez pedig spontán pupillaösszehúzódást -vagy tágulást, illetve szapora szívverést vált ki. A tudósok a Rett-szindróma génjével rendelkező, egészséges, és az autizmus spektrumzavarra jellemző idegrendszeri modellel rendelkező alanyok pupillamozgását és pulzusát mérték, és ha kiváltották náluk az idegrendszeri ingerlést, és a neurológiai zavarral rendelkező alanyok már azelőtt mutatták a spontán pupillamozgás és szívverésváltozás jeleit, mielőtt az autizmus spektrumzavarra jellemző tüneteket produkálták volna.

Biomarker babáknak?
A Rett-szindróma felismerésére már korábban is találtak egy használható módszert. EEG-vel az agy vizuális folyamatokért felelős részét tanulmányozták, itt figyeltek fel olyan jelekre, melyek a Rett-szindrómához kapcsolódnak. Fagiolini úgy gondolja, hogy ezek a diagnosztikai lehetőségek együtt képesek lehetnek a minden eddiginél korábbi diagnózisra, és a fejlesztések hatékonyáságnak követésére. “Ha vannak olyan biomarkereink, melyek nem igényelnek beavatkozást a kicsik szervezetébe, tehát nem invazívak, akár egy újszülöttet vagy beszédre még nem képes pácienst is megfigyelhetünk és diagnosztizálhatunk”- mondta a kutató.

Forrás: Science Daily
Fotó: Unsplash