10 tipp a pénztárca- és környezetbarát autózáshoz

2019. augusztus 24.
Az autózás kényelmes közlekedési mód, de költséges és a legtöbb esetben környezetszennyező is. Sokszor apróságnak tűnő tényezők befolyásolják, hogy egy hónapban mennyit költünk az autónk fenntartására, ám a nyaralással és a közelgő iskolakezdéssel járó kiadások miatt most különösen fontos lehet, hogy figyeljünk ezekre.

A költségeinkre hatással lehet a vezetési stílus, hogy fokozatosan gyorsítunk/lassítunk-e, vagy hogy mennyire vezetünk biztonságosan. Bár az üzemanyagárakra nincs befolyásunk, arra odafigyelhetünk, hogy hogyan vezetünk és tartjuk karban járművünket. Megfelelő autóhasználati szokásokkal többet spórolhatunk, mint gondolnánk, és a környezetbarát autózással jelentősen hozzájárulhatunk a légszennyezés csökkentéséhez is. A LeasePlan tudatos vezetőknek szóló tippjeivel nemcsak egyéni, de céges szinten is könnyen és gyorsan elsajátíthatjuk ezeket a szokásokat.

1. Tervezd meg az útvonalat

Az útvonal előzetes megtervezésével optimalizálhatjuk az utazást. Válasszuk ki a legrövidebb és legkevésbé forgalmas utat! Ebben számos applikáció a segítségünkre lehet, pl. a Google Maps, a MAPS.ME vagy a Waze.

2. Vezess higgadtan

Ha valaki agresszíven vezet, pl. gyorsan hajt, illetve hirtelen gyorsul és fékez, jócskán pazarolja az üzemanyagot. Az ilyen vezetési stílus autópályán akár 15-30%-kal, normál közúti forgalomban pedig 10-40%-kal is megnövelheti a fogyasztást. A higgadt, ésszerű vezetés a spóroláson túl magunkra és a környezetünkre nézve is biztonságosabb. 

3. Tartsd be a sebességhatárokat

Minden autó optimális munkapontja különbözik, és ez minden esetben függ az adott pillanatnyi üzemeltetési és környezeti jellemzőktől is. Azonban az előírt sebességlimit betartásával minimalizálni tudjuk a gyorsításokból eredő megnövekedett teljesítményt, így az ebből fakadó üzemanyag-felhasználást és a károsanyag-kibocsátást. 

4. Szabadulj meg a felesleges csomagoktól

Minden plusz 20 kg 1%-kal növeli az üzemanyag-költségeket. Amikor csak tehetjük, kerüljük a felesleges csomagokat a kocsiban, főleg a nehezeket. Egy hosszú utazáshoz kézenfekvő megoldásnak tűnhet a tetőbox használata, ez azonban növeli a légellenállást és ezáltal az üzemanyag-fogyasztást is: városban 2-8%-kal, autópályán pedig sebességtől függően akár 25%-kal is megdobhatja a költségeket, ami kilométerenként 2 forintos plusz kiadást jelent. Ha mégis a tetőbox a megoldás, mindig szereljük le, amikor nem használjuk.

5. Kerüld a városi autózást

Amikor csak lehet, kerüljük a városi autózást és inkább szálljunk buszra vagy pattanjunk biciklire. Ez főleg rövid utak esetében fontos, mivel ilyenkor az autó akár kétszer annyit fogyaszthat, mint országúton. Így a környezetet is kevésbé terheljük. 

6. Ne járassuk feleslegesen az autót

A nagyvárosi forgalomban eltöltött idő átlagosan 10-30%-ában feleslegesen üzemel a motor. A motor álló helyzetben való járatása óránként akár 2 liter üzemanyag pazarlásával is járhat motormérettől és légkondihasználattól függően. Az üzemanyag-fogyasztás csökkentése és a károsanyag-kibocsátás minimalizálása céljából fejlesztett start-stop rendszerek már odafigyelnek helyettünk. Ezek hiányában állítsuk le a motort, amikor épp nem haladunk, hiszen másodpercek alatt újraindíthatjuk, ha szükséges.

 7. Tartsd karban a motort

Egy megfelelő emissziós értékekkel rendelkező motor üzemanyag-fogyasztása és teljesítménye is optimális. Ám egy régi vagy meghibásodott motor CO2-kibocsátása magasabb a megengedettnél, és átlagosan 4%-kal növelheti az üzemanyag-fogyasztást, ami súlyos karbantartási probléma esetén a 40%-ot is elérheti. Ne halogassuk tehát a kisebb-nagyobb javításokat, és akár a kötelező műszaki vizsgák között is ellenőriztessük a motor károsanyag-kibocsátási értékeit!

8. Ellenőrizd a fogyasztást

  • Rendszeresen ellenőrizzük az üzemanyag-fogyasztást! Ha feltűnő eltérést találunk, az a jármű meghibásodására is utalhat, amit mindenképpen vizsgáltassunk meg egy szakszervizben.
  • Ellenőrizzük a gumiabroncsok nyomását A megfelelően felfújt gumiabroncsok akár 3%-kal is javíthatják a futásteljesítményt és az üzemanyag-felhasználást

9. Használj megfelelő motorolajat

Mindig a motor típusának megfelelő, a gyártó által ajánlott motorolajat használjunk, mert ellenkező esetben 2-3%-kal kevesebbet autózhatunk egy tank üzemanyaggal.

10. Ne használd a légkondit 24°C alatt

Nyáron a légkondi „zabálja” az üzemanyagot: a környezeti tényezőktől függően 30%-kal is növelheti a cechet, főként a rövidebb, városon belüli utak alkalmával. Épp ezért bánjunk csínján a hideg levegővel, és csak 24°C felett, hosszabb utazásokkor kapcsoljuk be. Az ablakokkal is legyünk óvatosak! Csak alacsonyabb sebességnél húzzuk le őket, mert jelentősen rontják az autó légellenállási tényezőit, ami negatívan befolyásolja a fogyasztást.

Fotó: Getty Images