Ezért nem fogjuk többé lenémítani a GPS hangját

2019. április 27.
Egy hosszú, autós utazás során nem könnyű a kisgyerekek figyelmét lekötni. A zsáknyi játék mellett, gyakran kerülnek középpontba az okoseszközök képernyői, ami a szülőt és a gyermeket is “kimenekíti” a helyzetből. A gyereknevelést segítő eszközöket gyártó Plukkido tervezői erre a helyzetre nyújtanak alternatívát GPS alapú alkalmazásukkal, az ÚtraManóval, amellyel képernyőmentesen szórakoztatják a családokat. Az applikáció arról mesél a gyerekeknek, amit az ablakon keresztül éppen látnak, legyen az egy érdekes torony vagy egy domb tetején álló fa. Így miközben az alkalmazás fut, a gyerekek nem az okoseszközt nézik, hanem a tájat fürkészik. A Plukkido alkalmazásának új verziója mostantól az összes magyar autópályán mesél, iOS és Android okostelefonokon.

A ÚtraManó érzékeli az autó helyzetét, és profin narrált audio tartalmakat játszik le, amit a család az autó kihangosítóján keresztül hallgathat, akár egy rádiót. A történeteket a gyerekekkel együtt utazó, képzeletbeli manók mondják, akik azt is elmesélik, milyen varázslatos módon kerültek az autóba, majd az autópálya elhagyásakor megtudhatjuk, miért és merre haladnak tovább. A rendszeresen és váratlanul megszólaló apró történetek segítségével az elsuhanó táj egy megunhatatlan, eleven képeskönyvvé válik, amelyben a valós helyszínek, tárgyak a mesék díszletei lesznek. A rácsodálkozás öröme és a szórakoztató élmény mellett pedig rengeteg tárgyi tudást is kapnak a gyerekek.

A gyerekeket elvarázsolják a mesélő manók, akik azt látják az ablakon keresztül, amit ők. A váratlanul megszólaló mesék nem csak a gyerekek kíváncsiságát tartják ébren, de a felnőttek számára is szórakoztatóak. Emellett segítenek, hogy az utazás nyugodtan, élménytelin teljen.

Egy édesanya, Szilvia így írt: “Nagyon szuper! Imádjuk az összes manót! Teszteltük az M0, M2 és M3-as autópályán is. Hatalmas élmény velük utazni. A 9 éves telefon és PSP függő kisfiam Miki, folyamatosan a tájat fürkészte, hogy vajon mit vesznek észre a manók. Nagyon szépen köszönöm nektek!”

A tapasztalatok alapján elmondható, hogy a manók könnyen belopták magukat a felhasználók szívébe.

Társadalmi küldetés és egyben egy praktikus alkalmazás a gyerekneveléshez

A szinte minden családnak problémát okozó, hosszú utazásokból adódó kényelmetlenségek megoldása mellett az ÚtraManó pszichológus és szociálpedagógus szakembereinek az is célja volt, hogy az alkalmazás meséin keresztül fenntartsák a gyerekek érdeklődését az őket körülvevő világ érdekességei és a valós emberi interakciók iránt.

Amellett, hogy az ÚtraManóval az utazást a felnőtt konfliktusok nélkül, a gyermek pedig élményekkel gazdagodva éli meg, az app számos fejlesztő hatással bír.

A szakemberek által írt mesék tempója igazodik a gyerekek élményfeldolgozó képességéhez, az elhangzó történetek könnyen átélhetők, fejlesztik a verbális és kognitív képességeket, a figyelmi kapacitást, az érzelmi intelligenciát,az empátiát. Közös élményt nyújtva erősítik a családtagok érzelmi kötődését.

Az alkalmazást fejlesztő Plukkido csapata, több innovációs elismerésben részesült nevelést segítő eszközeivel, már évek óta jelen van a kisgyermekes családok otthonaiban, a játszótereken és az óvodákban is. Az elmúlt egy évben az ÚtraManó 100 km-es szakaszon működő prototípusát fejlesztették tovább, amely így Magyarország összes autópályáján elérhetővé vált. Az újabb verzió a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Innovációs ökoszisztéma programjának, az ÖKO_16 pályázatnak, valamint az ex-NNG alapító, Balogh Péter angyalbefektetésének és inkubátorának, a Baconsult Kft.-nek segítségével készült el. A meséket ismert szinkronszínészek Schmidt Andrea és Dányi Krisztián, valamint a csapat egyik meseírója Horváthné Pintér Orsolya narrálták.

Az alkalmazás működését biztosító keretrendszer egy speciális tartalom- és lokáció kategorizáló módszernek köszönhetően folyamatosan bővül, így az autópályákon való mesélés, napról napra változatosabbá válik. Az algoritmust az utazás során előforduló, legkülönbözőbb helyzetekre is felkészítik. A torlódást, lassú haladást már érzékeli az app, és ennek megfelelő mesét játszik le a gyerekeknek. Az említett kategorizáló rendszer teszi lehetővé azt is, hogy az ÚtraManó újabb, alacsonyabb rendű utakon, akár a városi közlekedésben is elterjedhessen.

Az elmúlt egy év sok tapasztalattal gazdagította az alapító csapatot. A most záruló projekt újabb lendületet kap, köszönhetően annak is, hogy a tulajdonosi körhöz csatlakozott Tolmács Márk, az összeszokott és lelkes fejlesztő csapat vezetőjeként, valamint a technológiai megoldások felelőseként. Márk az IBM egyik AI termékét vezette ezidáig, előtte a Ustream fizetős termékeinek termékmenedzsere volt.

A tervezők azon dolgoznak, hogy újabb útvonalakon és új piacokon is megjelenjenek a mesélő manók. Jelenleg szponzorációs és stratégiai partnerségről szóló tárgyalásokat folytatnak.

Kipróbálná az ÚtraManót?

Az alkalmazás ingyenesen elérhető iOS és Android telefonokra, így aki szeretné kipróbálni, töltse le wifi hálózaton az ÚtraManó meséit, és amikor autópályán utazik, az app elindításával már engedélyt is ad a kedves stoppos manók csatlakozásához, akik azonnal mesélésbe kezdenek.