A fogszabályzó nem egyenesíti ki az utat a boldogsághoz

2019. június 19.
Eddig úgy vélték, hogy a kusza fogak rendbetétele automatikusan hozzájárul az önbizalom növekedéséhez, ám egy friss tanulmány szerint a fogszabályzó nem mindig hozza el a várva várt boldogságot. Legalábbis nem azonnal.

Kevés olyan tanulmányt végeztek eddig, melyben azt vizsgálták, a fogszabályozás mennyire járul hozzá az önelfogadáshoz, illetve ha végre rendezett fogsorral mosolyoghat valaki, automatikusan javul-e az önbizalma. Az ausztrál Adelaidi Fogorvosi Egyetemen végzett kutatásban közel ötszáz személy fogszabályozását és ezzel kapcsolatos lelki változásait követték közel két évtizeden keresztül. Először 13 éves korukban vizsgálták meg őket, mikor átestek a fogszabályozáson, majd megnézték, harminc éves korukra hogy alakult az életük. Meglepő módon kutatásukból az derült ki, hogy akik nem vetették alá magukat a kezelésnek, és olyan fogsorral éltek, amilyet a természet adott nekik, sokkal optimistábbak voltak, mint azok, akik végeztettek fogszabályozást.


A tanulmány négy szemszögből vizsgálta a résztvevőket: mennyire érezték úgy, hogy sikerült megbirkózniuk az új vagy bonyolult helyzetekkel és akadályokkal; mekkora kontrollt éreztek a saját egészségük felett; mekkora támogatást kaptak, éreztek a környezetükben, és végül értékelniük kellett saját optimizmusuk fokát. “A kiindulópont pedig a fogszabályzó kezelés volt, és annak hatása a páciensek önbizalmára és későbbi boldogságára” – mondta el Dr. Esma Dogramacci, a kutatás egyik vezetője.

A negyedéves fogorvoshallgató, Alex Furlan sohasem viselt fogszabályzót. “A fogorvosom javasolta, hogy tetessek fel fogszabályzót, de én elégedett vagyok így is a fogsorommal, sohasem éreztem szükségét annak, hogy kiegyenesíttessem a fogaimat” – mondta az egyetemista. Sokan azonban úgy gondolják, hogy boldogabbak lehetnek és sikeresebbek, hafogszabályozót tetetnek fel. Ám a tanulmány is azt bizonyítja, hogy „sokkal több tényező kell ahhoz, hogy boldog és önbizalommal teli felnőttek legyünk, mint a tinédzser korban kiegyenesíttetett fogak” – mondta Dr. Dogramacci. Például a legalább napi két fogmosás és a rendszeres fogorvosi ellenőrzés jelentősen hozzájárul nemcsak a test, hanem a lélek egészségéhez is.

Forrás: Science Daily
Fotó: Unsplash