A fogmosás védhet meg az Alzheimer-kórtól

2019. június 06.
A fogmosás jó dolog, még ha gyerekkorában nem is gondolja így az ember. Segít megelőzni a fogszuvasodást, fogínysorvadást, szép marad a mosolyunk. És egy új tanulmány szerint az Alzheimer-kór megelőzésében is nagy szerepe van.

Norvég kutatók felfedezték, hogy összefüggés van a szájhigiénia és az Alzheimer-kór kialakulása között. A fogmosás tehát nem csak a szuvasodást segít elkerülni, hanem az általában idős korban jelentkező agyi problémákat is. A Bergeni Egyetem kutatói arra jutottak tanulmányukban, hogy a fogíny gyulladása döntő szerepet játszik az Alzheimer-kór kialakulásában. “Megtaláltuk a DNS-alapú bizonyítékot arra, hogy a fogíny gyulladását okozó baktériumok a szájból az agyba juthatnak” – magyarázta Dr. Piotr Mydel, a kutatás résztvevője. Ez a baktérium pedig olyan fehérjét termel, amely károsítja az agy idegsejtjeit, így az emlékek elvesztéséhez, és végeredményben Alzheimer-kórhoz vezethet.


Fogmosás az emlékezetért
A kutató kiemelte, hogy nem egyedül ez a baktérium felelős az Alzheimer-kór kialakulásáért, ám a jelenléte jelentősen növeli a betegség kialakulásának kockázatát, illetve felgyorsíthatja a kór lefolyását. A jó hír az, hogy ez a kutatás rávilágít, hogy mi magunk is sokat tehetünk, hogy megelőzzük, lelassítsuk az emlékezet romlásához vezető folyamatokat. “Mossuk és fogselymezzük rendszeresen a fogainkat” – javasolja Mydel, főleg, ha előfordult fogínyprobléma és Alzheimer-kór is a család kórtörténetében. Ezen kívül elengedhetetlen és mindenki számára javasolt a rendszeres fogorvosi kontroll.

Új gyógyszer a láthatáron
Most, hogy DNS-alapú bizonyítékot találtak a tudósok arra, hogy a fogínybetegséget okozó baktérium az agyba juthat, és ott problémákat okozhat, lehetőséget ad arra, hogy új irányból támadják az Alzheimer-kórt. “Olyan gyógyszerek kifejlesztésén dolgozunk, amely meggátolja a baktérium által termelt káros enzimek hatását, lassítva ezáltal az Alzheimer-kór kialakulását, lefolyását. A terveink szerint már idén elkezdődhetnek a gyógyszer tesztjei” – bíztatott a kutató.

Forrás: Science Daily
Fotó: Unsplash