A fogmosás védhet meg az Alzheimer-kórtól

2019. június 06. |

A fogmosás jó dolog, még ha gyerekkorában nem is gondolja így az ember. Segít megelőzni a fogszuvasodást, fogínysorvadást, szép marad a mosolyunk. És egy új tanulmány szerint az Alzheimer-kór megelőzésében is nagy szerepe van.

Norvég kutatók felfedezték, hogy összefüggés van a szájhigiénia és az Alzheimer-kór kialakulása között. A fogmosás tehát nem csak a szuvasodást segít elkerülni, hanem az általában idős korban jelentkező agyi problémákat is. A Bergeni Egyetem kutatói arra jutottak tanulmányukban, hogy a fogíny gyulladása döntő szerepet játszik az Alzheimer-kór kialakulásában. “Megtaláltuk a DNS-alapú bizonyítékot arra, hogy a fogíny gyulladását okozó baktériumok a szájból az agyba juthatnak” – magyarázta Dr. Piotr Mydel, a kutatás résztvevője. Ez a baktérium pedig olyan fehérjét termel, amely károsítja az agy idegsejtjeit, így az emlékek elvesztéséhez, és végeredményben Alzheimer-kórhoz vezethet.


Fogmosás az emlékezetért
A kutató kiemelte, hogy nem egyedül ez a baktérium felelős az Alzheimer-kór kialakulásáért, ám a jelenléte jelentősen növeli a betegség kialakulásának kockázatát, illetve felgyorsíthatja a kór lefolyását. A jó hír az, hogy ez a kutatás rávilágít, hogy mi magunk is sokat tehetünk, hogy megelőzzük, lelassítsuk az emlékezet romlásához vezető folyamatokat. “Mossuk és fogselymezzük rendszeresen a fogainkat” – javasolja Mydel, főleg, ha előfordult fogínyprobléma és Alzheimer-kór is a család kórtörténetében. Ezen kívül elengedhetetlen és mindenki számára javasolt a rendszeres fogorvosi kontroll.

Új gyógyszer a láthatáron
Most, hogy DNS-alapú bizonyítékot találtak a tudósok arra, hogy a fogínybetegséget okozó baktérium az agyba juthat, és ott problémákat okozhat, lehetőséget ad arra, hogy új irányból támadják az Alzheimer-kórt. “Olyan gyógyszerek kifejlesztésén dolgozunk, amely meggátolja a baktérium által termelt káros enzimek hatását, lassítva ezáltal az Alzheimer-kór kialakulását, lefolyását. A terveink szerint már idén elkezdődhetnek a gyógyszer tesztjei” – bíztatott a kutató.

Forrás: Science Daily
Fotó: Unsplash

Szólj hozzá te is!

Még több Életmód

Turbózzuk fel ősszel az immunrendszerünket természetesen! csipkebogyó

Turbózzuk fel ősszel az immunrendszerünket természetesen!

Miért olvasd el ezt most hangosan? felolvasás

Miért olvasd el ezt most hangosan?