3 dolog, amivel ténylegesen tehetsz az Amazonas-esőerdőtüzek megfékezéséért

2019. augusztus 27.
Az Amazonas térségében pusztító erdőtüzek 85%-kal nagyobb területen fenyegetik a Földünk tüdejét, mint például tavaly. Sőt, nem csak az Amasonas mentén, de világszerte rengeteg erdőtűz fokozza a klímakatasztrófa mértékét. Rengeteg szervezet és híresség hirdeti, hogy az imádságon és a globális pánikon túl igenis vannak olyan dolgok, melyekkel tehetünk Európából is azért, hogy csökkenthessük a pusztítás mértékét és megelőzzük a hasonló szituációk kialakulását. Mi is összegyűjtöttünk ezek közül három fontos és gyakorlati tippet, mellyel ténylegesen hozzájárulhatunk az erdőtüzek megfékezéséhez. 

1. Marhahús-bojkott

A húsipar az egyik legkörnyezetszennyezőbb ipar jelenleg a világon. Ezen belül is a szarvasmarhák (és a bárányok) termelik a legtöbb üvegházhatású gázt, – legfőképpen a metánt – és a marhahús feldolgozásához szükséges a legtöbb víz is. Az idei Amasonas-esőerdőtüzek nem a véletlen művei, elsősorban azért került sor a direkt égetésre, hogy több terület szabadulhasson fel a nagyipari állattartás és szójafarmok számára. Ha globálisan csökken a marhahúsra (és egyáltalán: a húsra) való igény, akkor nemcsak rengeteg terület szabadul fel, melyen állati takarmány és húsfeldolgozás helyett közvetlenül emberi fogyasztásra alkalmas növényeket termelhetnénk, de politikai célok sem motiválnák a rendkívül környezetszennyező őserdő-égetést. A marhahús mellett érdemes figyelni a pálmaolajat is az általunk megvásárolt termékek összetevőlistájában, mert jelenleg a pálmaolaj a legolcsóbb olaj, melyet az élelmiszeripar használ és a kitermelésével szintén mérhetetlenül nagy területű őserdőket vágnak ki.

2. Aktivizmus és tüntetés

Az esőerdőtüzek politikai döntések következményei, ezért fontos, hogy ha nem értesz egyet velük, akkor adj hangot a nemtetszésednek! Rengeteg szervezet és esemény ad platformot arra, hogy véleményt nyilvánítsunk, így mindenképpen tanuljunk meg élni ezzel a jogunkkal. Emellett érdemes aktív szerepet vállalni környezetvédelmi szervezetek munkájában is, mert így tömegekhez juttathatunk el információt, olyan tevékenységek részesei is lehetünk, melyet otthon nehezen lehetne kivitelezni (például faültetés) és megérezhetjük az aktív közösségekben rejlő erőt is, mely a klímadepresszió, klímapánik idején az egyik legfontosabb érzés. Hiszen megerősít minket abban, hogy együtt igenis képesek vagyunk tenni a Földünkért!

3. Petíció és adomány

Hinnünk kell benne, hogy a megbízható szervezeteknek küldött adományok és a petíciók ezúttal is célba érnek. Ugyan a brazil politikai helyzet miatt számos olyan hír kering, hogy mit sem érnek ezek a próbálkozások, a megbízható nemzetközi szervezetek küldött támogatás és a legnagyobb környezetvédő szervek petícióit aláírva nem lőhetünk mellé. A következő szervezeteket támogatva az erdőégetés megfékezése mellett a faültetést és az őserdő területeinek felvásárlását is támogathatjuk pénzadományokkal és az aláírásunkkal: Amazon Aid Foundation, Amazon Watch, Amazon Conservation Team, Instituto SocioambientalImazon, International Rivers Friends of the EarthWWFRainforest TrustRainforest Foundation US, Rainforest Action Network, Treevotion, Greenpeace, change.org.

Fotó: Getty Images