A nappali berendezésének 5 aranyszabálya

2019. augusztus 29.
A nappali nem egyszerűen egy szoba. Az otthonunk központja, az a hely, ahol a legtöbb időt töltjük. Szórakozunk, kikapcsolódunk, pihenünk és vendégeket fogadunk ebben a multifunkciós helyiségben. Hogyan rendezzük be lakásunk központi helyiségét, hogy minden funkciónak megfeleljen?

Egy brit kutatás szerint az emberek többsége az otthon töltött aktív idő legnagyobb részét a nappaliban tölti. Nem árt tisztában lenni néhány aranyszabállyal, mikor berendezzük ezt a sokfunkciós helyiséget, hogy minél jobban kihasználhassuk a rendelkezésünkre álló teret.

1. Ne spóroljunk a szőnyeg méretén
“Egy nagy, tágas helyiségben, amilyen általában a nappali is, a szőnyeg köti össze a tereket. Hogy ezt a hatást elérjük, minden bútor lábának a szőnyegen kell lennie” – magyarázta Caitlin McBride dekoratőr-lakberendező. Ha ragaszkodunk kedvenc kisebb szőnyegünkhöz, tegyünk alá inkább egy egyszerű nagyobb darabot, ami elér minden bútor lábához, és erre rétegezzük a kisebbeket.

2. Legyen többféle fényforrás
Egy nagy lámpa a plafonon remekül bevilágíthatja az egész nappalit, ám gyakran tolakodó és túl erős ez a fény. “A lágy fény sokkal meghittebb, barátságosabb hangulatot teremt” – mondta a lakberendező. Helyezzünk el inkább többféle fényforrást a nappaliban. Asztali lámpát, állólámpát, fali karokat és olvasólámpát is felszerelhetünk, így mindig az aktuális tevékenységünkhöz legmegfelelőbb fényt kapcsolhatjuk fel.


3. Hármasával álló bútorok
“Ha bútorokat helyezünk el egy helyiségben, mindig páratlan számban csoportosítsuk őket. A három egy remekül működő halmaz, mivel nem túl nagy egy kisebb nappaliban sem” – javasolta McBride. Ha még dekoratívabbá akarjuk tenni a szobát, variáljuk a bútorok magasságát a csoporton belül.

4. Megfelelő dohányzóasztal
A kanapé melletti kisasztal legyen mindig olyan magas, mint maga a fotel vagy a kanapé, és legyen elég közel hozzá” – figyelmeztet a lakberendező. Ha a karfa mellé helyezzük, akkor se legyen néhány centiméternél távolabb, hogy a vendégek kényelmesen elérhessék.

5. Ne szorítsuk sarokba a bútorokat
Sokkal kellemesebb és barátságosabb a légkör, ha a fotelokat, kanapékat nem toljuk szigorúan a fal mellé. Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy nagyon tágas a nappalink, akkor külön beszélgetőtereket különíthetünk el a bútorok elhelyezésével, így még meghittebb lehet az otthonunk. 

Forrás: Apartment Therapy
Fotó: Unsplash