Felejtsd el a vegyszereket!

2019. augusztus 31.
A környezetvédelem, a zöld gondolkodás egyre fontosabbá válik az átlagember életében is. A műanyag zacskókat textilre cseréljük, autó helyett bringával járunk dolgozni, szelektíven gyűjtjük a hulladékot. Arra azonban talán kevesebben gondolunk, hogy mi a helyzet a háztartási tisztítószerekkel. Rengeteg vegyszert és kemikáliát juttatunk a csatornahálózatba így, ami ugyanolyan környezetszennyező, csak talán kevésbé kézzelfogható.

Jó hír, hogy számos természetes tisztító- és fertőtlenítőszer létezik, így a környezettudatosságról ezen a téren sem kell lemondani, ráadásul még pénzt is spórolhatunk. A RAVAK csapata összegyűjtötte az öt leghatékonyabb természetes tisztítószert, hogy a fürdőszobád fenntarthatóan csillogjon.

  1. Súrolj sóval!

Keverj el finomszemű asztali sót egy kevés vízzel, hogy sűrű, de kenhető pasztát kapj. Nemcsak az odaégett ételmaradékot távolítja el a tűzhelyről, hanem a mosogató, a kád vagy a mosdó kisikálásához is használhatod.

  1. Fényezz szódabikarbónával!

A szódabikarbóna lúgos kémhatású, ezért jól oldja a makacs, zsíros szennyeződéseket. Kevéske vízben feloldva használhatod folttisztításra, de a csaptelepeket is csodásan kifényesíti. Segítségül hívhatod lefolyótisztításhoz is; keverj össze egy csésze szódabikarbónát és egy csésze ecetet, hogy megszüntesd a dugulást.

  1. Mindentudó ecet

Az ecet egy rendkívül sokoldalú szer. Egyrészt hatékony zsíroldó, így akár mosogatáshoz is használhatod. A hígítatlan 20%-os ecet nagyszerű vízkőoldó; locsoljuk a zuhanyrózsára, kádba, mosdóra vagy WC-be, hagyjuk nagyjából 10 percig hatni, majd töröljük le. Nem marad más, csak a csillogás. Mindezeken kívül az ecet képes elpusztítani a penészgombát is, így valóban nélkülözhetetlen, ha a fürdőszoba takarításáról van szó, ahol a nedves környezet a gombák melegágya.

  1. Fertőtlenítő teafaolaj

Töröld át vele a WC ülőkét, a konyhai, fürdőszobai csempéket, illetve bármilyen fürdőszobai vagy konyhai felületet. Antiszeptikus hatásának köszönhetően garantáltan elpusztítja a gombákat és baktériumokat, ráadásul még a levegőt is tisztítja.

  1. Ne dobd ki a használt fogkefédet!

A régi fogkefédet ugyanis remekül használhatod például a fuga tisztításához. Készíts ecetből és sóból sűrű masszát, mártsd bele a fogkefét, és indulhat a sikálás. Meg fogsz lepődni, hogy milyen könnyedén fog menni.

Fotók: Bodnár Zsófi/Pauza

Csatlakozz te is hamarosan induló GO GREEN kihívásunkhoz!