Hogyan mossuk helyesen a konyharuhákat?

2019. augusztus 29.
A konyha takarításakor gyakran követünk el hibákat, ha a főzéssel kapcsolatos eszközök és használati tárgyak tisztítására kerül a sor. Ilyen például a tűzhely lesúrolásának halogatása vagy ha elfeledkezünk a mikrohullámú sütő belsejéről. És ilyen a konyharuha is.

Azt mindenki megtanulta már gyermekkorában, mikor az első leckéket vette a mosásról, hogy ne tegye a többi ruha közé a konyharuhákat. Ha szerencsétlenül alakulnak a dolgok, a konyharuhán megbúvó kórokozók könnyen a többi ruhára kerülhetnek, így fertőzést okozva, ráadásul a konyharuha sem lesz tökéletesen tiszta. Talán elvesztegett víznek tűnik külön a konyharuháknak elindítani a mosógépet, ám néhány egyszerű trükkel megoldhatjuk az összes kérdést.

1. Szárítsuk meg áztatás után
Ha beáztatjuk a konyharuhákat, mert vörösbor vagy teafolt került rá, és nem mossuk ki rögtön áztatás után, mindig terítsük a szárítóra, és hagyjuk teljesen megszáradni, mielőtt a szennyesbe dobnánk. Ha még nedvesen áll egy-két napot mosás előtt, jó eséllyel megtelepszik rajta a penészgomba, amit soha többé nem tudunk maradéktalanul eltávolítani belőle, ráadásul szét is szóródik a fürdőszobánkban, konyhánkban.


2. Mossuk külön a többi ruhától
Mivel a konyharuha válogatott szennyeződéseket gyűjt össze használata során, teljesen indokolt, hogy külön mossuk a többi ruhától. Így biztosak lehetünk benne, hogy semmilyen konyhai baktérium vagy ételmaradék nem landol a kedvenc pizsamánkon. Ha nem használunk túl sok konyharuhát, és nem érintkezik olyan felülettel, ahol nyers hús vagy más megkérdőjelezhető dolog lehetett, természetesen nincs semmi ok arra, hogy ne rakjuk a szennyes közé, így vizet, időt és energiát spórolva.

3. Mindig magas hőfokon mossuk
Ha a konyharuhát külön mossuk, egyszerű a dolgunk: állítsuk a lehető legmagasabb hőfokra a mosógépet. Ha együtt mossuk a többi ruhánkkal, akkor is olyan hőfokot válasszunk, ami a lehető legmagasabb, és még nem károsítja a többi textilt. A forró víz ugyanis megöli a baktériumokat, melyek a konyhai munka során rákerülhettek a konyharuhákra, így lesznek tökéletesen tiszták a textilek.

4. Kerüljük az öblítő használatát
Az öblítő puhává teszi a textileket, ám a konyharuhák esetében nem feltétlenül előnyös a használatuk. Az öblítő ugyanis egy vékony szappanréteget képezhet a konyharuhák durva felületén, így veszíthetnek nedvszívó képességükből és sokkal rövidebb ideig használhatjuk őket egy-egy mosás után.

5. Használjunk fehérítőt
Nem minden konyharuhát lehet fehéríteni, ilyen esetben a forró víz az egyetlen fegyverünk a kórokozók ellen. Ha a textil bírja a fehérítést, akkor viszont tegyünk a mosógép megfelelő rekeszébe egy kupakkal (sose öntsük egyenesen a konyharuhákra), így még tisztábbak lesznek a konyhai textilek. Ha más ruhákkal együtt mossuk, győződjünk meg róla, hogy minden ruhadarabnál használható-e fehérítő, nehogy kárt tegyünk a kedvenc felsőnkben!

Forrás: Popsugar
Fotó: Unsplash