Mitől öko az öko? Avagy 4 jel, hogy a kozmetikumod valóban ökobarát

2019. augusztus 28. |

Ezen a héten szépségbloggerünk, Peonilla olyan fontos kritériumokra hívja fel a figyelmet, amiktől egy beauty termék valóban környezetbarátnak nyilvánítható.

Az eco-friendly kifejezés, azaz magyarul ökológiai/öko-barát azt jelenti, hogy az adott termék csökkentett, nagyon minimális vagy egyáltalán semmilyen káros hatással sincs a környezetre. Mikor kozmetikumokról van szó, ha öko terméket szeretnénk vásárolni, már nemcsak azt kérdezzük meg magunktól, hogy ez vajon jó lesz-e a testemnek, ha magamra kenem, hanem azt is, hogy nem ártok-e vele a bolygónknak, a körülöttünk élő élőlényeknek? Ebbe tehát beletartozik például az is, hogy a gyártó nem végez állatkísérleteket. De nézzük kicsit közelebbről azt a négy kritériumot, amit szem előtt kell tartanunk, ha a fürdőszobánkban is szeretnénk a lehető legkörnyezettudatosabbak lenni?

1. A környezetünkre nézve is gyengédek az összetevők?

A fenntarthatóság szempontjából az összetevőknek nemcsak a bőrünkre, de a környezetünkre nézve is a lehető leggyengédebbnek kell lenniük. Jó példák erre a mesterségesen előállított mikrogyöngyök, amikről már valószínűleg te is pontosan tudod, hogy mennyire veszélyesek az élővilágra. De ugyanilyen káros például a naptejekben található néhány kémiai fényszűrő (octyl és ethylhexyl methoxycinnamate) is a tengeri élőlényekre. Amellett tehát, hogy megnézzük a termékek összetevőlistáját és megbizonyosodunk róla, hogy ellenőrzött gazdálkodásból származnak, arra is jó, ha figyelünk, hogy mesterséges illatanyagokat, színezékeket, adalékanyagokat, tartósítószereket és kőolajszármazékokat se tartalmazzanak.

2. Milyen a csomagolás?

A második fontos kritérium a csomagolás fenntarthatósága. Természetesen a csomagolásmentes (pucér) termékek állnak a legelőkelőbb helyen ebből a szempontból, azonban nem minden esetben megoldható, hogy csak ilyen kozmetikumokat használjunk. Ilyenkor azt érdemes megnézni, hogy újrahasznosított, újrahasznosítható vagy 100%-ban lebomló-e a flakon, a doboz, a pumpa stb. amiben a termék érkezik. Ebből a szempontból általánosságban az üveg vagy papír, esetleg bambusz/fa csomagolás a legszerencsésebb, de az újra-műanyag is egy fokkal jobb megoldás.

Tipp: Fontos az is, hogy helyesen szelektáljunk, mikor kidobásra kerül sor! Válasszuk szét a műanyag pumpát az üveg tégelytől, mossuk el (a műanyag flakonokat is) és dobjuk a megfelelő szelektív kukába.

3. Rendelkezik valamilyen hiteles minősítési jellel?

Az egyik legbiztosabb módszer annak megállapítására, hogy valami öko-e, ha megnézzük, milyen certifikációval rendelkezik a kozmetikum. A Hungarian Ecolabel / Környezetbarát Termék Védjegy, a BDIH, az Ecocert, a Cosmos Natural, a Natrue, az USDA Organic vagy a Demeter olyan megbízható minősítések, amikre bátran hagyatkozhatunk. Ezeknek a jelöléseit a csomagoláson mindig megtaláljuk. A szigorúan minősített termékek gyártói a környezettudatosságra is odafigyelnek (az alapanyagok beszerzésétől kezdve a gyártási folyamaton át a csomagolásig), de ezeket az információkat külön is csekkolhatjuk a weboldalukon.

4. Állatkísérlet-menetes a termék?

A Leaping Bunny, avagy a kis nyuszis jelölés a biztosíték afelől, hogy egy kozmetikum előállítása során nem végeztek állatkísérleteket. Sajnos ezt a jelet például szokták hamisítani, sőt nem árt utánanézni az anyavállalat ténykedéseinek is, mert sokszor a nagy gyártók Kínában árusítanak, ahol viszont a mai napig kötelező az állatkísérletek végzése.

Fotó: Unsplash

Már csak pár nap és indul GO GREEN kihívásunk! Csatlakozz te is!

Szólj hozzá te is!

Még több Szépség

Mitől lesz luxus egy arckrém? arcápolás

Mitől lesz luxus egy arckrém?