Kedvenc helyünk a héten: PaUZa

2019. szeptember 04.
Lenyűgözően merész, szofisztikált, egyedi vagy éppenséggel szupertrendi? Egy biztos, valamitől különleges és különlegesen jó, azaz igazi Marie Claire kedvenc. Sorozatunkban jellegzetes és izgalmas helyeket mutat be nektek kolléganőnk, Bodnár Zsófia.

Szeptemberi Go Green kihívásunk kapcsán ebben a hónapban most olyan helyeket mutatunk be, ahol fő koncepció a környezetvédelem, legyen szó a tudatos vásárlásról vagy klímakímélő gasztronómiáról. Ezúttal a PaUZa megálmodóitól tudunk meg okos tippeket a lakberendezésről, és arról, hogyan lehet környezetbarát és egyben kifogástalanul stílusos a háztartásunk.

Soha nem gondoltam volna, hogy a tisztítószerek, a fogkefém vagy éppen a seprű olyan jól fognak mutatni, hogy a lakás legtudatosabb díszeként hivatkozom majd rájuk. Valahogy így lehetett ezzel az életmódváltásuk hajnalán Évi és Zoli is, akik a multicéges életmódjukkal leszámolva egy hátizsákos világkörüli úton fogalmazták meg a PaUZa megnyitásának ötletét.

A fiatal pár számára valahol Indonéziában vált világossá, hogy a helyi törzsek kézműves vállalkozásai mennyire alulreprezentáltak a világpiacon, miközben jóval etikusabbak bármelyik nagyvállalat gyártási polikájánál. Úton Dél-Amerikától Ázsiáig aztán számtalan barátot gyűjtöttek, köztük olyan kézműves művészeket és mestereket, akik kifejezetten természetes és lebomló alapanyagokból készítenek lakberendezési tárgyakat, tisztítószereket vagy éppen takarításhoz szükséges eszközöket.

Szerettek volna egy helyet Budapesten, ahol átadhatják ezt a fajta szemléletmódot, és egyfajta „kurátorként” meghatározzák, hogy mi mindenből válogathat náluk egy kifinomult stílusú, tudatos urbanista.

Kezdetben, egy éve alig 20 termékkel indultak, ma viszont már azon törik a fejüket, hogy hova szerelhetnének még rakodóteret úgy, hogy ne veszítsék el az üzlet minimalista atmoszféráját. Jelenleg 90 termékkel operálnak, melyeket úgy rendeztek el, hogy az üzlet minden sarka egy pinterestes nappalira vagy konyhára emlékeztet.

Évi és Zoli filozófiája a lelassulást helyezi középpontba. Fontosnak tartják, hogy az otthonunk ahelyett, hogy leszívna minket, maximálisan feltöltsön a hétköznapokban is. Valóban sokat számít, ha a nap végi levezető tévézés helyett inkább gyújtunk egy fantasztikus illatú gyertyát, és bekuckózunk a finoman szőtt takarónk alá egy jó könyvvel.

A csodaszép kerámiák és díszek mellett Éviék nagy hangsúlyt fektetnek  a funkcionalizmusra, fontos számukra, hogy a használati tárgyaink ne feltétlenül a sufniba kerüljenek, hanem bátran akasszuk ki őket a látható térbe. Ilyen például egy szépre csiszolt seprű, lapát vagy éppen mosogatószivacs. Persze kizárólag műanyagmentes forrásból.

Én egy Marius Fabre feketeszappan koncentrátummal (3560 Ft/1 l), növényi cserélhető fejű mosogatókefével és egy Marseille – mosogatáshoz és arcbőrtisztításhoz egyaránt használható – szappannal a kosaramban tértem haza. A koncetrátum Évi tapasztalata szerint akár egy évig is kitarthat, és hatékony zsíroldáshoz, felmosáshoz, de ha akarjuk, kutyasampon is lehet. Szappannal mosogatni pedig egyáltalán nem megerőltető: a zöldes színű szappan ugyanúgy habzik, mint bármelyik vegyszeres konkurenciája, szuperül tiszít és még a kézfejemnek is jót tesz.

Nem látom hátrányát annak, hogy az elhasznált(!) fogkefénket, mosogatószivacsunkat vagy tisztítószereinket mért ne cserélnénk le lebomló vagy bio verzióra. Amellett, hogy nem ártunk vele az óceánoknak, még a lakásunk is sokkal szebb lesz tőlük és a gumikesztyűnek is búcsút inthetünk.

Kiknek ajánlom:kezdő és haladó környezetvédőknek egyaránt, de főleg azoknak, akik szívesen áldoznak olyan stílusos lakberendezési tárgyakra, amiknek történetük van.

Mikor:hétfőtől szombatig 11.00-19.00 óráig. A webshopjukon non-stop várják a rendeléseket.

Marie Claire plusz: zenei ízlésük felett sem mehetünk el szó nélkül, ritka olyan helyen vásárolni, ahol ennyire passzolna a lejátszási lista az hangulattal.

Átfekvés: árakért kattints a webshopra. 

Szöveg és fotók: Bodnár Zsófi


Kapcsolódó