Rosszabbul járnak az ADHD-val élő nők

2019. szeptember 05.
A nőket egyébként is terhelő társadalmi elvárások miatt sokkal nehezebb lehet az ADHD-val élő nők élete, mint férfi sorstársaiké. Egy friss kutatás szerint azonban több szex juthat nekik.

Az ADHD, azaz a figyelemhiányos hiperaktivitási zavar párkapcsolatra és a szexuális életre gyakorolt hatását vizsgáló kérdőív eredményei szerint az a kapcsolat boldogabb, ahol a nő él ezzel a problémával, és nem a férfi. A párok 25 százalékkal többször szeretkeznek az ilyen kapcsolatban. Ha a férfi él ADHD-val, 59-szer bújnak össze átlagosan a párok, ellenben ha a nő, akkor 73-szor, derült ki a több mint háromezer főt kikérdező kutatás eredményeiből.

Máshogy éli meg férfi és nő
Az ADHD maga nem jelent mást egy férfinál vagy egy nőnél, ám abban van különbség, hogyan hat a különböző nemek életére. Például ha egy férfi elfelejti egy barátja születésnapját, nem érzi magát olyan rosszul tőle, mint ha egy nővel fordul elő ugyanez. Az ADHD-val élő nőkben az ilyen tapasztalatok addig halmozódhatnak életük során, hogy az már erősen kihat a magabiztosságukra, kételkedni kezdenek benne, elég jó barátok-e, ha még arra sem képesek, hogy egy születésnapot észben tartsanak. A nők a gondviselők és a szervezők egy családban vagy a párkapcsolatban, így őket erősebben érintik, ha ezekben a szerepekben hibáznak. Attól függetlenül, hogy ADHD-val él-e egy nő, a társadalom kimondva vagy kimondatlanul ugyanazokat az elvárásokat állítja elé, ám neki hatalmas küzdelem hatékonyan megoldani ezeket a feladatokat. Ha a férfi él ADHD-val egy párkapcsolatban, sokkal elnézőbb a környezete és a párja is, ha a feladatai közül elmarad néhány vagy hibázik az otthoni teendőkben.


Máshogy állnak a problémákhoz
A kutatásból az is kiderült, hogy azokban a párkapcsolatokban, ahol a nő él figyelemhiányos hiperaktivitási zavarral, gyakoribb a szex. Ennek az az oka Dr. Ari Tuckman pszichológus, a kutatás vezetője szerint, hogy a nem ADHD-s nők sokkal nagyobbnak élik meg a problémákat, melyek a gyakoribb házasélet gátját jelentik számukra, sokkal nehezebben vonatkoztatnak el ezekől, sokkal nagyobb hatással van libidójukra. Ezzel szemben az ADHD-val élő nők könnyebben átlendülnek ezeken a kérdéseken, nincs akkora hatással nemi vágyukra.

Sokat segít, ha van segítség
A nemi szerepek és feladatok csak lassan változnak az idővel, ám ha egy párkapcsolatban a felek úgy döntenek, hogy máshogy szeretnék felosztani a teendőket, az jelentős javulást hozhat a szexuális életükbe is. Nagyon fontos, hogy a felek nyíltan megbeszéljék a háztartás és gyerekek körüli teendőket, különösen, ha az egyik fél úgy érzi, ráhárul az összes feladat. Ez különösen azokban a párkapcsolatokban lehet probléma, ahol a férfi él ADHD-val, és ahol ezek a kérdések akár a szexuális életet is negatívan befolyásolják.

Forrás: Psychology Today
Fotó: Unsplash


Kapcsolódó