A közösségi oldalra feltöltött képek jelezhetik a depressziót

2019. május 25.
Egy friss kutatás szerint a közösségi oldalakra feltöltött képek színárnyalatából, kompozíciójából kimutatható, ha valaki depressziótól, szorongástól szenved.

A depressziótól, szorongásos zavaroktól szenvedők sokkal sötétebb, komorabb árnyalatú és kevésbé szép képeket töltenek fel magukról a közösségi oldalaikra. A Penn Medicine kutatóinak tanulmánya szerint sokkal több fekete-fehér fotót használnak, mint azok, akik nem szenvednek lelki eredetű betegségektől. A Twitterre feltöltött képeket vizsgálva úgy találták, hogy a mosolygós képek helyett általában komoly arckifejezéssel pózolnak profilképeiken. A kutatók mesterséges intelligencia segítségével vizsgálták  a képeket. Ezzel a módszerrel már három hónappal a tényleges diagnózis előtt előre jelezték a depresszió jelenlétét.


Képközpontú világ
Ahogy a közösségi média egyre népszerűbb és egyre inkább képközpontúvá válik, a hatalmas mennyiségű adat segíthet bizonyos egészségügyi problémák előrejelzésében, így még korai, könnyebben kezelhető fázisban felismerhetővé válhat például a depresszió vagy a szorongás. “Míg a depresszió és a nyelvi mintázatok közötti összefüggés már régóta kutatott terület, a betegség vizuális aspektusait még nem vizsgálták” – mondta Dr. Sharath Guntuku, a kutatás vezetője. “A számítógépes algoritmusok és a mesterséges intelligencia fejlődése lehetővé teszi, hogy már azelőtt jelezhessük a depressziót, hogy a tünetei komolyabban jelentkeznének” – tette hozzá a kutató.

Mesterséges intelligencia segít
Az algoritmus vizsgálja a fotók színét, az arckifejezést és különböző esztétikai szempontokat, például a képek mélységét, szimmetriáját és a fényeket. Több mint négyezer Twitter-felhasználó fotóit vizsgálták a kutatásban, és a vizsgált személyek utolsó háromezer bejegyzését vették alapul. Emellett 887 felhasználó hagyományos kérdőíves depressziót és szorongást vizsgáló tesztet töltött ki. Ezután összehasonlították a kapott adatokat az orvosi diagnózisokkal, és úgy találták, hogy a program hatékonyan ismerte fel a mentális problémákat. Felfigyeltek a kutatók arra is, hogy a depressziótól szenvedő felhasználók gyakran csak saját arcukról töltöttek fel fotókat, családról, barátokról és más emberekről nem. Emellett a posztjaik nagyon ritkán szóltak a hobbijukról, kikapcsolódásról vagy sportról, melyek az egészséges emberek képein nagyon gyakoriak.

A tudósok most azon dolgoznak, hogy a programnak egy automatizált, gyorsabb változatát dolgozzák ki, mely hatékonyan segítheti az orvosok munkáját. “A program remekül használható Instagram és szöveges üzenetek vizsgálatára is” – mondta a kutatás vezetője. “Reméljük, hogy vizsgálatunk közelebb visz a depresszió megértéséhez és a betegség különböző arcainak minél korábbi diagnosztizálásához. Szeretnénk továbbá kiterjeszteni a módszerünket más problémák, például a kóros magány vagy az ADHD különböző változatainak korai felismerésére is” – tette hozzá.

Forrás: Neuroscience News
Fotó: Unsplash