7 dolog, amit gyakrabban kellene cserélnünk, mint gondolnánk

2019. szeptember 07.
Rengeteg tárgyat, kiegészítőt és eszközt használunk nap mint nap. Ezeket egy idő után óhatatlanul pótolni kell. Ám mikor jön el az az időpont, amikor már nem szabad tovább halogatni a cserét? Bizonyos eszközöknél hamarabb, mint gondolnánk.

Gondoljuk csak végig, mikor cseréltünk utoljára fogkefét, vagy mióta használjuk ugyanazt a hajkefét? Bár nem a legkörnyezetbarátabb dolog kidobni a használati tárgyainkat, vannak olyan dolgok, amiket az egészségünk érdekében nem jó túl sokáig tartogatni.

Fogkefe: három-négy hónap
A fogorovosok ajánlása szerint a fogkefénket három-négyhavonta le kellene cserélnünk. Ennyi idő alatt ugyanis a sörtéi elhasználódnak, elhajlanak, és már nem tisztítja megfelelően a fogak felszínét. Emellett a fogkefén felhalmozódó szennyeződés-maradványokban megtelepedhetnek kórokozók, ezért sem árt gyakran cserélni. Ha nem akarjuk annyira terhelni a környezetet a műanyaghulladékkal, válasszunk papír csomagolású bambuszból készült fogkefét, amelyből komposztálható és lebomló hulladék lesz.

Szempillaspirál: két-három hónap
A sminktermékek élettartama változó, ám a szempillaspirál az, amit a leggyakrabban érdemes cserélni. Két-három hónap alatt nem csak csomóssá válhat, ha túl sokszor felejtettük nyitva, de a szempillánkról rákerülhetnek olyan kórokozók is, melyek elszaporodva később gyulladást okozhatnak a szemen.

Naptej: három év
A naptejet, ha helyesen tároljuk, és nem mond mást a csomagoláson található lejárati dátum, akár három évig is használhatjuk. Ám figyeljük a szavatossági időt, mert ezen túl használva, illetve nem megfelelően, hűtőszekrényben tárolva már nem nyújt védelmet a bőrünknek.

Hajkefe: fél év
A hajkefe összegyűjt minden szennyeződést, zsírt, korpát, ami csak előfordul a hajunkon. Ebben felszaporodhatnak olyan atkák, melyek aztán irritálják a fejbőrt, viszketést, gyulladást okozva. Ha nem akarjuk mégsem félévente kidobni az egyébként még remekül működő hajkefét, időnként tisztítsuk meg alaposan a szennyeződésektől és fertőtlenítsük, ezzel kitolhatjuk kissé az élettartamát.

Párna: egy-két év
A párna támasztja a nyakat és a hátat alvás közben, így ha hirtelen gyakorivá válik a nyakfájás, érdemes elgondolkoznunk rajta, mikor cseréltük ki a párnánkat legutóbb. Az alvásszakértők szerint egy-két évente érdemes új párnát venni, mivel ennyi idő alatt elveszíti formáját, tartását, így kényelmetlenné válhat az alvás. Ám nem csak ezért érdemes időnként új párnát vásárolni. Az elhalt hámsejtek, haj és faggyú remek táptalaj a poratkák számára, melyek gyakori okozói az allergiás tüneteknek.


Mosogatószivacs: egy hét

A mosogatószivacs játszótér a baktériumok számára, hiszen rengeteg ételmaradék, kosz, piszok kerül rá. A mikrobiológusok szerint hetente érdemes lenne cserélni a mosogatószivacsunkat, hogy elkerüljük a fertőzéseket. Alapos kifőzéssel, fertőtlenítéssel meghosszabbíthatjuk a szivacsok életét is, illetve választhatunk természetes anyagokból készült mosogatóeszközöket.

Szén-monoxid jelző eleme: egy év
A szakemberek azt javasolják, hogy jelöljünk ki egy napot minden évben, amikor kicseréljük a szén-monoxid és a tűzjelzők elemét akkor is, ha nem szólaltak meg. Magát az eszközt is érdemes tízévente lecserélni, és havonta tesztelni, működik-e megfelelően.

Forrás: Insider
Fotó: Unsplash