Zero waste fürdőszoba – 7 dolog, amit te is könnyedén lecserélhetsz

2019. május 10.
Tudtad, hogy átlag magyar 1,3 kg szemetet termel naponta? Ennek a nagy része pedig sajnos újrahasznosíthatatlan, egyszer használatos műanyag. Ezen a héten szépségbloggerünk, Peonilla ahhoz ad tippeket, hogyan legyél zöldebb a szépségápolás területén.

A minimalizmus mellett a zero waste és környezettudatos életmód is egyre nagyobb teret nyer nemcsak Európában, de szerencsére Magyarországon is. Megjelentek a csomagolásmentes boltok, menő lett vászontáskával bevásárolni, termelői piacra járni és vegánnak lenni is. Ezzel párhuzamosan a kozmetikai ipar is felismerte, hogy változtatásra van szükség a fenntarthatóság érdekében. A Lush például bevezette a pucér termékeket és tavaly megnyitotta az első csomagolásmentes üzletét, a Procter & Gamble újrahasznosítható, tengerparti hulladékból készült sampon flakonnal lépett piacra, a L’Oréal az Unileverrel karöltve pedig bejelentette, hogy 2025-re teljes mértékben újrahasznosítható, komposztálható műanyag csomagolásra vált.

Addig azonban míg ez a trend tényleg mainstreammé válik és minden csomagolás „biztonságos” lesz, íme néhány tipp, amivel már ma zöldebb lehetsz a fürdőszobádban! Nem kell, hogy tökéletesen csináld és mindet betartsd, elég, ha törekszel rá és igyekszel fokozatosan egyre környezettudatosabbá válni.

1. Válaszd a zöldebbet
Ha a műanyag flakonos helyett az üveg tégelyes testvajat választod, máris tettél valamit a környezetért. Bár itthon még viszonylag kevés az üveges csomagolás, egyre több viszont az újrahasznosítható anyagból készült. Ha bioboltokban vásárolsz, nagyobb eséllyel találsz olyan márkákat, amik nemcsak arra figyelnek oda, hogy tiszta, kemikáliamentes összetevőket használjanak, de arra is, hogy a csomagolás környezetbarát(abb) legyen.

2. Csomagolt helyett pucér
Mint már említettem, bizonyos márkák piacra dobtak pucér, azaz teljes mértékben csomagolás nélküli kozmetikumokat is: szilárd sampont, testápoló tömböt vagy fogport. Ezeket is érdemes kipróbálnod. Lehet, hogy valamelyik egy életre a kedvenced lesz.

3. Folyékony helyett szappan
Folyékony kézmosók és tusfürdők helyett környezetkímélőbb megoldás a szappan. Ha ráadásul magyar, kézzel készült terméket választasz, a hazai kisvállalkozókat is támogatod.

4. Válts pamutra
Belegondoltál már, hogy hány darab sminklemosó pamacsot dobtál ki eddigi életed során? Hogy a jövőben megkíméld a Földet ettől a felesleges hulladéktól , legközelebb, ha elfogy a vattakorongod, vegyél helyette egy adag mosógépben mosható pamutból készültet!

5. A bambusz az igazi
Elsőre lehet, hogy furcsa érzés lesz a szádba venni, de adj egy esélyt a bambuszból készült fogkefének! Az a gondolat, hogy a valaha használt összes műanyag fogkefe még mindig „köztünk él”, talán meggyőz a csere fontosságáról.

6. Csináld magad
Az interneten számtalan egyszerű receptet találsz arról, hogyan készíthetsz magadnak fogkrémet, dezodort, testápolót vagy épp szájvizet. Persze nem kell mindent neked kotyvasztanod, ha nincs kedved hozzá, de a testradír tényleg a világ legegyszerűbb dolga: egy evőkanál kávézacc és egy evőkanál méz. Isteni az illata, mentes mindenféle káros összetevőtől és még a kávézás melléktermékét is újrahasznosíthatod vele.

7. Gondold át, mire adsz ki pénzt
Végül pedig ne feledd, a keresletet mi, vásárlók alakítjuk. Minden, amire pénzt adsz ki egy szavazat amellett, amilyennek a világot látni szeretnéd. Ezt ne felejtsd el, amikor legközelebb előveszed a bankkártyád!

Fotó: Unsplash