Meghirdették az alvás forradalmát

2019. szeptember 01. |

Alvási forradalmat indít az IKEA. Új, 2020-as katalógusával a pihentető éjszakai alvás fontosságára hívja fel a figyelmet, és arra, hogy ez milyen hatással van a mindennapjainkra.

A magyar felnőtt lakosság több mint 31 százaléka szenved valamilyen alvászavarban, ezzel meghaladva az európai átlagot, ami 29 százalék, derül ki a Budapesti Alvásközpont legutóbbi kutatásából. Az IKEA úgy döntött, hogy felhívja a figyelmet a minőségi alvás fontosságára, és új katalógusában is egy éven át annak előnyeire fókuszál.

Az alvásközpont legutóbbi, közel ezerfős felmérésből az is kiderült, hogy a megkérdezettek majd fele (46%) hosszabb ideje él együtt alvási gondokkal, illetve 15 százalékának munkavégzési gondjai is vannak emiatt. Dr. Vida Zsuzsanna, neurológus, alvásszakértő szerint majdnem mindenki, életében legalább egyszer megtapasztalja a problémát.

A Magyar Alvás Szövetség szakmai elnökének alváshigiénés tanácsai között szerepel a szigorú napirend, vagyis hogy lehetőleg mindig azonos időben keljünk fel és feküdjünk le, hétköznapokon és hétvégén egyaránt, és lehetőleg ne aludjunk napközben. Fontos még a sportolás, és hogy a lefekvés előtti órákban ne fogyasszunk erős, zsíros ételeket, alkoholt és ne is dohányozzunk.

Éjszaka tartsuk lefordítva a telefonunkat, de az a legjobb, ha be sem visszük magunkkal a hálószobába. Fordítsunk figyelmet a megfelelő alvási környezet kialakítására: a tiszta levegőjű, csendes, sötétített szoba, a megnyugtató hangulat, az egészséges páratartalom, a megfelelő keménységű matrac, párna, a kellemes pléd és ágynemű mind-mind segít.

Az IKEA 2020-as katalógusában nem csak a legújabb trendek ismerhetők meg, de alvási forradalmat is indít a svéd lakberendezési vállalat. Már a borítója is rendhagyó: egy alvó embert ábrázol kényelmes, fehér ágyneműk között. A pihentető alvás kialakításában már a hálószoba megfelelő berendezése is sokat változtathat, akár olyan apró részletek is, mint a függönyök és sötétítők.

A nyugtató, kikapcsoló környezet létrehozásához elengedhetetlen a színek megfelelő kombinációja, ehhez idén a piros és a kék, mint két fő domináns szín összes árnyalatát hívják segítségül a tervezők, az anyaghasználatot tekintve pedig a természetes és újrahasznosított anyagokra fókuszálnak.

Az IKEA fenntarthatósági irányelvei mentén idén már nem postázza katalógusait, így a példányszámot jelentősen csökkenteni tudták. A nyomtatott lakberendezési magazint az áruházak vevőszolgálatán vehetjük kézbe, az online kiadvány itt érhető el.

Szólj hozzá te is!

Még több Életmód

Turbózzuk fel ősszel az immunrendszerünket természetesen! csipkebogyó

Turbózzuk fel ősszel az immunrendszerünket természetesen!