A tudomány is a napszemüveg mellett teszi le a voksát

2019. szeptember 07.
Ha a napsugárzás káros hatása kerül szóba, a legtöbb ember azonnal a bőrére gondol. Pedig az ultraibolya sugárzás az ember szemét legalább annyira, ha nem jobban fenyeget.

Az Amerikai Szemészeti Intézet felmérése szerint az ultraibolya sugárzás károsítja a szemlencse fehérjéit. Az évek alatt ez a rombolás olyan mértékű lehet, hogy a látásélességet is befolyásoló szürkehályog alakulhat ki. “Napszemüveg nélkül az UV-sugárzás, mely szemmel nem látható, károsítja a szemünket. A szemlencse szerkezete ugyanis nagyon érzékeny erre a sugárzásra” – mondta Dr. Rebecca Taylor szemorvos.

Több szempontból is káros

A szem hátulsó részének, a retinának a központi területe a makula. “Mikor a pupillán keresztül bejut a fény a szem belsejébe, egyenesen a retina közepére, a makulára vetül. A napsugárzás olyan ennek a területnek, mintha lézerrel céloznánk rá – magyarázta a szemorvos. Így a napsugárzás nemcsak a szürkehályog, hanem a makula degeneráció kialakulásának kockázatát is növeli. Ez az elváltozás az időskori vakság leggyakoribb oka. A napsugárzás okozta károsodás ráadásul a szem rákos elváltozásáért is felelős lehet, illetve rövid távon napégésszerű szemsérülés, azaz hóvakság is keletkezhet, mely nevével ellentétben nem csak a hegyekben, télen sújthat le valakire. Ez a probléma átmeneti vaksággal vagy csökkent látással jár.


Mikor a legveszélyesebb a napsugárzás?
A napsugárzással összefüggő károsodások esélye a nap bizonyos szakaszaiban a legnagyobb, és a körülmények is súlyosbíthatják a helyzetet. “A vízfelszínről, hóról vagy az autó szélvédőjéről visszaverődő napfény megkettőzi a szembe jutó UV-sugárzást” – figyelmeztet Dr. C. Stephen Foster, a Harvard Orvosi Egyetem szemész professzora. “Egyrészt a szemünkbe jut a direkt napfény, másrészt újabb dózist kap a visszaverődő fényből” – magyarázta a szakember.

Mi a megoldás?
A napszemüveg viselése megvédi az ember szemét bármelyik évszakban. “Teljesen mindegy, milyen sötét vagy milyen színű a lencse. A lényeg, hogy gátolja meg a az UVA és UVB sugárzás 99-100 százalékának átjutását a szemüvegen” – mondta a szemorvos. Az ár sem feltétlenül jelenti azt, hogy jobb szemüveget kapunk, ahogy a polarizációnak sincs szerepe az UV-védelemben. Ugyanakkor a lencse mérete nagyon fontos. “Minél nagyobb a szemüveg lencséje, annál jobb. A kicsi, kerek, John Lennon-típusú szemüvegeknél a lencsék mellett oldalt bejut a sugárzás a szembe” – magyarázta a professzor.

Van, amikor inkább ne hordjuk
Van olyan időszaka a napnak, amikor viszont nem túl jó ötlet napszemüveget viselni. A szemben találhatóak fényérzékeny receptorok, melyek a test cirkadián ritmusát szabályozzák. Szerepet játszanak az alvás-ébrenlét ciklus szinten tartásában, az étvágy és más biológiai jelenségek egyensúlyában. Azok, akik több fényt érzékelnek a nap korai szakaszában, stabilabb biológiai órával rendelkeznek és jobban alszanak, mint azok, akik kihagyják a reggeli napfényt. Ezért a reggeli órákban jobb még a táskában hagyni a napszemüveget. “A reggeli nap sugarai, egészen délelőtt 10 óráig körülbelül, még nem elég erősek, és a beesési szögük sem elég meredek ahhoz, hogy károsíthassák a szemet, hacsak nem néz valaki direkt a Napba” – ért egyet a professzor is azokkal, akik szerint a reggeli természetes fényt hagyni kell dolgozni a test belső órájának érdekében. 

Fotó: Unsplash