Horgolt táskacsodák

2019. szeptember 14.
Bloggerünk, PandArte ezúttal különleges, kézzel horgolt táskákat mutat nektek, melyek ráadásul újrahasznosított fonalakból készültek.

„A táskás szerelem körülbelül két évvel ezelőtt kezdődött a macaron táskák horgolásával. Ebben az időszakban még minden csak saját részre készült. A kötés, horgolás pici korom óta az életem része volt. Édesanyám mindig ügyeskedett valamin, hol sapkát, sálat, hol pulóvereket készített nekünk. Számomra teljesen természetes volt, hogy nem feltétlenül kell mindig mindent készen a boltból megvásárolni, el is készíthetem magamnak én is. Így az évek alatt egy hosszú, százlábú szerű láncszemsortól eljutottam én is a sálakig, sapkáig, majd pulóvereket, ruhákat kötöttem, horgoltam. Mindig kísérleteztem újabb típusú fonalakkal, mintákkal, így akadtam rá a zsinórfonalakra, amikkel Narka táskák készítése során is dolgozom. Az elején csak tesztelgettem, egy szabályos kört szerettem volna létrehozni, majd mikor készen megláttam, rájöttem, hogy ebből csinálhatok táskát is! Itt kezdődött minden! ” – meséli Andi.

Miért vágtál bele hivatásszerűen ebbe a dologba?

Ahogy tapasztaltam, szinte mindenkinek megvan a maga nyugtató tevékenysége. Valaki fut, mások olvasnak és sokan pszichológushoz járnak – hozzáteszem ez utóbbi egy remek dolog! Én horgolok, amióta az eszemet tudom. Bármilyen nagy volt a gond, vagy megoldandó feladatok előtt álltam, amit nem láttam át, ez segített. Bekuporodtam a nagy kupac fonalak közé, általában nem konkrét céllal és hagytam, hogy vezessen az anyag. Közben szépen lecsillapodtak a gondolataim, kitisztult minden és általában a nagy semmiből előtört a megoldás. Volt, hogy évekig nem nyúltam kötő- vagy horgolótűhöz, egyszerűen annyi munkám volt, hogy élni sem volt időm. Ma már el nem tudom képzelni, hogy ne legyen része az életemnek az ilyesfajta alkotást. Piszok szerencsés vagyok, hogy ez lett a munkám, még akkor is, ha a vállalkozók élete nem mindig csupa mosolygás!

 

Mikor vált márkává számodra ez az alkotás?

A gondolat, hogy az újrahasznosított fonalból horgolt táskák mások számára is elérhetőek legyenek, valamikor tavaly nyár elején született meg. A Narka indulása azonban váratott magára, mert mindent egymagam csinálok és ez sok kihívás elé állított. A hónapok óta tartó folyamatos munka után idén március 17-én egyszer csak felkiáltottam otthon, hogy kész! Így még akkor útjára indítottam a honlapomat és a Facebook-oldalamat. Aznap lettem 33 éves és ezzel együtt született valami új is, ami azóta teljesen felforgatta az életemet, de az egyik legjobb dolog, ami valaha történt velem.

Te magad készíted egyedül a táskákat?

Bizony, minden táskát én magam horgolok. Ahogy a többi alkotó, úgy én is merítek inspirációt külföldi társak munkáiból, de igazából nincs olyan termékem, amit ne alakítottam volna át. Van, hogy megtetszik egy minta vagy forma, elkészítem, de hiába szép, valahogy még sem praktikus. Így egy-egy új darab megjelenését sok próba horgolás és tesztelés előz meg, ami a megrendelések mellett akár 1 hónapos előkészítést is igényel.

69101972_496817821108982_4981540869355077632_n.jpg

Mitől különlegesek a táskáid?

A Narka táskák különlegessége nem csak a felhasznált alapanyagban rejlik, hanem a variálhatóságban is. Számtalan verzió alakítható ki a színek-formák-minták különböző kombinációjából. Emellett ugye kézzel készül minden darab, így a megrendelők is biztosak lehetnek abban, hogy nem készül két 100%-ban egyforma. Minden táska egy személyre szabott alkotás igazából.

A táskák másik különlegessége, hogy mindegyik újrahasznosított, 100 %-ban pamut fonalból készül. A textilgyártás során rengeteg melléktermék keletkezik, ami egyelőre sajnos a legtöbb helyen a kukában végzi. Ugyanakkor akadnak nagyon jó példák is, akik újra feldolgozzák ezeket a maradékokat és fonalat gyártanak belőle. Én is ilyen anyagokkal dolgozom. Számomra nagyon fontos a környezetvédelem, így nem csak itthon, hanem a márka kialakításánál is rendkívül fontos szempont volt, hogy a legfőbb alapanyag újrahasznosított legyen.

kortaska.jpg

 

Egyedi elképzeléseket is megvalósítasz?

Szinte csak egyedi elképzeléseket valósítok meg. Ez általában úgy szokott kezdődni, hogy a vásárlóim kinéznek egy formát, majd elindul az együtt gondolkodást, mert engem mindig érdekel, hogy miként szeretnék hordani, mire használnak egy táskát, mik kell elférjenek benne. Emiatt sokat kérdezek, de így a végére biztos vagyok benne, hogy olyan táskát kapnak, amit nagyon fognak szeretni:

Hol lehet megtalálni a táskákat?

A táskák egyelőre egy fizikai üzletben, a Szimpla Design Shopban érhetőek el. Tervben volt, hogy idén még bővítem a boltok számát, de ez átcsúszott a következő évre. Igyekszem több rendezvényen és vásáron is megjelenni még ebben az évben, a dátumok is formálódnak már. Addig is a táskákat és engem bárki megtalálhat a www.narka.hu, illetve a www.facebook.com/narkashop oldalon.