Minden, amit a biztonságos anális együttlétről tudni érdemes

2019. szeptember 19.
Kényes téma, de ez nem ment fel minket a tájékozódás alól! Ezúttal Dr. Oláh Orsolya szülész-nőgyógyász az anális szexről és veszélyeiről ír nekünk.

Egy kis anatómia

A befogadó fél számára az anális szex attól lehet jó, mert a végbél területén az idegvégződések száma igen magas, így ennek érintése, fizikai ingerlése jó érzést kelthet. A behatoló félnek a végbél záróizom tónusából fakadó szorosabb érzés az, ami a szexuális öröm forrása. Az anális szexnél (is) alapvető követelmény, hogy mindkét partner vágyjon rá és élvezze, ne kelljen egy percig sem győzködni a másikat, mert úgy könnyen traumatikus élménybe fordulhat át az együttlét.

Óvszerhasználat kötelező

A szexuális úton terjedő betegségek (pl. chlamydia, gonorrhea, hepatitis-C, herpes, HIV-fertőzés) egy része anális közösülés útján könnyebben fertőz, – ez különösen igaz a HIV-vírusra. Így az óvszer használata elengedhetetlen ilyenkor. Kivétel, ha olyan tartós kapcsolatról van szó, ahol bizonyosak lehetünk benne, hogy egyik partner sem fertőzött.

Fontos a síkosítás

A végbél a hüvellyel ellentétben nem tud izgalom hatására benedvesedni és a nyálkahártya is vékonyabb a hüvelyhámnál, így síkosítás nélkül a behatolás fájdalommal és hámsérüléssel járhat. A hámsérülés megnöveli a fertőzések kockázatát, és itt nem feltétlenül kell szexuális úton terjedő betegségekre gondolni, elegendőek ehhez a székletben található baktériumok is. Így az óvszer után a síkosítás a legfontosabb.

Én a vizes alapú síkosítót javaslom, ha mind a teherbeesés, mind a szexuális úton terjedő betegségek megelőzése szempont, ugyanis az óvszer anyagát ezek biztos, hogy nem károsítják. A különböző olajok, olaj alapú síkosítók azoknál a pároknál jöhetnek szóba, akiknél az óvszerhasználat nem szempont (tartós párkapcsolat, máshogy védekeznek vagy nem probléma egy esetleges teherbeesés).

Fokozatosság a kulcsa

Az anális együttlétnél nagyon fontos a türelem és a fokozatosság, ehhez a legjobb alap egy kellő biztonságot és intimitást nyújtó párkapcsolat. Minél fokozatosabban tágul ki a végbél, annál kisebb a sérülés kockázata. Itt a fokozatosság azt jelenti, hogy a végbélnyílás az ujjat vagy más kisebb szexuális segédeszközt használva fokozatosan táguljon ki, és csak a végbél záróizom kellő ellazulása után történjen meg a nagyon lassú és óvatos behatolás. A szexuális játékszereknél fontos, hogy kifejezetten erre a célja gyártott és biztonságos forrásból vásárolt termék legyen, ezzel garantálható, hogy nem okozunk semmiféle sérülést a használatukkal.

A fájdalom azonnali piros lámpa, mert fájdalom esetén jöhetnek a szövődmények. Fontos tudni azonban, hogy síkosítókkal és az óvszerrel együtt a lehetséges szövődmények (hámsérülések, repedések, vérzés, fertőzések) jelentős részét megelőzhetjük. 

Kell-e a beöntés?

A beöntés a széklettel összefüggő fertőzések kapcsán merülhet fel, de a fenti szabályok betartásával nincs rá szükség. Azt viszont érdemes észben tartani, hogy egy széklettel teli végbél mellett az anális behatolás kellemetlenséggel, akár fájdalommal is járhat, így ha nem is kell beöntés, maga az együttlét lehetőleg üres végbél mellett történjen meg.

Igen-igen ritkán szövődmény lehet a végbél vagy vastagbél perforációja, átszakadása vagy a végbél hüvelyig történő átszakadása. Ezeknek a súlyos szövődményeknek a kockázata a fent részletezett szabályok betartása mellett gyakorlatilag elhanyagolható, de tartsuk észben, hogy összességében ez nem egy teljesen veszélytelen formája a szexnek, szóval a szabályok betartása itt különösen fontos. Ha az aktust követően nem múló fájdalom vagy vérzés állna fenn, azonnal forduljunk orvoshoz.

Anális szexet követheti vaginális?

Kizárólag óvszercserét követően biztonságos ismét hüvelyi úton folytatni a szexet. A hüvelyi közösülést viszont követheti anális, utóbbinak nincsen fertőzések szempontjából kockázata. Ami még lényeges, hogy ha anális szexet követően ondó kerül a hüvelybe, a teherbeesés esélye nem kizárt, így óvszerhasználat nélkül minimum fokozott odafigyelésre vagy egyéb fogamzásgátló módszer használatára van szükség.

Tényleg kitágulhat az ánusz?

Bár ebben még nincs teljes szakmai konszenzus, de azért úgy tűnik, hogy van összefüggés. Az eddigi vizsgálatok többsége szerint rendszeres anális közösülés mellett a székletinkontinencia (és annak enyhébb megjelenési formái, mint például a szelek tartásának nehézsége) gyakrabban fordul elő, vagyis a rendszeres anális szex a végbél záróizom funkcióját valamilyen szinten károsíthatja. Például az egyik vizsgálatot nézve azon nőknél, akiknél nem történt anális közösülés, a vizsgált csoport 7%-ánál, akiknél történt, ott a csoport 10%-ánál jelentkezett széklettartási probléma. Szóval nem azt kell elképzelni, hogy rendszeres anális közösülés mellett mindenki székletinkontinens lesz, csak valamennyire nő a kockázata. Alkalomszerű együttléteknél ettől nem kell tartani.

Beszéljünk róla!

A szakterületemből adódóan az átlagosnál több széklettartási problémával küzdő pácienssel találkozom, és ezekben az esetekben szerencsére nem érzem azt, hogy nehézséget jelentenének az ilyen irányú kérdések az orvos-beteg kommunikációban, de nagy általánosságban is érzékelhető, hogy egyre nyitottabbak a páciensek, ami nekünk szakembereknek is nagy segítség. Önmagában az anális szex nőknél ritkán okoz olyan mértékű széklettartási problémát, amivel már orvoshoz fordul az ember, de mindenképpen fontos a megemlítése a diagnózis szempontjából!


Kapcsolódó