Méhnyaknyák vagy kóros hüvelyfolyás? – egyszerűen eldönthetjük otthon is

2019. június 14.
A mai napig vannak olyan pácienseim, akiknek csak annyi a panaszuk, hogy folyásuk van, majd az elmondásuk és a vizsgálat alapján kiderül, hogy ez egy teljesen normális hüvelyfolyás vagy más szóval méhnyaknyák. Még mindig nincs teljesen benne a köztudatban, hogy a hüvelyváladék önmagában nem kóros! – mondja Dr. Oláh Orsolya nőgyógyász-szakértőnk, aki ezúttal a természetes méhnyaknyákot és a hüvelyfolyást segít nekünk elkülöníteni, illetve tippeket ad, mi a teendő, ha valóban kóros folyással állunk szemben. 

Méhnyaknyák vs. folyás?

A normál és kóros folyást a legtöbb esetben nem nehéz megkülönböztetni egymástól, van néhány jellegzetes alaptulajdonság, ami segít ebben nekünk.

A normál folyás funkciója egyrészt az, hogy nedvesen és tisztán tartsa a hüvelyt és megvédje a fertőzésektől. Ez általában egy kissé savanykás szagú, áttetsző vagy fehéres színű, ciklustól függően – kissé leegyszerűsítve – sűrűbb krémes vagy hígabb nyákos állagú folyadék. Mennyisége szintén változik a ciklus során, de befolyásolja a hormonális állapottól függően az életkor és más egyéb is, például a várandósság. Szerepe van a fogamzásban is, elősegíti a megtermékenyítést, a termékeny időszakban a spermiumok mozgását. Ovuláció előtt sokkal nagyobb a mennyisége, mint a ciklus többi részében, ilyenkor hígabb és nyúlósabb.

A fertőzéses eredetű kóros folyások nagy részét is meg lehet különböztetni bizonyos tulajdonságaik alapján. A három leggyakoribb formája a bakteriális vaginózis, a hüvelygomba (candidiasis) és a trichomoniasis. A bakteriális vaginózis jellemzően halszagú, és nem jár sem fájdalommal, sem viszketéssel, persze kivételek mindig vannak. A hüvelygomba következtében a folyás állaga túrószerű, darabos, fehér, és a viszketésen túl égő-csípő érzés társulhat hozzá. Az egysejtű kórokozó okozta trichomoniasis zöldes-sárgás de akár szürkés színű habos folyással jár, vizeletürítés közben csípő-égő érzéssel és szexuális együttlét alatt fájdalommal.

Több szexuális úton terjedő kórkozó okoz még kóros folyással is járó panaszokat, ezek kizárásához viszont már orvosi vizsgálat is szükséges.

Teszteljünk!

Az otthoni fertőzéshez kapható gyorstesztek elég megbízhatóak, így ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, végezzünk gyógyszertári tesztet. Nem biztos, hogy minden szakember egyetért velem, de én személy szerint úgy gondolom, hogy enyhébb panaszok esetén nyugodtan ki lehet próbálni a vény nélküli termékeket. Például a gombaellenes helyi hatású készítményekből már jópár elérhető így, de bizonyos enyhébb, kóros folyással járó esetekben például a hüvelyi Lactobacillus készítmények is nagyon sokszor elegendőnek bizonyulnak.Persze vannak olyan fertőzések, amik ezektől nem szűnnek meg, ilyen esetekben már feltétlenül érdemes nőgyógyászhoz fordulni.

Ha újra és újra visszatér a kóros hüvelyfolyás

A hüvelyfolyás a legtöbb esetben nem áll fenn hónapokig, hanem visszatérni szokott. Ilyen esetekben már érdemes hüvelyváladék-tenyésztést és antibiotikumrezisztenciát nézni, mert előfordul, hogy az a probléma, hogy a kórokozó nagyon ellenálló, és az elsővonalbeli készítményekre már nem reagál. Sok esetben bizonyos életmódbeli változtatások is segíthetnek, például a tangabugyi helyett a klasszikus szabású fehérneműk, a műszálas helyett a pamutból készültek viselése. Nem tudok komoly szakirodalmi adatokra hivatkozni, ettől függetlenül nem akarom elvitatni, hogy sok mindenkinek be szokott válni megelőzésképpen pár csepp teafaolaj a fehérneműre vagy a lehetőleg mosható pamut tisztasági betétre cseppentve, candidiasis esetén pedig az alacsony szénhidráttartalmú diéta.

Van, akinek az egyszer használatos tisztasági betétek illetve a nagy mennyiségű kemikáliát, illatanyagot tartalmazó mosakodók/tusfürdők elhagyása segít. Meg kell említeni a szexuális szokásokat is, mivel a végbél felőli fertőzés is nagyon gyakori, így szexnél figyelni kell mindkét partnernek a higiéniára és arra, hogy a végbél felől már ne kerüljön a hüvelybe semmi. Intim mosakodókra, hüvelyöblítésre azonban semmi szükség.

Várandósság alatt

Kismamák esetében az erősebb folyás élettanilag is indokolt, mivel ilyenkor különösen fontos a hüvely “tisztasága”, így önmagában a nagyobb mennyiség nem szokott kóros lenni. De ha ezen kívül is változást észlel egy kismama, azt mindenképp jelezze a várandósgondozáson, mert bizonyos kórokozók problémákat okozhatnak.

Ha nyár, akkor extra figyelem

Arra érdemes figyelni, hogy amennyire lehet, szárazon tartsuk a szeméremtestet és környezetét. Nyáron mindenki jobban izzad, a strandolásnál vizes fürdőruhában lehetünk egész nap, ezek valamennyire hajlamosítanak a kórokozók elszaporodására. Igyekezzünk ilyenkor kevésbé szoros nadrágot hordani, lehetőleg szárazra cserélni a vizes fürdőbugyit és rendszeresen tisztálkodni, szex után ez különösen fontos.

Akik hajlamosak hüvelyi fertőzésekre, azoknak nem árt odafigyelni az immunrendszerük megfelelő működésére. Fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás szükség esetén multivitamin tablettákkal kiegészítve.