Megtehetjük, de nem érdemes beleavatkozni egy nyaralás miatt a ciklusunkba

2019. július 23.
Lehet-e valamilyen otthoni praktikával vagy gyógyszerrel késleltetni a menstruációt, ha például nyaralni megyünk? És ha lehet is, megéri belenyúlni a ciklusunkba azért, hogy a nyaralásunk felhőtlenül teljen? Dr. Oláh Orsolya nőgyógyászt számos nő keresi meg nyaranta ezekkel a kérdésekkel, most pedig a Marie Claire olvasóival is megosztja a válaszait.

Barátkozzunk meg a menstruációval

Ha rossz időben jön a menzesz, akkor jó szívvel ajánlom az intimkelyhet, ami legalább kényelmes és kicsit könnyebben kezelhetővé teszi ezeket a napokat. Emellett fontos, hogy ne a „tünetet akarjuk kezelni”, hanem próbáljuk meg elfogadni, hogy a testünk működésének egy természetes ciklusához érkeztünk, aminek direkt nem jó ártani mesterséges beavatkozással.

Ha a menstruációs fájdalom az, ami miatt egy-egy esemény előtt eltolnánk a menstruációt, akkor gondoljuk át, normális mértékű-e az a fájdalom amit érzünk. Ha nem, akkor mindenképpen forduljunk nőgyógyászhoz, hiszen lehet, hogy valamilyen betegség áll a háttérben.

Nagyanyáink praktikái

A citromléről, ecetről ugyan régóta és sokan állítják, hogy napokkal ki tudják tolni vele a menstruációjukat, de valójában nincs tudományos bizonyíték ennek a működéséről. Hallani bizonyos nem szteroid gyulladásgátlók (pl. ibuprofen) ilyen jellegű hatásáról is, de ez szintén nem bizonyított.

Ha mégis muszáj…

Bár alapvetően nem tartom jó ötletnek a menstruáció mesterséges kitolását, de akadhatnak olyan események, amikor meg tudom érteni, hogy valakinek erre van igénye. Ha valakinek például nagyon erős görcsökkel jár, ott nem is a vérzés miatt szokták kérni, hanem egyszerűen a fájdalom miatt, ami borítani tud egy például az álomnyaralást, egy szép esküvőt vagy egy fontos vizsgát.

Fogamzásgátlóval

A legegyszerűbb, ha valaki kombinált fogamzásgátlót szed, mert ott egyszerűen a 21 aktív szem tabletta után el kell kezdeni a következő levelet az első aktív szemmel, és ezzel egy hónappal ki is toltuk a megvonásos vérzést.

Szintetikus progreszteronnal

Kicsit nehezebb ebből a szempontból, ha nem szed az illető semmit. Ilyen esetben szintetikus progeszteron tablettával szokták kitolni a menstruációt. Ilyenkor pár nappal az esedékes menzesz előtt kell elkezdeni szedni a felírt gyógyszert, melynek a szedését maximum 20 napig lehet folytatni, és a gyógyszer abbahagyását követően 2-3 nappal várható, hogy megjön a vérzés.

Mellékhatások

Azt fontos tudni, hogy a szintetikus progeszteronnak lehetnek mellékhatásai, például fokozza a mélyvénás trombózis kockázatát, illetve többek között hányingert, ingerlékenységet, aluszékonyságot okozhat. És előfordulhat, hogy a tabletta mellett mégis jelentkezik hüvelyi vérzés.

Ha mesterségesen belenyúlunk a menstruációnk rendjébe, akkor nem csak egy hónapra, hanem akár hosszabb időre is felborítjuk a női ciklusunkat. Így akár több hónap is lehet, mire visszarendeződik.

Fotó: Getty Images


Kapcsolódó