Nagy ciklusapplikáció és termékenységi monitor körkép

2019. július 09.
Manapság a femtech ipar robbanásának lehetünk szemtanúi. Egyre népszerűbbek a női ciklussal kapcsolatos applikációk, méregdárga termékenységi monitorok, amelyek az ígéretek szerint hormonmentes fogamzásgátlási megoldásként is működnek: piros vagy zöld nappal jelölik, hogy épp termékenyek vagyunk-e vagy sem. Ez nagyszerű hír, hiszen azt jelenti, hogy a tech szegmens a női igényeket felismerte, másrészt jócskán vannak kérdések is. Mennyire bízhatunk a gyártói ígéreteknek? Egy applikáció tényleg elég a biztonságos fogamzásgátláshoz? Ha valaki szeretne belevágni a termékenységtudat-módszerbe, akkor elég letölteni egy ilyen applikációt?

A legegyszerűbb appok

Vannak olyan egyszerű applikációk, amelyek pusztán a naptármódszert veszik alapul, és a ciklus hosszából próbálnak termékeny és terméketlen napokat kalkulálni. Ezeket messziről kerülni kell, mert egyáltalán nem jelenteknek biztonságos megoldást. Tisztán statisztikán alapulnak, de nem veszik figyelembe az egyedi ciklust és egyetlen biológiai jelet sem. Csak arra alkalmasak, hogy a ciklusunk kezdőnapjait és a menstruációnk hosszát vezessük benne, mint egy egyszerű naptárban. Erre hasznosak, másra nem.

Appok: Flo vagy bármelyik egyszerű menstruációs naptár alkalmazás

Komolyabb applikációk és a termékenységi monitorok

Ezek ára elérheti a százezer forintos nagyságrendet is – pedig egy elsődleges termékenységi jelet, azaz az alap-testhőmérsékletet (minden reggel azonos időben, nyugodt alvás után szájban mért testhőmérséklet) és a ciklus adatait veszik alapul. Ez már eggyel jobb megoldás az egyszerű naptáras appoknál, hiszen nemcsak statisztika alapján kalkulálnak, hanem a hőmérsékleti adatokból következést levonva látható, hogy megtörtént-e az ovuláció. Viszont biztonságosnak nem mondható, ugyanis az alap-testhőmérsékletünk csak utólag jelzi a progeszteronszint megemelkedésének köszönhetően az ovulációt. Arra nem alkalmas, hogy tudjuk, valójában mikor vagyunk termékenyek.

A hőmérséklet a legkönnyebben számszerűsíthető a termékenységi jelek közül, ezért az adat és kalkuláció alapú applikációk és eszközök könnyen számolnak ezzel és a ciklushosszal. De a termékenységünk sokkal összetettebben működik ennél.

App: Natural Cycles

Eszközök: LadyComp, Daysy, Cyclotest2plus, Yono

Legkomplexebb appok

Vannak viszont olyan applikációk is, amelyeket kifejezetten a termékenységtudat-módszerhez fejlesztettek ki. Ezeknek lényege, hogy az appban vezethetjük az elsődleges termékenységi jeleket: az alap-testhőmérséklet mellett a méhnyaknyák milyenségét és a méhnyak állását. Ezeket az információkat vizuálisan jól feldolgozhatóan jelenítik meg az appok, és a jobbakban számos saját adattal is kiegészíthetjük a táblázatunkat. Például: hangulat, PMS-tünetek, vitaminok, amit csak a ciklusunk alakulásához fontosnak vélünk. Az applikációk rajzolnak nekünk egy szép ciklusgörbét, amelyből aztán mi magunk juthatunk következtetésre a ciklusunk, termékenységünk kapcsán, –persze csak akkor, ha ismerjük a termékenységtudat-módszer szabályait. Ugyanakkor ezek az appok nem mondják meg, hogy mikor vagyunk termékenyek és mikor nem.

Nekem ez az utolsó csoport a kedvencem, mert ez valóban óriási segítséget jelent a ciklusunk megismerésében. Van olyan közülük, amelyhez saját hőmérőt vásárolhatunk, és az adat azonnal megjelenik az applikációban. Persze ez csak kényelmi funkció, egy egyszerű, két tizedesig mérő digitális hőmérő is tökéletesen megfelel.

Appok: Kindara (a személyes kedvencem), Glow, Clue, Ovia Fertility

Érdemes-e egy applikációra vagy bármilyen kütyüre hagyatkozni vakon?

Az én válaszom, hogy egyértelműen nem. Leginkább a GPS-en tudom szemléltetni, hogy miért gondolom így. A GPS is szuper technológia, óriási előny, hogy már nem kell papírtérképpel bajlódni, megyünk, amerre mondja, megbízunk benne, ha tudunk vezetni, ha ismerjük és megtanultuk a szabályokat és van jogosítványunk. De ha nem tudunk vezetni, totálisan ismeretlenek vagyunk egy környezetben, akkor bármennyire hasznos, összezavarhat, sőt bizonyos helyzetekben veszélyt is jelenthet. Pontosan, így van ez a termékenységtudatra építkező kütyükkel is.

Én nagyon szeretem, hogy egyre több technikai újdonság jelenik meg a témában, mert ez azt jelenti, hogy növekszik az igény is erre a témára, a testünk, ciklusunk megismerésére. Léteznek már éjszaka felkaron vagy fülben viselhető hőmérők, babatervezést segítő eszközök. Figyelemmel kísérem, hogy mi a legújabb csoda találmány, és ami megtetszik, azt ki is próbálom. Tudom, hogy jól hangzik, hogy ez vagy az a drága eszköz majd elvégzi helyettünk a munkát, méri a hőt és mi csak elhisszük a termékeny napokról kapott információt. Tudom, hogy nagyon egyszerűnek tűnik letölteni egy alkalmazást és várni a csodát. De sajnos nem lehet megúszni a melós részt: megtanulni az alapokat, azt, hogy mitől működik a termékenységtudat mint módszer. Ez pont olyan, mint a fogyásnál, jól hangzik, hogy beveszed a csoda fogyibogyót, de mindenki tudja, hogy valódi életmódváltás, kemény munka nélkül nem megy.

Életünk egy kiemelten fontos területéről van szó, ha a fogamzásgátlásról beszélünk, úgyhogy nem érdemes hazardírozni és a felszínt kapargatni. Érdemes előbb megtanulni az alapokat, hogy magabiztosan vághass az új, hormonmentes életbe!

Fotó: Profimedia – Red Dot

Ha szeretnél még többet tudni a témában, akkor itt részletesen olvashatsz Janka termékenységtudat-tanfolyamáról!