7 módszer a torokfájás leküzdésére

2019. október 14.
Elkezdődött az év torokfájós időszaka. Töltsünk egy csésze forró italt, vegyük elő a mézes nyalókát és gargalizáljunk sós vízzel. És ne az antibiotikumért nyúljunk először.

Nagyon kevesen olyan szerencsések, hogy megússzák az őszi-téli időszakot torokfájás nélkül. Az esetek nagy részében vírusfertőzés okozza a problémát, tehát nem kell azonnal antibiotikumért kiáltani, hiszen az csak bakteriális fertőzés esetén hatásos. Próbáljuk inkább az immunrendszerünket erősíteni és tüneti kezeléssel enyhíteni a panaszokat. Rengeteg módszer közül választhatunk!

Pihentessük a hangunk!
Nem csak a testünknek van szüksége pihenésre. A torokfájás egy kiadós alvással jelentősen javul, ám nagyon fontos a megfelelő folyadékfogyasztás. Az egészségügyi szakemberek azonban azt javasolják, hogy kerüljük a forró italokat, hiszen a gyulladt toroknak sokkal jobban esik egy szobahőmérsékletű folyadék. Emellett nagyon fontos a garat és a hangszálaink pihentetése is: beszéljünk olyan keveset, amennyit csak lehet.


Enyhítsük a fájdalmat
A recept nélkül kapható fájdalomcsillapítók paracetamolt vagy ibuprofent tartalmaznak. Ezek remekül enyhítik a fájdalmat a kritikus napokon. Emellett helyi alkalmazású spray-kkel és torokcukorkákkal is javíthatunk a helyzeten. Ezek általában segítenek a gyulladás csökkentésében is, nem csak a kaparó érzést enyhítik.

Öblögessük a torkunkat
A gyermekek számára nem ajánlott, ám felnőtteknél nagyon hatásos lehet a langyos sós vízzel gargalizálás. A só ugyanis segít fertőtleníteni a gyulladt területet, így hamarabb elmúlnak a panaszok. Felforralt és visszahűtött pohárnyi vízbe tegyünk fél teáskanálnyi konyhasót. Kevergessük, míg feloldódik, majd öblögessünk napjában többször. “Ez egy olcsó és hatásos házi gyógymód, amit már nagyanyáink is alkalmaztak torokgyulladás esetén” – mondta Abraham Khodadi gyógyszerész.

Nem kell egyből antibiotikum
A torokgyulladást leggyakrabban vírus okozza, így szükségtelen az antibiotikumos kezelés. Angliában az esetek negyedében szükségtelenül írják fel a torokfájásra az antibiotikumos gyógyszereket, és Magyarországon sincs ez másképp. Csak tavaly több mint 7,3 millió doboz antibiotikumot vásároltak hazánkban, és a felelős antibiotikumszedésben sem járunk az élen. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint hazánkban gyakran ésszerűtlen a felhasználás módja, a betegek nem szedik végig a kúrát, az orvosok pedig túl gyakran írnak fel szükségtelenül szélesspektrumú antibiotikumokat, ami súlyosabb mellékhatásokhoz, a rezisztens baktériumtörzsek erősödéséhez vezet.


Hanyagoljuk az irritáló dolgokat
A dohányzás rendkívül erősen irritálja a légcsövet. “Ha valami irritálja a légzőrendszert, a test köhögéssel reagál, ami a gyulladás súlyosbodását, a panaszok romlását okozza” – figyelmezetet a gyógyszerész. Emellett a dohányzás gyengíti az immunrendszert, így a fertőzéseket nehezebben győzi le a szervezet. A dohányzáson kívül a légszennyezés, a száraz levegő és a túl nagy hőmérsékletkülönbség a kinti és a benti levegő között is irritálhatja az amúgy is fájó torkot.

Erősítsük az immunrendszert
Nagyon fontos a fertőzések leküzdésében a kiegyensúlyozott, egészséges étrend. Torokgyulladás esetén, és az őszi-téli időszakban amúgy is célszerű D-vitamin készítményekkel kiegészíteni a táplálkozásunkat, hiszen ez segíthet az immunrendszer erősítésében.

Forduljunk orvoshoz
Ha a tüneteink a pihenés és a konzervatív kezelés hatására sem javulnak, esetleg rosszabbodnak, mindenképp forduljunk orvoshoz, hogy kivizsgálja, szükség van-e esetleg valamilyen más gyógyszerre is a teljes gyógyuláshoz.

Fotó: Profimédia/Red Dot, Unsplash