7 módszer a torokfájás leküzdésére

2019. október 14. |

Elkezdődött az év torokfájós időszaka. Töltsünk egy csésze forró italt, vegyük elő a mézes nyalókát és gargalizáljunk sós vízzel. És ne az antibiotikumért nyúljunk először.

Nagyon kevesen olyan szerencsések, hogy megússzák az őszi-téli időszakot torokfájás nélkül. Az esetek nagy részében vírusfertőzés okozza a problémát, tehát nem kell azonnal antibiotikumért kiáltani, hiszen az csak bakteriális fertőzés esetén hatásos. Próbáljuk inkább az immunrendszerünket erősíteni és tüneti kezeléssel enyhíteni a panaszokat. Rengeteg módszer közül választhatunk!

Pihentessük a hangunk!
Nem csak a testünknek van szüksége pihenésre. A torokfájás egy kiadós alvással jelentősen javul, ám nagyon fontos a megfelelő folyadékfogyasztás. Az egészségügyi szakemberek azonban azt javasolják, hogy kerüljük a forró italokat, hiszen a gyulladt toroknak sokkal jobban esik egy szobahőmérsékletű folyadék. Emellett nagyon fontos a garat és a hangszálaink pihentetése is: beszéljünk olyan keveset, amennyit csak lehet.


Enyhítsük a fájdalmat
A recept nélkül kapható fájdalomcsillapítók paracetamolt vagy ibuprofent tartalmaznak. Ezek remekül enyhítik a fájdalmat a kritikus napokon. Emellett helyi alkalmazású spray-kkel és torokcukorkákkal is javíthatunk a helyzeten. Ezek általában segítenek a gyulladás csökkentésében is, nem csak a kaparó érzést enyhítik.

Öblögessük a torkunkat
A gyermekek számára nem ajánlott, ám felnőtteknél nagyon hatásos lehet a langyos sós vízzel gargalizálás. A só ugyanis segít fertőtleníteni a gyulladt területet, így hamarabb elmúlnak a panaszok. Felforralt és visszahűtött pohárnyi vízbe tegyünk fél teáskanálnyi konyhasót. Kevergessük, míg feloldódik, majd öblögessünk napjában többször. “Ez egy olcsó és hatásos házi gyógymód, amit már nagyanyáink is alkalmaztak torokgyulladás esetén” – mondta Abraham Khodadi gyógyszerész.

Nem kell egyből antibiotikum
A torokgyulladást leggyakrabban vírus okozza, így szükségtelen az antibiotikumos kezelés. Angliában az esetek negyedében szükségtelenül írják fel a torokfájásra az antibiotikumos gyógyszereket, és Magyarországon sincs ez másképp. Csak tavaly több mint 7,3 millió doboz antibiotikumot vásároltak hazánkban, és a felelős antibiotikumszedésben sem járunk az élen. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint hazánkban gyakran ésszerűtlen a felhasználás módja, a betegek nem szedik végig a kúrát, az orvosok pedig túl gyakran írnak fel szükségtelenül szélesspektrumú antibiotikumokat, ami súlyosabb mellékhatásokhoz, a rezisztens baktériumtörzsek erősödéséhez vezet.


Hanyagoljuk az irritáló dolgokat
A dohányzás rendkívül erősen irritálja a légcsövet. “Ha valami irritálja a légzőrendszert, a test köhögéssel reagál, ami a gyulladás súlyosbodását, a panaszok romlását okozza” – figyelmezetet a gyógyszerész. Emellett a dohányzás gyengíti az immunrendszert, így a fertőzéseket nehezebben győzi le a szervezet. A dohányzáson kívül a légszennyezés, a száraz levegő és a túl nagy hőmérsékletkülönbség a kinti és a benti levegő között is irritálhatja az amúgy is fájó torkot.

Erősítsük az immunrendszert
Nagyon fontos a fertőzések leküzdésében a kiegyensúlyozott, egészséges étrend. Torokgyulladás esetén, és az őszi-téli időszakban amúgy is célszerű D-vitamin készítményekkel kiegészíteni a táplálkozásunkat, hiszen ez segíthet az immunrendszer erősítésében.

Forduljunk orvoshoz
Ha a tüneteink a pihenés és a konzervatív kezelés hatására sem javulnak, esetleg rosszabbodnak, mindenképp forduljunk orvoshoz, hogy kivizsgálja, szükség van-e esetleg valamilyen más gyógyszerre is a teljes gyógyuláshoz.

Fotó: Profimédia/Red Dot, Unsplash

Szólj hozzá te is!

Még több Életmód

Turbózzuk fel ősszel az immunrendszerünket természetesen! csipkebogyó

Turbózzuk fel ősszel az immunrendszerünket természetesen!

Miért olvasd el ezt most hangosan? felolvasás

Miért olvasd el ezt most hangosan?