Este tényleg jobban fáj

2019. február 20.
Egyszerű nátha, influenza vagy gyomorproblémák - különböző betegségek, egyvalami azonban közös bennük. A tünetek este mindig rosszabbodnak. A titok nyitja az ember biológiai órája!


Ahogyan közeledik az este, a betegek elkezdik rosszabbul érezni magukat. Nem képzelődünk, a tünetek tényleg erősödnek. A kutatók szerint a fő tettes a test cirkadián ritmusa. „A folyamatnak az alvás-ébrenlét ciklus szabályozása a fő feladata, ezzel összefüggésben viszont az immunrendszert is irányítja” – magyarázza Michael Smolensky, a Texasi Egyetem professzora a Times-nak. Ha az immunrendszerünk aktívan dolgozik, például küzd a náthát okozó vírusokkal, a kórokozókkal harcoló sejtek olyan kémiai vegyületeket állítanak elő, melyek gyulladást idéznek elő a fertőzött területeken. Az immunrendszer így legyőzi ugyan a kórokozókat, ám az érintett testtáj gyulladása tünetekkel jár: láz, torokfájás, megduzzadt orrnyálkahártya. Ez a folyamat nem tart ugyan sokáig, ám nagyon is kapcsolatban van a cirkadián ritmussal. Az immunrendszer ugyanis akkor tud nagyobb fokozatba kapcsolni, ha alszunk, így nem meglepő, hogy este érezzük súlyosbodni a tüneteket, ez a fokozódás pedig reggelre érheti el a csúcspontot. Ezért van tehát, hogy ha a panaszok ellenére át is tudjuk aludni az éjszakát, reggel kutyául érezzük magunkat. A délután és a kora esti órák azok, amikor a legenyhébbek egy betegség tünetei. Ilyenkor egy kicsit jobban érezhetjük magunkat, mielőtt a panaszok éjszaka ismét ránk törnek.

Néhány más faktor is szerepet játszik a betegségek éjszakai rosszabbodásában. Egyszerű pszichológia például, hogy napközben nem érünk rá a tünetekkel foglalkozni, az elintézendő feladatok elterelik a figyelmet a fájdalomról. A fejfájást vagy kaparó torkot könnyű ignorálni munka vagy egy mozifilm közben, ám az ágyban fekve, elcsendesedve, alváshoz készülve már esélytelen. Apropó lefekvés. Maga ez a cselekvés megváltoztatja a véráramlás irányát testünkben, így napközben, mikor az izmok lefelé pumpálják a vért, nem alakul ki akkora vérbőség a torokban például, mint amikor éjszakára vízszintes testhelyzetbe kerülünk. És akkor kezdődhet is a torokfájás. Enyhíthet a panaszokon, ha megemeljük a párnánk magasságát – javasolják az orvosok. Ez segít, hogy csökkenjen a vérbőség a torokban és a felső légutakban, így az orrdugulást is enyhítheti.



A napközben elfogyasztott folyadék mennyisége is hatással van az éjszakai panaszokra. Mivel éjszaka nem iszunk vizet, vagy legalábbis kevesebbet, mint nappal, az orrváladék sűrűbb és bedugulhat az orrüregben, így nehezítve a légzést. Napközben próbáljunk minél több folyadékot fogyasztani, ez segít a nyálkahártyát is nedvesen tartani, és az éjszakai váladék sem dugítja el olyan könnyen az orrjáratot.

A tüneteket semmiképpen ne hanyagoljuk el: akár a gyógyszerekben, akár a házi gyógymódokban hiszünk, a lényeg, hogy használjuk ki a teljes arzenált a tünetek enyhítésére, így lehet esélyünk egy jó éjszakára. Mert a legjobb gyógyszer a náthára és az influenzára, ebben egyetért minden orvos és szakember, még mindig a kiadós alvás.

Fotók: Unsplash.com