Este tényleg jobban fáj

2019. február 20.
Egyszerű nátha, influenza vagy gyomorproblémák - különböző betegségek, egyvalami azonban közös bennük. A tünetek este mindig rosszabbodnak. A titok nyitja az ember biológiai órája!


Ahogyan közeledik az este, a betegek elkezdik rosszabbul érezni magukat. Nem képzelődünk, a tünetek tényleg erősödnek. A kutatók szerint a fő tettes a test cirkadián ritmusa. „A folyamatnak az alvás-ébrenlét ciklus szabályozása a fő feladata, ezzel összefüggésben viszont az immunrendszert is irányítja” – magyarázza Michael Smolensky, a Texasi Egyetem professzora a Times-nak. Ha az immunrendszerünk aktívan dolgozik, például küzd a náthát okozó vírusokkal, a kórokozókkal harcoló sejtek olyan kémiai vegyületeket állítanak elő, melyek gyulladást idéznek elő a fertőzött területeken. Az immunrendszer így legyőzi ugyan a kórokozókat, ám az érintett testtáj gyulladása tünetekkel jár: láz, torokfájás, megduzzadt orrnyálkahártya. Ez a folyamat nem tart ugyan sokáig, ám nagyon is kapcsolatban van a cirkadián ritmussal. Az immunrendszer ugyanis akkor tud nagyobb fokozatba kapcsolni, ha alszunk, így nem meglepő, hogy este érezzük súlyosbodni a tüneteket, ez a fokozódás pedig reggelre érheti el a csúcspontot. Ezért van tehát, hogy ha a panaszok ellenére át is tudjuk aludni az éjszakát, reggel kutyául érezzük magunkat. A délután és a kora esti órák azok, amikor a legenyhébbek egy betegség tünetei. Ilyenkor egy kicsit jobban érezhetjük magunkat, mielőtt a panaszok éjszaka ismét ránk törnek.

Néhány más faktor is szerepet játszik a betegségek éjszakai rosszabbodásában. Egyszerű pszichológia például, hogy napközben nem érünk rá a tünetekkel foglalkozni, az elintézendő feladatok elterelik a figyelmet a fájdalomról. A fejfájást vagy kaparó torkot könnyű ignorálni munka vagy egy mozifilm közben, ám az ágyban fekve, elcsendesedve, alváshoz készülve már esélytelen. Apropó lefekvés. Maga ez a cselekvés megváltoztatja a véráramlás irányát testünkben, így napközben, mikor az izmok lefelé pumpálják a vért, nem alakul ki akkora vérbőség a torokban például, mint amikor éjszakára vízszintes testhelyzetbe kerülünk. És akkor kezdődhet is a torokfájás. Enyhíthet a panaszokon, ha megemeljük a párnánk magasságát – javasolják az orvosok. Ez segít, hogy csökkenjen a vérbőség a torokban és a felső légutakban, így az orrdugulást is enyhítheti.A napközben elfogyasztott folyadék mennyisége is hatással van az éjszakai panaszokra. Mivel éjszaka nem iszunk vizet, vagy legalábbis kevesebbet, mint nappal, az orrváladék sűrűbb és bedugulhat az orrüregben, így nehezítve a légzést. Napközben próbáljunk minél több folyadékot fogyasztani, ez segít a nyálkahártyát is nedvesen tartani, és az éjszakai váladék sem dugítja el olyan könnyen az orrjáratot.

A tüneteket semmiképpen ne hanyagoljuk el: akár a gyógyszerekben, akár a házi gyógymódokban hiszünk, a lényeg, hogy használjuk ki a teljes arzenált a tünetek enyhítésére, így lehet esélyünk egy jó éjszakára. Mert a legjobb gyógyszer a náthára és az influenzára, ebben egyetért minden orvos és szakember, még mindig a kiadós alvás.

Fotók: Unsplash.com