A menő teafilterek mikroműanyagokkal árasztják el a teáscsészénket

2019. október 02.
A teaivás eddig teljesen rendben lévő dolognak tűnt, mind egészségügyi, mind környezetvédelmi szempontból, ám egy friss tanulmány most megkongatta a vészharangot. A menő, vékony műanyaghálóból készült teafilterek mikroműanyag részecskék milliárdjait bocsáthatják ki magukból egyenesen a csészénkbe.

Egy montreali vegyészmérnök, Nathalie Tufenkji azután kezdte vizsgálni a tea műanyagtartalmát, miután egy teázóban a hagyományos, komposztálható teafilter helyett egy selyemszerű, vékony műanyagtasakban kapta a tealeveleket az italához. A menő teafilter nylonból és PET-ből (polietilén-tereftalátból) készült, és mint kiderült, elég népszerű terméke az egyik legismertebb teamárkának.


A teánk szempontjából ez azt jelenti, hogy forró vízbe áztatva egyetlen ilyen filterből 11,6 milliárd mikroműanyag-, illetve 3,1 milliárd nanoműanyag-részecske válik ki az italunkba. A mikroműanyag-részecskék akkorák csupán, mint egy porszem, a nanorészecskék még ennél is kisebbek. A kutatók azt is megfigyelték, hogy a műanyag teafilterrel készült teában ezerszer több műanyag-részecske található, mint bármely más vizsgált élelmiszerben, így például a tengeri halnak, asztali sónak és a csapvíznek is alacsonyabb a műanyagrészecske-tartalma.

Bár egyelőre nem tudjuk, hogy az emberi szervezetet károsítják-e a mikroműanyag szemcsék, vagy meg tud birkózni velük, mint más, környezetünkből származó mérgező anyaggal, azért jobb elővigyázatosnak lenni. A biológiailag lebomló, komposztálható teafilter nemcsak mikroműanyag szempontból biztonságosabb, de sokkal kevésbé terheli a környezetet is.

Forrás: Mental Floss
Fotó: Unsplash