ÖKO: cseréljük helyi alternatívákra egzotikus kedvenceinket!

2019. március 19.
Tengeri herkentyűk, egzotikus gabonák, kimondhatatlan nevű gyümölcsök: vitathatatlan a szuper tápanyagértékük, de hatalmas utat járnak meg mielőtt rákerülnek az asztalunkra. Tényleg csak lazaccal lehet fedezni az Omega-3 bevitelünket, quinoával az aminosavakat vagy éppen gránátalmával az antioxidánsokat? 

A lehető legzöldebb étkezési forma, amikor a helyi termesztésű idényzöldségeket helyezzük előtérbe a messziről utaztatott, egzotikus társaikkal szemben. Nem csak a környezeti hatások, de a tápanyagértékük miatt is megéri ezen élelmiszerek mellett letennünk a voksunkat. Például egy zölden leszedett, a boltok polcain érlelt banán tápanyagértéke sosem lesz olyan, mint a természetben fejlődőké. Mutatunk néhány alternatívát, mely segítségével az egészségünk mellett a helyi termelőket és a Földet is támogathatjuk.

1. Magok

Az ázsiai kesudió, Amazonas-vidéki paradió és észak-amerikai pekándió helyett érdemes az itthon is megtalálható magokat választani: a napraforgó- és tökmag, dió és a mogyoró mind olyan csonthéjas, mely tápanyagértéke ugyanannyira gazdag, (ha nem gazdagabb!) mint a más kontinenseken termő fajtáké. Adjuk őket rendszeresen a salátákhoz, szendvicskrémekhez vagy krémlevesek tetejére!

2. Gabonák

Magyarországon a gabonák közül például a búza, köles, rozs, zab és az árpa is megterem, így érdemes akár köretként, akár jó minőségű, teljes kiőrlésű kenyér formájában ezeket fogyasztani a rizs, kuszkusz, bulgur helyett. Az álgabonák közül a Dél-Amerikából érkező quinoa helyett a szintén gluténmentes hajdinát érdemes választani.

3. Zöldség, gyümölcs

Áfonya, egres, ribizli, csipkebogyó, sóska, fokhagyma, torma: bizony, ezek is szuperélelmiszerek! Ha tehetjük, kerüljük az előre felvágott, műanyag-csomagolásban érkező gyümölcsöket és válasszunk helyette magyar, fenntartható, bio forrásból származó zöldséget és gyümölcsöt. Készíthetünk belőlük lekvárt vagy elrakhatunk belőlük a fagyasztóba is. Egy-egy csokor sóskát vagy néhány marék bogyós gyümölcs nem foglal sok helyet, és a kora tavaszi időszakban sem fogunk vitamin híján maradni, ha betárazunk. Ha pedig megkívánjuk a banánt, narancsot, citromot, akkor a szabályos formájúak helyett vigyük haza magunkkal a leértékelt, deformált darabokat!

+1 Húsok, tej, tojás

A fenntartható életmódba az állati eredetű termékek mérsékelt fogyasztása fér csak bele – éppen ezért érdemes húsmentes napokat beiktatni a héten, amikor teljes értékű, változatos, de növényi alapanyagokból készítjük el a fogásainkat. Ugyanakkor, ha mégis állati eredetű termék fogyasztására kerül a sor, akkor a nagyipari és a távolról érkezett húsok helyett inkább részesítsük előnyben az édesvízi halakat, biofarmról származó húsokat, kézműves tejtermékeket és szabadon tartott tyúk tojását.

Fotó: Unsplash