A meleg kabát nem elég: hogyan szokhatjuk meg gyorsan a hideget?

2019. október 31.
Visszavonhatatlanul beköszöntött az ősz, a hőmérséklet drasztikusan zuhan. A testünk, szervezetünk előbb-utóbb alkalmazkodik a hideg időhöz, ám van egy jó hírünk: felgyorsíthatjuk a folyamatot.

Még az 1960-s években az amerikai hadsereg kutató fedezték fel, hogy ha valaki ruhátlanul egy 10 Celsius-fokos kamrában tölt naponta nyolc órát, két hét után hozzászokik a szervezete a hideghez, és már nem reszket. Később skandináv és brit kutatók is hasonló eredményekre jutottak, hozzátéve, hogy minden ember rendelkezik ezzel a hideghez való alkalmazkodóképességgel.

Hogyan változik a test a hidegben?
“Mindenkinek megvan a képessége, hogy megszokja a hideget” – jelentette ki Marius Brazaitis, a Litván Testnevelési Egyetem vezető kutatója, a tanulmány egyik szerzője. A folyamat közben azonban a test számos változáson megy keresztül, amit az emberek elősegíthetnek vagy elnyomhatnak.
A hideg hatására például növekszik az úgynevezett barna zsírsejtek mennyisége a szervezetben. “A barna zsírszövet mennyisége drámai változásokat mutat évszakról évszakra az ember testében” – mondta Shingo Kajimura, a Kalifornia Egyetem sejtbiológusa.


A civilizáció vívmányai elnyomják az ösztönöket
A test számos módon próbálna alkalmazkodni a hideghez, ám a fejlett világ vívmányai elnyomják ezeket a mechanizmusokat. “Minél több és vastagabb ruhát veszünk fel, minél több forró italt iszunk és növeljük a szoba hőmérsékletét, annál kevésbé hagyjuk, hogy a testünk saját maga birkózzon meg a hideggel” – magyarázta a kutató. A legkevésbé a meleg tea vagy plusz egy pulóver felvétele rontja el a belső rendszerünket, ám a termosztát túl magasra tekerése otthonunkban vagy az autónkban teljesen lehetetlenné teszi a természetes alkalmazkodást. Ráadásul rendkívül környezetszennyező is.


Állítsuk néhány fokkal hidegebbre a hőmérsékletet, öltözzünk rétegesen és a lehető legtöbb időt töltsük a szabadban. “Csináljunk bármi olyat, ami közben vacogni kezdünk. Ez segíti a testünk akklimatizációját” – javasolta Brazaitis. Ha naponta néhányszor fázunk, már egy hét után azt tapasztalhatjuk, hogy sokkal komfortosabban érezzük magunkat a hidegebb időben.

Az alkalmazkodás leggyorsabb módja
Ha szeretnénk felgyorsítani a testünk hideghez való alkalmazkodását, a hideg zuhany a leghatékonyabb módszer. “A hideg vízzel zuhanyzás nem olyan jó buli, ám rendkívül gyorsan eredményre vezet” – mondta John Castellani az amerikai hadsereg pszichológus kutatója. Kezdetnek csupán 15 másodpercet fagyasszuk magunkat, majd minden nap tíz másodperccel nyújtsuk meg a hideg zuhany alatt töltött időt. Kezdjük a hideg vízzel, majd ha letelt az idő, váltsunk melegre. A legtöbb embernél teljesen biztonságos a hideg vízzel fürdés vagy a hideg környezetben tölteni időt, sőt, élettanilag kifejezetten előnyös. Ám a szívproblémákra hajlamosaknak óvatosnak kell lenniük. “A hideg hatására az erek hirtelen összehúzódnak és a vérnyomás felszökik” – figyelmeztet a kutató. Ezért a hirtelen hideg, például a jeges tóba ugrás szívrohamot válthat ki a szívproblémákkal küzdőknél. Ám ha a szív- és érrendszerünk egészséges, és szeretnénk, ha a testünk természetes módon alkalmazkodna az évszaknak megfelelő időjáráshoz, ne féljünk a hidegtől és egy kis vacogástól.

Fotó: Unsplash