Anyatermészet: így lehet öko a gyerekek ruhatára is

2019. november 22.
Kevés dolog van, amire a biopamut gyerekruha-ipar nem gondolt idáig, ha ezen a téren is szeretnénk tudatosak lenni. A gyerekünk már nem csak bárányfelhős és körtés kis bodykban járhat, vehetünk például Chuck Norris- vagy Kanye West mintás kis ruhácskákat is.

Vegyszermentes ruhatár? Egy újabb téma, amire anyáinknak valószínűleg soha nem kellett gondolniuk. Az, hogy a kisbabák bőre jóval vékonyabb és érzékenyebb, mint a felnőtteké, és érdemes óvni, valamint az, hogy a nagy ruhagyártók telenyomják káros anyagokkal a termékeiket, mára már olyannyira közhely, hogy a legtöbb fast fashion láncnak van organikus pamut kollekciója a kicsik számára. Ám a bio címke sokszor nem jelent többet némi árkülönbségnél. Magyarországon erről gondolkodni sajnos úri huncutság, kevesen engedhetik meg maguknak, hogy valódi biopamut rugdalózókat, takarókat és sapkákat vásároljanak a gyerekeiknek. Pedig kis tudatossággal a cél nem is annyira elérhetetlen: a legtöbb turkálóban hemzsegnek a tudatos kincsek, és a nagy márkák leárazásai is szinte folyamatosak. A legtöbb valóban organikus gyerekruha-márka darabjainak élettartamát pedig tényleg érdemes megfizetni, ha megtehetjük.

Fotó: Kovács Kata

Egy ötéves kisfiú anyukájaként sajnos le kellett számolnom azzal az illúzióval, hogy a gyerekek hálásak és boldogok a felnőttek által kényelmesnek és cukinak titulált darabokban. Valószínűleg minden gyereknek megvan a maga pörgősszoknya-mániás, szúróspulcsi-ellenes lázadó korszaka, és a szülők először nem is értik, mi a gond azzal a ruhadarabbal, ami tegnap még tökéletesen kényelmes volt. Ugye megfogadtuk, mielőtt szülők lettünk volna, hogy soha nem mondjuk majd a gyerekünknek, hogy ne legyen már ilyen hisztis. Nos, amikor kiderült, hogy a világ a legpihepuhább pulóvere a kisfiam szerint túl meleg, akkor ezzel a magamnak tett ígérettel is le kellett, hogy számoljak. Számomra azért meglepő, hogy valahogyan az ő kacifántos ízlése egy olyan rejtélyes metszetben találkozott az enyémmel, ahol leginkább az organikus pamut és a vidám minták voltak. Így találtuk meg például a svéd DUNS márkát és a budapesti Féltucatot. Természetesen, ha a varrásmániás barátnőm éppen rendel valami gyönyörű anyagot Japánból, és van ideje varrni nekünk, az ugyanilyen óriási siker. Eddig is tudtam, hogy a gyerekek érzékszervei százezerszer érzékenyebbek, mint a felnőtteké, de hogy maguktól kiválasztják a legfinomabb darabokat, mert ezekben tényleg jobb lenni, ez azért meglepett. Mutatom, milyen szempontokat követek, amikor ruhát választok neki.

Néhány alapszabály

Ami előnyt élvez: a bio, azaz organikus pamutból készült ruhák, textilek nem érintkeztek semmilyen káros vegyszerrel a gyártás során. Mára már a nagy fast fashion boltok organikus ruháit meg lehet találni a legtöbb turkálóban, adományboltokban, bolhapiacokon, így könnyen gondolhatjuk, hogy ha turkálunk a babánknak egy H&M organikus pamut kis trikót, akkor a lelkiismeretünk tiszta lehet. Sajnos azonban az, hogy ezek a gyártók rányomják a ruhacímkékre az organikus pamut szavakat, a legtöbb esetben semmit nem jelent. Ugyanolyan méltatlan munkakörülmények között készülnek ezek a darabok és az anyag sem feltétlenül vegyszermentes. Az Öko-Tex vagy az ennél is jóval szigorúbb GOTS (Global Organic Textile Standard) minősítések, melyekkel olyan nagy üzletekben is találkozhatunk, mint az Aldi, a Lidl és a Tchibo, már valóban jelentenek is valamit. Előbbi vegyszermentességet, utóbbi pedig fair gyártási és kereskedelmi szabályozást is jelzi. Léteznek egyedi tervezők, akik szintén minőségi, valódi bio, csodásan egyedi anyagokból készítik a ruhákat, természetesen a fent említett beszerzőhelyek árainak sokszorosáért. Ha pedig igazán mázlisták vagyunk, magunk vagy valamelyik családtagunk varr, köt és horgol szuper minőségű anyagokból.

Tartsatok lakásvásárokat, járjátok az adományboltokat, vagy ajándékozzátok el a kinőtt vagy nem használt gyerekruhákat, és másokat is biztassatok ugyanerre. Ami nektek már használhatatlan, az másoknak sokszor óriási kincs, és ami ennél is jobb, ami nektek egykor igazi kincs volt – mert imádtad ráadni a gyerekedre ő pedig büszkén viselte – az másnak még lehet újra hatalmas érték. Tapasztalatom szerint a gyerekruhákhoz hajlamosak vagyunk sokkal jobban ragaszkodni, mint a felnőtt holmikhoz, hiszen a gyerekünk egy-egy méretéhez az a bizonyos életkora, tehát egy egész korszak kötődik, ami a ruha kinövésével kézzelfoghatóan lezárul. Ha lehet, mégse tukmáljuk másra a cuccainkat csak azért, mert mondjuk szép emlékeink fűződnek hozzá. A második szabály: vevőként merj nemet mondani olyan darabokra, amikről biztosan tudod, hogy soha nem kerül majd elő a szekrény mélyéről. 

Fotó: LittleGreenRadicals

Ami nálam tiltólistás: nem rendelek Ázsiából olcsó és cuki holmikat, csak azért, mert jópofa, és egy kávé árába kerül. A turkálóban pedig nem veszek meg valamit csak azért, mert márkás, mégis olcsó. Csak akkor veszem meg, ha tényleg jó minőségű, nagyon jó az állapota, és megfelelő a méret. Ezen kívül megpróbálok abban is tisztán látni, hogy mi áll jól a gyerekemnek. Igyekszem nem két számmal nagyobb, földet verdeső nadrágban, térdig lógó kabátokban járatni, csak azért, mert olcsóbb mindent két évre előre megvenni, vagy mert nincs türelmem kilegózni a megfelelő méretet. Ugyanúgy, ahogyan magamnak is az aktuális méretem szerint igyekszem vásárolni, azt, ami szerintem jól is áll.

A legklasszabb organikus márkák 

Ha igazán szerencséd van, rájuk akadsz a sarki turkálóban, és nem kell hazahozatnod külföldről, amiről jól tudjuk, mennyire kevéssé környezetbarát megoldás. Bevallom, ezeknek a márkáknak a leárazásaikor én néha azért kísértésbe esem, de már csak azért is érdemes ismerni őket, hogy felismerjük, ha szembejönnek másodkézből. A legtöbben a designt és a szellemiségüket tekintve is a természet szeretetét hirdetik, az egyszerű, praktikus szabást, a feltűnő mintákat és a vidám színeket részesítik előnyben.

A svéd Duns több mint tíz éve gyárt ruhákat a kicsiknek: a design a hetvenes éveket idézi, és elsősorban a konzervatívabb, de tarka-barka ízlésűeket célozza meg. A klasszikus virágos, almás és esernyős pólókon, kezeslábasokon túl azért találni retek-, répa- és paradicsommintásat, a szezonális kínálatban mézeskalácsosat. A ruhák uniszexek és elképesztően kényelmesre szabottak, szerintem ez a márka a legtöbb gyereknél instant függőséget okoz. Hasonló elvekkel, de jóval szélesebb kínálattal dolgozik a szintén svéd Villervalla, melynek kínálatában még anorák is szerepel. A holmik színesek, vidámak, egymással jól variálhatóak és sugározzák a cég által meghirdetett értékeket: öröm, optimizmus, egyenlőség. Személyes kedvenceim a tigrises fürdőnadrág, a hóemberes body és a zebrás softshell kezeslábas.

A már emlegetett Kanye West trikókat a Sleep No More gyártja, webshopjukban nemcsak kétes hírű sztárok arcaival mintázott cuccokat találni, de van tükörtojásos, papagájos és mopszos trikó is – GOTS tanúsítvánnyal ellátva. A játszótéren garantált sikere lesz, még az apukák körében is. A brit Frugi márkát még a királynő is kitüntette pár éve, ami nem csoda, hiszen a klasszikus közönségkedvenceken túl, mint a bárányos zokni, a szivárványos, dínós, hableányos, pandás, unikornisos minták, még fa gyerekjátékokat, felnőtt ruhákat és mindenféle kiegészítőt, kulacsokat és hátizsákokat is árulnak. Az egyszerűnek látszó design valójában nagyon megfontolt és figyelemfelkeltő. 

A dán Bisgaard márka kézzel készített cipői ugyancsak vegyszermentesek, és csak természetes anyagokból készülnek. Kaphatóak a klasszikus felnőtt fazonok gyerekmásolatai, tépőzáras és fűzős megoldások, puhatalpú és kérges cipők, csizmák, szandálok, egészen bébi mérettől. A kiugróan magas minőségen túl sajnos az árak is megkülönböztetik a márkát, de legalább biztosan túlélnek majd több szezont is.

Fotó: Bisgaard

Én tulajdonképpen a legszívesebben az egész ruhatáramat ezekből a gyerekruhákból raknám össze, már ha gyártanák őket a méretemben. De ha összesen csak egyetlen dolgot választhatnék, biztosan a Little Green Radicals egyik darabja lenne az, és ezentúl minden zsúrra a hőlégballonos vagy az eszkimólányos kisruhámban mennék. A márka alapvetően nagyon konzervatív, klasszikus szabásokkal, korddal és flanellel, tényleg nem vállal semmilyen kockázatot a kismackós-virágos-kockás vonalon túl, de azt megbízható eleganciával teszi, a bundás, légballonos kissapkában pedig szerintem bármelyik gyerek egy perc alatt trendsetteré válhat. 

A budapesti Féltucat design és szellemiség szempontjából is biztosan merít a fenti nagy márkákból, és elsősorban a kényelemre, a funkcionalitásra helyezi a hangsúlyt. Ejtett ülepű nadrágjairól tényleg elmondható, hogy a gyerekkel nő: sok szezonon át lehet hordani, nemcsak a fazon, de az anyag elnyűhetetlensége miatt is. A hercegnős, lábas hálózsákjuk pedig valószínűleg nem csak a kitakarózós kislányok anyukáinak szívét dobogtatja majd meg. Az űrhajós, sapkás-medvés pólójuk nálunk a szezon abszolút kedvence!

Fotó: Féltucat

Szerző: Kovács Kata