Az otthonod is lehet olyan, akár egy butikhotel

2019. november 23.
Ha az otthonunk kialakításakor jól átgondoljuk az apró részleteket, nem csak dizájnosabb lehet a környezetünk, akár a lakás adottságait is megváltoztathatjuk – optikailag nagyobb és világosabb teret csalhatunk magunknak! Mutatjuk, a főváros szívében, a nulladik kilométerkő szomszédságában található Hotel Clark kialakításánál hogyan kovácsoltak előnyt a hátrányból.

A Hotel Clark egy legyező alakú, alig 700 négyzetméteres telekre épült. Fényt csak egyetlen oldaláról kap az épület, ám ezt bentről egyáltalán nem sajnáljuk. Sorra vettük, milyen trükköket alkalmaztak.

A sárgaréz reneszánsza

A sárgaréz mindig is a klasszikus elegancia egyik védjegye volt. De ne gondoljuk azt, hogy a trendi lakberendezésben nem kaphat szerepet. Csak ügyesen kell vele bánni! Ha nem visszük túlzásba, és gondosan választjuk meg a helyét, diszkrét csillogást csempészhet a mindennapokba. Ha kevésbé vagyunk merészek, voksoljunk egy-két kisebb lámpára, ellenkező esetben egy komplett polcrendszerre is benevezhetünk.

Arra viszont figyeljünk, hogy a légiességét hagyjuk érvényesülni, ne zsúfoljuk túl a teret. Sőt, ha megtetszett a látvány, egy-két dekorelemmel tovább fokozhatjuk az erejét. Arra viszont ügyeljünk, hogy ne elegáns darabokat válasszunk, hanem moderneket, például egy szokatlan formájú vázát vagy mókás figurát.

Erőnek erejével

A réz aranyos fényét még véletlenül se pasztellel kombináljuk. Remekül mutat majd erőteljes színekkel párosítva! De felejtsük el a megszokott kombinációkat, a feketét vagy a pirosat, és vessük be az elmúlt évek egyik slágerszínét, a kéket, annak is a sötétebb árnyalatait. A kanapé vagy legalább egy-egy párna nyugodtan legyen bársonyból – a gazdag textúra puhasága az otthonosság érzetét fogja kelteni. Az intenzív hatásnak még itt sem kell véget vetni: egy látványkandalló még melegebbé, intimebbé fogja varázsolni a teret.

Trükkös tükrök

A magasfényű felület nagyon hálás megoldás: szó szerint szórni fogja a fényt. A sárgaréz kiegészítőkön túl érdemes egy nagyobb tükröt is bevetni. Tegyük ki, mint egy festményt a falra – látni fogjuk, meg fogja duplázni a teret. De az ablakokat, vagyis az üvegfelületeket is hagyjuk látszódni. Ha a környezetünk engedi, ne csak a sötétítőket, a függönyöket is mellőzzük – hadd érvényesüljön a kilátás! Sőt, az üveget még vissza is köszönthetjük. Az üvegkiegészítők, illetve az üvegtéglából készült felületek még légiesebbé fogják tenni az otthonunkat!

Régit is, újat is

Ne féljünk a különféle korok tárgyait vegyíteni! A hotelben, egy légtérben remekül megfér egymás mellett Ybl Miklós restaurált oszlopa és Ungár Fanni kortárs dizájnlámpája – sőt, így lesz megkoronázva az art deco stílus!