A szupermagas életkor titka a vérünkben van

2019. november 25.
Úgy tűnik, rábukkantak a matuzsálemi kor titkára. A 110 évesnél idősebb kort megélő emberek véráramában több immunsejt dolgozik a betegségek és a sejthibák legyőzésén, mint az átlagos élettartamú embereknél.

Japánban a világ többi országához képest többen élnek meg 110 évesnél magasabb kort, így nem meglepő, hogy itt kezdték tanulmányozni, mi lehet a matuzsálemek titka. A kutatók a nagyon idős emberek vérében sokkal nagyobb mennyiségben találtak a fehérvérsejtek egyik ritka típusából, a helper (segítő) T-sejtekből (TH-sejt). Ezek az immunsejtek védhetik meg a nagyon magas kort megélő embereket a vírusoktól és tumoroktól, így figyelemreméltó egészségnek örvendenek még százon túl is.

Beazonosított fehérvérsejtek
A tokiói Keio Orvosi egyetem kutatói, Kosuke Hashimoto és Nobuyoshi Hirose a fehérvérsejteket elemezték, mivel még sosem vizsgálták eddig, hogy ezek a betegségek elleni védekezésben kulcsfontosságú sejtek vajon összefüggésben állnak-e a magas életkor megélésével, és ha igen, hogyan.
Japánban a 2015-ös népszámlálás adatai alapján több mint 61 ezer száz évnél idősebb ember élt abban az évben, ám 110 évesnél idősebb csupán 146. (A világ valaha élt legidősebb embere a francia Jeanne Calment volt, ő 1997-ben halt meg 122 évesen.)

Mivel nagyon kevés matuzsálemi kort megélő ember van, nehéz begyűjteni a sejtmintájukat. A friss kutatásban az egész társadalomra kiterjedően gyűjtöttek vérmintákat, ebből izolálták a tudósok a fehérvérsejteket. Hét 110 évesnél idősebb embertől sikerült mintát szerezniük, emellé kontrollcsoportokból vettek vért 50 és 80 évesnél idősebb emberektől. Ezután egy speciális eljárással megvizsgálták, hogy az egyes fehérvérsejtek mit is csinálnak külön-külön.

Gyilkológép a tumorsejtek ellen
A hét szuperidős embernél több mint 41 ezer immunsejtet különítettek el, a fiatalabbaknál ezen kívül még több mint húszezret. A nagy különbség az volt, hogy a matuzsálemi korban lévőknél a ritka TH-sejtekből, melyek képesek egyenesen a kórokozókra vagy tumorsejtekre támadni és megölni azokat, sokkal többet találtak, mint másoknál. A speciális TH-sejteknek csupán nagyon kis százaléka működik ilyen módon. A fiatalabbaknál csupán a segítő fehérvérsejtek 2,8 százaléka. A szuperidőseknél viszont 25 százaléka a TH-sejteknek ilyen gyilkológép, mely minden kórokozót megtámad.

Segíthet a betegségek elleni harcban
A tanulmányból persze nem következik egyenesen, hogy a speciális immunsejtek nagy száma a rendkívüli magas életkor (kizárólagos) titka. A kutatók azóta találtak egy százéves embert, akinek teljesen átlagos volt a fehérvérsejt-mintázata. A kutatás viszont közelebb vihet a rákos megbetegedések és az eddig legyőzhetetlennek hitt vírusok elleni harc megoldásához. 

Forrás: Live Science
Fotó: Unsplash