A nők gyakrabban halnak bele a szívrohamba

2019. október 27.
A jó hír, hogy a szívinfarktusos és sztrókos esetek nyolcvan százaléka megelőzhető életmódbeli változtatásokkal. Ám ha lesújt a szívroham, kevesebb nő éli túl az első infarktusát, mint férfi.

Egy Lilly Rocha nevű 37 éves nő különös tüneteket tapasztalt. Mikor kérdeztek tőle valamit, tudta a választ, de nem tudta kimondani. A kis remegő érzés a bal mellében fájdalommá erősödött. Azt gondolta, mellrákja van, ám az orvos szerint csupán a munkahelyi stressz okozta a tüneteit. A tünetei egyre rosszabbak lettek, ám az orvosa továbbra sem vette komolyan őket, mígnem három hónappal később a munkahelyén rosszul lett. Főnöke felismerte, mit jelenthet a gyengeség a bal kézben és az állkapocsfájdalom, ezért azonnal mentőt hívott. Ám Lily már a váróteremben súlyos szívrohamot kapott.

Kutatás és kezelés férfiaknak férfiaktól
A szív- és érrendszeri betegségek a vezető halálok mindkét nemnél a fejlett világban. A jó hír, hogy életmódbeli változtatásokkal nagyrészt megelőzhető a szívroham és a sztrók is, ám ha lesújt, a nők sokkal kisebb eséllyel élik túl, mint a férfiak. Ennek az az oka, hogy náluk a szívinfarktus tünetei eltérnek a férfiakétól, és gyakran az orvosokat is félrevezetik a panaszok.


A kutatások szerint a kardiológusok és sürgősségi szakorvosok akkor diagnosztizálják leghatékonyabban a nők szívrohamát, ha nem a férfiakra optimalizált sztenderdeket használják a diagnózis felállításához. “Történelmi tény, hogy a szívbetegségek területén a kutatásokat és fejlesztéseket férfiak végezték férfiaknak, és a nőket hagyták az oldalvonal mellett meghalni” – fogalmazott elég sarkosan Dr. Noel Bairey Merz, a Los Angeles-i Cedar-Sinai Kórház Barbara Streasand Női Szívközpontjának igazgatója.

Dr. Nanette Wenger, az atlantai Emory Egyetem kardiológiai részlegének orvosprofesszora szerint a fordulópont csupán 2015-ben következett be, amikor az amerikai Kongresszus törvénybe iktatta, hogy a férfiaknak és nőknek ugyanúgy és egyenlő mértékben teret kell adni az orvosi kutatásokban. A professzor szerint még évekbe telik, míg érződik a törvény hatása a szívkutatásban, de arra már most rájöttek a tudósok, hogy a nők szíve fiziológiailag bonyolultabb, mint a férfiaké. “Most az a legnagyobb kihívás, hogy a közvélemény, a tudósok és az orvosok minél több információt gyűjtsenek a női szívbetegségekről és tudatában legyünk a különbségeknek” – mutatott rá Wenger.
Tehetünk ellene
A nőknek tisztában kell lenniük azzal is, hogy a szívbetegségek kockázatának csökkentése a saját kezükben van. Nagyon fontos például a dohányzásról való leszokás. Még napi egy-két szál cigaretta is kétszeresére növeli a szívinfarktus kialakulásának esélyét, ráadásul a passzív dohányzás is ugyanilyen egészségtelen.

A napi harminc perc testmozgás, akár a közepes intenzitású séta, vagy a lépcső választása a lift helyett nagyban csökkenti a kockázatot, emellett az egészséges, rostban, tápanyagokban gazdag étrenddel, a cukor és a finomított húskészítmények kerülésével is sokat tehetünk a szívünk egészségéért. A munkahelyi és otthoni stressz csökkentése, a megfelelő minőségű és mennyiségű alvás, a meditáció és a relaxációs technikák elsajátítása pedig hab a tortán.

Az önvizsgálat a szívnél is fontos
Az önvizsgálat nem csak a mellrák korai diagnózisánál fontos, a szívbetegségeknél is életmentő lehet. A nőknek, hasonlóan a férfiakhoz, célszerű rendszeresen figyelniük a vérnyomásukat és koleszterinszintjüket, főleg ha a családi betegségtörténetben előfordult magas vérnyomás és koleszterin. Akinél a várandósság alatt terhességi magas vérnyomást, toxémiát diagnosztizáltak, különösen magas kockázati csoportba tartozik, számukra még fontosabb a rendszeres szűrés. De a policisztás ovárium szindróma is árulkodhat arról, hogy felléphetnek szívproblémák, hiszen ezek a hormonháztartás problémái miatt kialakuló betegség.
Sőt, a menstruációs történet is utalhat arra, hogy később szívinfarktussal kell számolnia valakinek. Azoknak a nőknek, akiknek túl korán, akár 10 éves koruk körül, vagy későn, 17 éves koruk után volt az első havi vérzésük, magasabb a kockázatuk a szívbetegségek kialakulására. Ahogy azoknak a nőknek is, akiknél korai életszakaszban, 40 éves koruk előtt köszöntött be a menopauza. Bármelyik életkorban kialakulhat szívroham, ám a nőknél a leggyakoribb a menopauza után. Ezért is nő meg a klimaxon fiatalon átesett nők esélye egy szívrohamra.

A nőknél más tünetekkel jelentkezik a szívroham, mint a férfiaknál, ez nehezíti a diagnózist. A hányinger, hányás és szapora légzés például a nőknél gyakoribb, emellett ők ritkábban tapasztalják a klasszikus mellkasi fájdalmat. A nők inkább szorító érzést tapasztalnak csak a kisebb artériák miatt a Mayo Klinika leírása szerint.

Fotó: Unsplash