A gazdag tinik problémája az okostelefon-függőség

2019. december 01.
Már az a nemrégiben napvilágot látott felmérés is sokkoló volt, hogy a tízévesek nagy részének van saját mobiltelefonja. Ezt tovább mélyíti, hogy negyedük függő is.

Négyből egy gyerek és tinédzser viszonya problémásnak tekinthető a mobiltelefonjával egy friss felmérés eredményei szerint. Az is kiderült a Londoni King’s College kutatói által végzett vizsgálatból, hogy ez azért különösen aggasztó, mert a lelki egészségre rendkívül negatív hatással van.

Az idő vagy a minőség számít jobban?
A képernyő előtt töltött idő mára valódi problémává nőtte ki magát, ám a szakértőknek még mindig kevés egzakt bizonyítékuk van arra, hogy ez önmagában káros lenne. A kutatók annak akartak utánajárni, milyen viszonyuk van a készülékeikkel a fiataloknak, ahelyett, hogy a telefonozással töltött időre fókuszáltak volna.


Az eredmények szerint a fiatalok több mint negyedének diszfunkcionális a kapcsolata az okostelefonjával, ami rosszabb lelki egészséggel is párosul. Azt azonban még nem sikerült meghatározniuk, hogy vajon a telefonhoz való problematikus viszony a lelki problémák oka, vagy a mentális betegségek vezetnek az egészségtelen kapcsolathoz a mobiljukkal.

Megszállott vásárlás és függőségek
Különös mintázat rajzolódott ki a 41 különböző országban felvett minták elemzésekor. A problematikus okostelefon-használat sokkal gyakoribb a jómódú fiataloknál. Az már kevésbé lepte meg a tudósokat, hogy a függőség jeleit mutató fiatalok alacsonyabb önbizalommal rendelkeztek és magányosabbnak érezték magukat kortársaiknál. Az okostelefontól való függőség a vizsgálat szerint együtt jár  az internetaddikcióval, Facebook-függőséggel, megszállott vásárlással, emelett az ilyen fiatalok több alkoholt és cigarettát is fogyasztanak, mint a többiek.


Depresszió és szorongás
A tanulmányból az is kiderült, hogy a mentális egészség problémái is jobban sújtják az okostelefon-függő fiatalokat. Háromszor akkora eséllyel alakul ki náluk depresszió, szorongás, krónikus stresszérzet, emellett sokkal rosszabb minőségű az alvásuk. Mindez természetesen hatással van iskolai előmenetelükre is.

Mi volt előbb?
A tudósok most arra keresik a választ, vajon az okostelefonon elérhető tartalom az addikció tárgya, vagy a készülék maga váltja ki a függőséget.  “Ha elkezdjük megfigyelni az okostelefon-használatunkat, akkor már felfigyeltünk arra, hogy valami nincs rendben. Aki függő, biztos, hogy nem tesz ilyet, mivel nem a telefonon töltött időre figyel, hanem magára a telefonozásra” – mondta a tanulmány szerzője.

Forrás: The Guardian
Fotó: Unsplash