A kanyaró törli az immunrendszer emlékezetét

2019. november 05.
A kanyaró nem csak a tünetei és szövődményei miatt rendkívül veszélyes fertőzés. Egy friss kutatásból kiderült, hogy a betegség "kitörli az immunrendszer emlékezetét", így olyan védtelenné válunk utána más kórokozókkal szemben, mint egy újszülött csecsemő.

Két, egymástól független kutatás is arra a felfedezésre jutott, hogy a rendkívül fertőző és súlyos, gyakran halálos kanyaróvírus az immunrendszer amnéziáját okozza: eltávolítja az életünk során begyűjtött antitesteket szervezetünkből, melyek addig segítették testünk védekezését más betegségekkel szemben.

Az immunrendszer amnéziája
A Harvard Orvosi Egyetem kutatói a Science tudományos folyóiratban publikálták tanulmányukat. Gyermekek kanyarófertőzés előtti és utáni vérmintáit vizsgálva azt találták, hogy a vírus a szervezetükben található antitestek 11-73 százalékát kisöpörte, így ismét sérülékenyebbé téve őket olyan baktériumokkal és vírusokkal szemben, melyekkel már korábban találkozott és sikeresen megküzdött immunrendszerük, így védve voltak tőlük.


Hatalmas lyuk az emlékezeten
Ez azt is jelenti, hogy a kanyaró a korábban kapott védőoltások hatását is kitörli az immunrendszer emlékezetéből. A páciensek így akár a tuberkulózis elleni védettségüket is elveszíthetik egy kanyarófertőzés után. A vírus egyre gyakoribb megjelenése tehát egyben más fertőzések fellángolását is maga után hozhatja. “Képzeljük el az immunitásunkat a különböző kórokozók ellen úgy, mint egy nagy könyvet, melyben sorban bűnözők arcképei vannak, mely alapján azonosíthatók. És valaki ezen most egy hatalmas lyukat üt” – magyarázta Dr. Michael Mina, a Harvard kutatásának vezetője. “Ezután sokkal nehezebb lesz felismerni a bűnözőket, ha látjuk, különösen, ha a fontos ismertetőjegyek semmisültek meg, mint például a szem vagy a száj” – tette hozzá a kutató.

Újra meg kell vívni a csatákat
Nem elég túlélni a kanyarót, a betegeknek újra fel kell építeniük az elveszített immunrendszerüket. Ez olyan, mintha újra és újra találkozni kellene a korábban már legyőzött bűnözőkkel – rendkívül hosszú és kockázatos folyamat, hiszen nem tudhatjuk, a sérülékeny védekezőképességünk hogyan küzd meg ismét a fertőzésekkel, és honnan támadnak az újabb és újabb kórokozók. “Egy kisbaba szintjére kerül az immunrendszer, korlátozott eszköztárral a betegségek legyőzésére” – mondta a kutatás vezetője.


A védőoltás duplán véd
A kanyaró magas lázzal, köhögéssel, könnyezéssel és piros kiütésekkel jár. Ezek a tünetek sokkal erősebbek, gyakran halálos kimenetelűek az egyébként is sérülékenyebb immunrendszerrel rendelkezőknél, mint például a rosszul táplált gyerekeknél vagy a veleszületett immungyengeséggel küzdőknél. Ezért is nagyon fontos a védőoltás, mellyel a fertőzés könnyen megelőzhető. Egy oltás 93 százalékos védettséget nyújt (az 1989 előtt születettek egy oltást kaptak csupán), az ajánlott és Magyarországon kötelező két oltás (15 hónapos és 11 éves korban) életre szóló és 97 százalékos védettséget nyújt – derül ki a Budai Oltóközpont tájékoztatójából. A védőoltás a friss kutatások tükrében tehát nem csak magától a betegségtől óv meg, hanem attól is, hogy az immunrendszer egy esetleges fertőzés miatt elveszítse az emlékezetét. Ha valaki átesik a kanyarón, akkor viszont célszerű az összes addig kapott védőoltást megismételni, így a fertőző májgyulladás, gyermekbénulás vagy éppen a tuberkulózis elleni vakcinát is újra be kell adatni.

Már eltűnhetett volna a Földről
Az oltásellenes mozgalmaknak köszönhetően a kanyaró a világon mindenhol, így az eddig jó átoltottsággal rendelkező európai országokban is felütötte a fejét, pedig már rég csatlakozhatott volna a himlőhöz, azon vírusok közé, melyeket sikerült eltüntetni a Földről. Ezzel szemben az év első hat hónapjában háromszor annyi megbetegedést jelentettek, mint az előző év ugyanezen időszakában.

Forrás: CNN
Fotó: Getty Images, Unsplash