Macskaoltás segíthet, ha allergiás a gazdi

2019. szeptember 15.
Olyan védőoltást fejlesztettek ki, amely segíthet megelőzni a macskaszőrre allergiások panaszait, így lehetővé téve, hogy ők is tarthassanak szőrös kedvencet. Ráadásul a vakcinát a macskáknak kell beadni, nem a gazdinak.

Egy svájci gyógyszercég fejlesztette ki azt a védőoltást, amivel a macskák kevesebb allergént termelnek, így kisebb eséllyel váltanak ki allergiát gazdájuknál. A kutatók a Journal of Allergy and Clinical Immunology című orvosi szaklapban jelenttették meg eredményeiket.

Tízből egy ember allergiás az állatszőrre, ám a macskaallergia kétszer olyan gyakori, mint a kutyaák okozta irritáció. A panaszokat a macska nyálában, bőrén és faggyúmirigyeiben meglévő fehérje váltja ki. Az új vakcina azonban módosítja a macska immunrendszerét, lerombolja az allergiát kiváltó fehérjét, még mielőtt megjelenne az állat bőrén és nyálában.


A tanulmányban ötven résztvevőn tesztelték az injekciót. A vérminták alapján hatékonyan csökkentette az allergiát kiváltó fehérje mennyiségét, és láthatóan kisebb reakciót váltott ki a macskaallergiás embereknél a beoltott háziállat.

“A tulajdonosok és családjuk elválasztása a szeretett háziállattól nagyon traumatikus lehet. Egy alacsonyabb allergénszinttel rendelkező macska enyhítheti ezt a rossz érzést, és a gazdiknak sem kell küzdeniük az állandó allergiás panaszokkal” – mutatott rá a védőoltás kifejlesztője. 

Még éveknek kell eltelnie, míg engedélyezik és forgalomba helyezik a vakcinát, ám mellékhatásokat nem tapasztaltak az eddigi vizsgálatok során, így rendkívül biztató lehet a védőoltás minden allergiás macskatartó számára. 

Fotó: Unsplash