Hány éves a kutyánk emberi években?

2019. december 03.
Bár nem olyan egyszerű, mint a kutyánk életkorának megszorzása héttel, ám sokkal pontosabb új számítási módszert dolgoztak ki annak megállapítására, hogy a kutyánk hány éves emberi évekre átszámolva. Szerencsére automatikus kalkulátort is kidolgoztak a tudósok a számításhoz.

Az örökítő anyagban, azaz a DNS-ben bekövetkező változásokat vették alapul a tudósok, mikor kidolgozátk annak pontosabb módszerét, hogyan határozhatjuk meg, kutyánk mennyi idős lenne emberi évekre átszámolva.

A tudósok azt figyelték meg, hogy az emberek és a kutyák DNS-e nem hasonló ütemben változik az életkor előrehaladtával, más időszakokra esnek a pszichológiai mérföldkövek is a két fajnál. Ez a tény pedig pontosabb meghatározást tett lehetővé abban, hogy a kutyánk épp hol tartana a pszichológiai fejlődésében, ha ember lenne.


A vizsgálatba 104 labradort vontak be, melyek elmúltak 16 évesek. Rajtuk kívül 320 ember és 133 egér DNS-ét nézték meg a tudósok. Az eredmények alapján született meg a képlet, mellyel sokkal pontosabban tudjuk a kutyánk életkorát átszámolni emberi évekre: 

Emberi életkor = 16 lgn kutya életkora + 31

A képlet szerint a kutyánk életkorának természetes logaritmusát kell megszoroznunk 16-tal, és ehhez hozzáadni 31-et. Ez adja a kutyánk emberi életkorát.
Ha például a kutyánk 3 éves, a 3 természetes logaritmusa 1,0986. Ezt megszorozzuk 16-tal, majd hozzáadunk 31-et, így a kutyánk emberként 48 és fél éves lenne. Ha nem szeretnénk a logaritmussal vesződni és már nincs kéznél a középiskolai függvénytáblázatunk, a kutatók megalkottak egy kalkulátort, melybe csak be kell írnunk a kutyánk életkorát, és kiszámolja helyettünk, hol tartana emberi években. A kalkulátor ITT érhető el.

Fotó: Unsplash