10 perc az új 18 perc

2019. december 04.
Bite Barbara és Szabados Andrea mindketten coachok, a TEDxLibertyBridgeWomen kurátorai. Nagyon különbözően működnek, ahogy mondják, de valószínűleg pont ez kell ahhoz, hogy – a csapatukkal együtt – izgalmas előadókat gyűjtsenek össze a hazai női TEDx-re. December 14-én 22 bátor és briliáns előadó áll az Átrium színpadára. Kiragyognak, és másokat is ragyogtatnak.

A TED eredetileg a Technology, Entertainment, Design (technológia, szórakoztatás, dizájn) szavak rövidítése, de mára már nem ezek köré a témák köré épülnek a konferenciák. Most mit jelent a TED?

Andrea: Ebből a három területből indult el a nyolcvanas években Amerikában, de mára kibővült a jelentése. Az alapkoncepció az volt, hogy ez nem egy szakmai konferencia, nem egyetlen szakma képviselői szólalnak meg. Egy teljesen új formátumot vezettek be, a TED új műfaj lett.

Barbara: Az is formabontó volt, hogy az előadó nem beszélhet hosszasan, akár egy órán át, hanem az idő, az előadásmód, és a mondandó is jól meghatározott keretek közé van szorítva.

Andrea: Az eredetileg meghatározott 18 perc mostanra pedig tovább rövidült, alkalmazkodva ahhoz, hogy az emberek meddig tudnak figyelni. 10 perc az új 18 perc, ahogy TED-es berkekben mondják.

Barbara: A TED mellett pedig megjelentek a TEDx rendezvények – amilyen a miénk is. amelyeket nem a TED központ szervez. Ezek független események, ahol persze be kell tartani a TED-es licenc kereteit.

Most, hogy a telefon állandóan a kezünkben van, és folyamatosan kapjuk a figyelmeztetéseket, sokkal nehezebb lett erős TED előadásokat tartani? Figyel még a hallgatóság?

Barbara: Amennyire megnehezítette, annyira meg is könnyítette. Szervezőként felhívjuk a közönség figyelmét arra, hogy tegyék el telefonjukat és teljes figyelmükkel adják át magukat a történeteknek. Saját tapasztalatom viszont az, ami lehet szakmai ártalom, hogy én is telefonnal ülök be a TED előadásokra, ha hallok valami izgalmasat, akkor azonnal utánakeresek. Viszont, ha a téma nagyon behúz, megérint, akkor mindegy, hogy nálam van-e a telefon, figyelni fogok.

Andrea: A rendszeres TED látogatók – TEDsterek – hamar rászoknak arra, hogy az előadások alatt kisebb jelentősége lesz a telefonnak, mint a mindennapi életben. A szervezők kihasználják a digitalizáció minden előnyét – nekünk is lesz egy helyszíni appunk –, de azt mondjuk, hogy ha valódi élményre vágysz, akkor tedd el a telefont, mert úgy fogsz a legtöbbet magaddal vinni. Nekem személy szerint egy ünnep ott lenni a TED-en és örülök, hogy eltehetem a telefonomat. Olyan inspirációzuhanyt kap az ember, hogy bőven megvan az az impulzusmennyiség, amihez hozzá vagyunk szokva.

Szabados Andrea

Mit fog tudni ez az applikáció?

Barbara: Az app az egyik partnerünk – az Accenture – fejlesztése. Ez több mint egy online programfüzet, ezen keresztül például visszajelzéseket lehet adni az előadókra.

A TED-es hallgatóság szokott kapni egy kis névtáblát, ahová mindenki felírhatja, hogy milyen témák érdeklik, és a szünetben ezek alapján bátran meg lehet szólítani egymást. Ugyanakkor itthon azt tapasztaltam, hogy nem megyünk oda egymáshoz.

Barbara: Amerikában ez nagyon jól működik, tényleg odajönnek, és már olvassák is, hogy mit írtam fel. Itthon ezt most tanuljuk. Az első két eseménynél erősebb volt még, hogy ki találkozik ismerősökkel, de ez folyamatosan változik, és mi is bátorítjuk a résztvevőket, hogy elegyedjenek szóba egymással. A szünetekben lesznek olyan aktivitások, amelyek azt segítik elő, hogy kapcsolódj a másikhoz, inspirálódj, beszélgess tovább a témáról.

Teljesen önkéntesen szántok rengeteg órát a TEDx megszervezésére. Mi a fő cél, motiváció?

Andrea: Azon kívül, hogy el akartuk hozni ide a TED műfaját, szerettünk volna egy burkot építeni magunknak is – olyan emberekből, olyan ügyekkel, amelyekben mi magunk is részt veszünk, aminek mi is látjuk értelmét, amikkel változást lehet generálni a társadalomban. A minket körülvevő közösség folyamatosan nő, online már több mint 4 ezer követőnk van. Visszakanyarodva a korábbi kérdéshez, ebben a közösségben sokkal könnyebben elegyedik az ember beszélgetésbe másokkal, mint bárhol máshol.

Bite Barbara

Hogy néz ki az előadók felkészítése?

Barbara: Hosszú időt szánunk rá, és szakemberekkel dolgozunk: jelenleg 11 coach vesz részt a felkészítésben. Hat hónappal az esemény előtt már tudjuk, hogy kik fognak előadni és őket rögtön össze is kötjük a személyes felkészítőikkel. Egy coach maximum három előadóval foglalkozik és minimum háromszor találkoznak egymással. A kiválasztást követően összehívunk egyszer mindenkit, az alapokat ott is elmondjuk, és az előadók kipróbálhatják magukat a színpadon is. Kurátorokként mi már természetesen korábban találkozunk velük, ilyenkor derül ki, hogy például Ónodi Eszter nem is a színészetről fog beszélni… vagy mégis, de valahonnan máshonnan indulva… Ahogy megvan a fő vonal, leírják a kész szöveget, utána ezzel a szöveggel aztán annyira együtt él az előadó, hogy a főpróbán már minden másra is tud figyelni. Az előadást egy féléves intenzív munka előzi meg.

Minden teljesen önkéntes alapon megy, a coach ingyen dolgozik, az előadó ingyen kapja a felkészítést?

Andrea: Igen, senki nem kap fizetést. És a visszajelzések alapján az egyéni coaching folyamatnak köszönhetően az előadók sokat fejlődnek, mélyebb életcél, életfilozófia fogalmazódik meg bennük utána. Rajtunk kívül pedig a profi, közel harminc fős háttércsapatunk biztosítja, hogy a rendezvényen minden apró részlet a helyén legyen.

Barbara: Felkészítőként nekünk az a dolgunk, hogy olyan előadások szülessenek, amire az előadók aztán büszkék lesznek, az előadóknak pedig azt kell megtalálniuk, hogy mi is az, amit valóban bele akarnak kiabálni a világba. Mi adjuk a keretet, a biztonságos támogató közeget.

Bátor és Briliáns lett az idei TEDxLibertyBridgeWomen címe – ez sok mindent jelenthet. Mire készüljünk?

Andrea: A téma nemzetközileg adott, ebbe nincs beleszólásunk, de utána már a saját elképzeléseink szerint alakíthatjuk. December elején a világ sok száz városában adják át bátor és briliáns nők a világnak gondolataikat. Mi egész évben gyűjtjük azokat az inspiráló nőket és férfiakat, akiket el tudunk képzelni TED előadókként, aztán amikor megvan az év témája, végiggondoljuk, hogy szerintünk kik tudnak kapcsolódni a témához. Kérünk ajánlásokat a régi előadóktól és a közönségtől is. Törekszünk rá, hogy széles legyen a paletta, legyen ismertebb név, legyen fiatalabb és tapasztaltabb előadó is. Fontos, hogy a tudomány is megjelenjen, de – mivel mi vagyunk a kurátorok – leginkább a művészet és a társadalmi ügyek mellett vagyunk elkötelezve. A kiválasztásban természetesen van szubjektivitás, de erre mi büszkék vagyunk.

Fotó: TEDxLibertyBridgeWomen