Bánjunk okosan a karácsonyi fényekkel

2019. december 09.
Bár az éjszakák egyre hosszabbak, ám nem feltétlenül sötétebbek az évnek ebben az időszakában. Karácsony és újév között kétszer olyan fényesek az éjszakák, mint általában. Ez pedig a karácsonyi fényeknek köszönhető, melyekkel nem árt csínján bánni.

Az amerikaiak 6,6 milliárd kilowattórányi energiát égetnek el a karácsonyi fényekkel. Ez egy évre elegendő elektromos energia lenne 800 ezer háztartásnak. Ez nem hangzik túl környezetbarát dolognak, ám sokat tehetünk azért, hogy picit zöldebbek legyenek a karácsonyi fények, és ne csak az izzók színében.

Váltsunk LED-re
Az első és legfontosabb, hogy a hagyományos izzókat cseréljük le LED-ekre – ezzel máris megspórolhatjuk az energia hetven százalékát, ráadásul sokkal hosszabb ezeknek az égőknek az élettartama is. A LED-ek körülbelül tízszer olyan sokáig működnek, mint a hagyományos izzók, így nem termelünk annyi veszélyes hulladékot sem.


Kapcsoljuk le
“Ha szeretnénk kivilágítani otthonunkat, válasszuk a leghatékonyabbat” – mondta Shahzeen Attari, a bloomingtoni Indiana Egyetem pszichológusa, aki a környezetnek az emberre gyakorolt hatását tanulmányozza. “És ha nem használjuk a fényeket, kapcsoljuk ki” – tette hozzá a pszichológus.
Eleanor Stokes, az amerikai űrügynökséggel, a NASA-val is együtt dolgozó kutató ezzel teljesen egyetért. “Imádom az ünnepeket, ám nincs szükség rá, hogy éjjel háromkor is fényárban ússzon minden. Erre találták ki az időzítős kapcsolókat. Ha a környezetvédelemre nem is gondolunk, gondoljunk a villanyszámlánkra” – mondta a kutató.

A vadvilág is megsínyli
A tudósok azt javasolják, hogy a fényeket alkonyattól éjfélig hagyjuk csak villódzni. Ezzel nemcsak energiát spórolunk, de a vadvilágnak, különösen a madaraknak is nagy szívességet teszünk. A karácsonykor tapasztalható erős fényszennyezés ugyanis nagy pusztítást végezhet a madarak között, mivel teljesen összezavarja a világosságra és sötétre épülő napi ciklusukat.

Forrás: The New York Times
Fotó: Unsplash