Bánjunk okosan a karácsonyi fényekkel

2019. december 09. |

Bár az éjszakák egyre hosszabbak, ám nem feltétlenül sötétebbek az évnek ebben az időszakában. Karácsony és újév között kétszer olyan fényesek az éjszakák, mint általában. Ez pedig a karácsonyi fényeknek köszönhető, melyekkel nem árt csínján bánni.

Az amerikaiak 6,6 milliárd kilowattórányi energiát égetnek el a karácsonyi fényekkel. Ez egy évre elegendő elektromos energia lenne 800 ezer háztartásnak. Ez nem hangzik túl környezetbarát dolognak, ám sokat tehetünk azért, hogy picit zöldebbek legyenek a karácsonyi fények, és ne csak az izzók színében.

Váltsunk LED-re
Az első és legfontosabb, hogy a hagyományos izzókat cseréljük le LED-ekre – ezzel máris megspórolhatjuk az energia hetven százalékát, ráadásul sokkal hosszabb ezeknek az égőknek az élettartama is. A LED-ek körülbelül tízszer olyan sokáig működnek, mint a hagyományos izzók, így nem termelünk annyi veszélyes hulladékot sem.


Kapcsoljuk le
“Ha szeretnénk kivilágítani otthonunkat, válasszuk a leghatékonyabbat” – mondta Shahzeen Attari, a bloomingtoni Indiana Egyetem pszichológusa, aki a környezetnek az emberre gyakorolt hatását tanulmányozza. “És ha nem használjuk a fényeket, kapcsoljuk ki” – tette hozzá a pszichológus.
Eleanor Stokes, az amerikai űrügynökséggel, a NASA-val is együtt dolgozó kutató ezzel teljesen egyetért. “Imádom az ünnepeket, ám nincs szükség rá, hogy éjjel háromkor is fényárban ússzon minden. Erre találták ki az időzítős kapcsolókat. Ha a környezetvédelemre nem is gondolunk, gondoljunk a villanyszámlánkra” – mondta a kutató.

A vadvilág is megsínyli
A tudósok azt javasolják, hogy a fényeket alkonyattól éjfélig hagyjuk csak villódzni. Ezzel nemcsak energiát spórolunk, de a vadvilágnak, különösen a madaraknak is nagy szívességet teszünk. A karácsonykor tapasztalható erős fényszennyezés ugyanis nagy pusztítást végezhet a madarak között, mivel teljesen összezavarja a világosságra és sötétre épülő napi ciklusukat.

Forrás: The New York Times
Fotó: Unsplash

Szólj hozzá te is!

Még több Életmód